Investigație privind recalcularea pensiilor. Există suspiciuni că pensionarii au fost păcăliți să plătească mii de lei

Marti, 18 Iunie 2024, ora 16:56
36136 citiri
Investigație privind recalcularea pensiilor. Există suspiciuni că pensionarii au fost păcăliți să plătească mii de lei
Recalculare pensii 2024 FOTO Pixabay

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Anunțul a fost făcut marți, 18 iunie, iar ancheta a început de la o sesizare din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Autoritatea de concurență are indicii că o serie de firme active pe această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile (tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). În unele cazuri, pensionarii au plătit și sume de mii de lei.

„Deşi legea spune că tarifele maximale trebuie să fie aprobate de stat, de Casa de Pensii, în fapt, aceste tarife maximale erau puse de asociaţia firmelor respective. Asta ne ridică două semne de întrebare. Dacă nu cumva, în cadrul discutiilor dintre aceste firme, a avut loc un schimb de informaţii care ar trebui să fie confidenţiale (...) Investigaţia noastră e de durată, 1-2 ani. Vom încerca să găsim şi o soluţie pe termen scurt, ca oamenii să nu plătească tarife excesive”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Observatornews.ro.

În acest context, au fost efectuate inspecții inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA - Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Autorizate de Curtea de Apel București, inspecțiile sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.

Anunț-surpriză de la Ministerul Muncii: cum și-ar putea dubla veniturile lunare pensionarii din România
Anunț-surpriză de la Ministerul Muncii: cum și-ar putea dubla veniturile lunare pensionarii din România
Pensionarii din România așteaptă cu sufletul la gură recalcularea veniturilor ce li se cuvin lună de lună, în urma muncii prestate, de-a lungul timpului. Unii ar putea beneficia de creșteri...
Majoritatea certificatelor pentru persoanele cu handicap prezintă grave probleme, susține Ministerul Muncii: „Documente false"
Majoritatea certificatelor pentru persoanele cu handicap prezintă grave probleme, susține Ministerul Muncii: „Documente false"
Fenomen grav raportat de Ministerul Muncii, prin intermediul ministrei Simonei Bucura Oprescu. Mii de dosare ce vizează persoane cu handicap au fost falsificate. Procurorii au intrat pe fir....
#acte recalculare pensii, #Consiliul Concurentei, #arhivare, #ministerul muncii, #pensii recalculare , #pensie
  1. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  2. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  3. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  4. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  5. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  6. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat
  7. Adrian Cioroianu a devenit oficial suspect în dosarul dezvăluirii că Emilia Șercan analizează teza de doctorat a lui Mircea Geoană
  8. Mesaj Ro-Alert de urgență GRAVĂ pentru București. Ce recomandă autoritățile FOTO
  9. Elevi pedepsiți în genunchi pe asfaltul fierbinte: "Dacă se mai întâmplă vreodată, vă țin ore în șir! Stați acolo!" VIDEO
  10. Surpriză în dosarul Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources au obținut o decizie în defavoarea României