Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei

Luni, 09 Decembrie 2024, ora 21:20
1803 citiri
Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
Drapelul Rusiei FOTO Pixabay

În România, există 1.043 de firme cu acționariat rusesc, care sunt înregistrate ca societăți cu asociați ce includ firme sau cetățeni ruși ce dețin cel puțin 1% din acțiuni. Dintre acestea, 917 societăți erau active până la finalul anului trecut.

În acest set de date nu sunt incluse cele mai mari companii cu acționariat rusesc, deoarece acestea operează în România prin intermediul offshore-urilor din Cipru. Printre acestea se numără combinatul de aluminiu Alro SA Slatina și Lukoil România, relatează termene.ro.

În plus, acționarii ruși care sunt prezenți direct în România, fie prin intermediul firmelor înregistrate în Rusia, fie prin cetățeni ruși, dețin pachetul majoritar (peste 50%) în 807 din cele 2.412 companii românești.

În 2023, numărul angajaților din aceste companii a ajuns la 1.789, înregistrându-se o scădere față de cele 2.164 de firme active în 2022, anul în care a început conflictul din Ucraina, în care Rusia este implicată.

Cei mai mulți angajați ai firmelor rusești se află în București, unde lucrează 763 de persoane. Județul Prahova urmează cu peste 400 de angajați, iar pe locul trei se situează județul Ilfov, cu 194.

Firmele rusești activează în principal în domeniul IT și în comerțul cu amănuntul. Bucureștiul concentrează peste jumătate din companiile cu acționariat rusesc, precum și aproximativ aceeași proporție din numărul total de angajați ai acestora.

Companiile rusești care operează direct în România au suferit o pierdere de 300 de milioane de lei din cifra de afaceri față de perioada anterioară izbucnirii războiului. În schimb, marile firme din Rusia, care își desfășoară activitatea prin intermediul offshore-urilor, au raportat venituri cu 3 miliarde de lei mai mari decât în anul 2021.

La nivelul UE, bunuri în valoare de 24,9 miliarde de euro au fost înghețate, conform informațiilor furnizate de oficialii Comisiei Europene. De asemenea, active în valoare de 210 miliarde de euro ale Băncii Centrale a Rusiei au fost, de asemenea, blocate în uniune.

România nu a comunicat valoarea bunurilor înghețate, dar se află printre ultimele țări în acest clasament, conform datelor disponibile.

În 2023, cifra de afaceri netă a companiilor cu acționariat rusesc a atins 1,04 miliarde de lei. Aceasta reprezintă o creștere comparativ cu 2014, când cifra de afaceri era de 758 milioane de lei. Anul 2021 a marcat un vârf în ultimul deceniu, cu venituri de 1,21 miliarde de lei pentru firmele rusești. În 2022, cifra de afaceri a fost de 962 milioane de lei.

În anul 2023, profitul net al companiilor a depășit ușor 128 milioane de lei. Cel mai mare profit, recordul, a fost înregistrat în 2022, când s-a acumulat o sumă de 148 milioane de lei. Comparativ, în 2014, profitul era de doar 32 milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile firmelor au totalizat 1,006 miliarde de lei anul trecut. Recordul a fost stabilit în 2021, când societățile au cheltuit 1,28 miliarde de lei. În 2022, investițiile companiilor rusești în România au fost de 1,015 miliarde de lei, iar în 2014, cheltuielile se ridicau la 777 milioane de lei.

Numai 15 dintre aceste companii se ocupă cu exportul, în timp ce 43 au activități de import. O singură firmă a obținut fonduri europene, iar două au beneficiat de granturi Start-Up Nation în cele trei ediții organizate până în prezent.

În dosarele instanțelor, în cadrul procedurilor civile, 85 de firme au statut de creditor, în timp ce 124 au statut de debitor. În ceea ce privește activitățile desfășurate, majoritatea societăților rusești (57 la număr) se specializează în „activități de dezvoltare a software-ului la comandă (software personalizat pentru clienți)”, conform Codului CAEN 6201.

Vin apoi cele 51 de companii care desfășoară „activități de consultanță pentru afaceri și management”, conform Codului CAEN 7022. Pe ultima poziție a acestui clasament se regăsesc cele 50 de firme care se specializează în „Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet”, Cod CAEN 4791.

Începând cu 24 februarie 2022, când Vladimir Putin a hotărât invazia Ucrainei de către Rusia, au fost identificate 291 de companii cu acționariat rusesc. Dintre acestea, 181 continuă să fie active.

Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
Războiul lui Putin din țara vecină a depășit și pragul de 1.050 de zile, dar Kremlinul continuă nebunește conflagrația, deși a pierdut sute de mii de militari. Dar acum, Ucraina arată cu...
Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
Cel mai important lucru pe care președintele rus Vladimir Putin încearcă să îl transmită prietenilor occidentali ai Ucrainei este că are timpul de partea sa. Însă realitatea este alta, iar...
#actionariat rus, #firme rusesti, #venituri mici, #razboi Ucraina , #stiri economice
  1. Șoferii care au mașini cu GPL trebuie să facă o verificare urgentă. Riscă să fie amendați sau să ia foc
  2. UE intensifică investigațiile asupra platformei X. Algoritmii rețelei lui Elon Musk, sub lupa Comisiei Europene
  3. Avertisment urgent pentru utilizatorii de iPhone: setările care le permit hackerilor să îi spioneze
  4. Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
  5. România, "raiul" consumatorilor de alimente și băuturi nealcoolice. Ce arată datele oficiale privind prețurile din țările membre UE
  6. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  7. Google sfidează UE cu privire la combaterea dezinformării. Ce urmează?
  8. România conduce topul scumpirilor în UE pentru a zecea lună la rând. În decembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 5,5%
  9. Importanța articolelor publicitare în strategia ta de marketing. Cum să atragi clienți noi
  10. Amenințat cu proteste, Ciolacu a promis „reformă" pentru fermieri: „Avem un deficit de aproximativ 3 miliarde de euro" VIDEO