Banii rușilor vor fi dați Ucrainei. Liderii G7 au aprobat folosirea activelor ruseşti îngheţate pentru lupta împotriva forțelor ruse invadatoare

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 07:18
3761 citiri
Banii rușilor vor fi dați Ucrainei. Liderii G7 au aprobat folosirea activelor ruseşti îngheţate pentru lupta împotriva forțelor ruse invadatoare
Ucrainienii vor primi 50 de miliarde de dolari să se poată apăra mai bine FOTO Hepta

Liderii statelor din cadrul G7 au ajuns la un acord privind folosirea activelor ruseşti îngheţate pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari care să ajute Ucraina să lupte cu forţele ruse invadatoare, relatează BBC.

Preşedintele american Joe Biden a spus că este un alt mod de a aminti Rusiei „că nu dăm înapoi”, dar Moscova a ameninţat cu represalii „extrem de dureroase”.

Banii nu sunt de aşteptat să ajungă până la sfârşitul anului, dar sunt văzuţi ca o soluţie pe termen lung pentru a sprijini efortul de război şi economia Ucrainei.

Active în valoare de aproximativ 325 de miliarde de dolari au fost îngheţate de G7 împreună cu UE, în urma invaziei pe scară largă declanăate de Rusia în Ucraina în 2022.

Activele generează aproximativ 3 miliarde de dolari pe an în dobândă.

Conform planului G7, cele 3 miliarde de dolari vor fi folosiţi pentru achitarea dobânzii anuale la împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru ucraineni, luat de pe pieţele internaţionale.

Vorbind la o conferinţă de presă comună la summit-ul din Puglia, sudul Italiei, preşedintele SUA Joe Biden a spus că împrumutul de 50 de miliarde de dolari „ar pune aceşti bani să lucreze pentru Ucraina şi îi va aminti lui Putin că nu dăm înapoi”.

Tot la summitul G7 din Italia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina şi SUA, salutat de Kiev drept „istoric”.

Acordul prevede ajutor militar şi de instruire al SUA pentru Ucraina - dar nu obligă Washingtonul să trimită trupe pentru a lupta pentru aliatul său.

Iohannis tras la răspundere de USR după ce a lipsit la dineul șefilor de stat din NATO. "A mers în vacanţă la Neptun/Dispreţ faţă de români"
Iohannis tras la răspundere de USR după ce a lipsit la dineul șefilor de stat din NATO. "A mers în vacanţă la Neptun/Dispreţ faţă de români"
Absența lui Klaus Iohannis de la dineul şefilor de stat ale ţărilor membre NATO i-a deranjat pe cei de la USR, care au cerut miercuri, 17 iulie, ca președintele să explice public, fără...
Iohannis retrimite în Parlament Legea care îi obliga pe prosumatori să achiziționeze baterii de stocare
Iohannis retrimite în Parlament Legea care îi obliga pe prosumatori să achiziționeze baterii de stocare
Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea prin care prosumatorii erau obligați să achiziționeze baterii pentru stocarea energiei. Șeful statului le-a cerut parlamentarilor să...
#active rusesti inghetate, #imprumut Ucraina, #liderii G7 , #Razboi Ucraina
  1. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  2. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  3. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  4. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  5. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  6. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  7. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  8. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete
  9. Motivul pentru care Loredana a plecat de la X Factor: ”Cu părere de rău vă anunț”
  10. Daniel Tudorache, trimis după gratii în "Dosarul diamantelor". Cât va sta la "răcoare" fostul primar al Sectorului 1