Adăposturile de protecție civilă din România, verificate de autorități: ”Nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim”

Vineri, 04 Martie 2022, ora 13:03
2552 citiri
Adăposturile de protecție civilă din România, verificate de autorități: ”Nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim”
Multe adăposturi sunt folosite în prezent pentru depozitare FOTO Pixabay

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri că reprezentanţii IGSU vor intensifica acţiunile de verificare a adăposturilor de protecţie civilă.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, şeful DSU a precizat că este "foarte puţin probabil" să fie necesară folosirea acestor adăposturi, dar că ele trebuie să fie golite, în cazul în care li s-a dat o altă destinaţie decât cea iniţială.

El a mai precizat că există adăposturi gestionate de asociaţiile de proprietari şi adăposturi gestionate de autorităţile locale, dar că există şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale, dar nu sunt gestionate nici de asociaţii.

"IGSU lucrează în acest sens, pentru reactualizarea situaţiei. Din păcate - iar aceasta nu e de acum, noi am explicat acest lucru de foarte multe ori, numai că nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim, nu înseamnă că ne aşteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie - unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Va trebui să fie refăcute, rearanjate şi redată destinaţia lor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU şi autorităţile locale. Vom intensifica acţiunile noastre. Rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi este să respecte regulile pentru care ele au fost create. Aceste adăposturi trebuie să rămână funcţionale ca adăposturi, aşa cum era destinaţia lor iniţială", a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, adăposturile trebuie să fie goale, fiind pregătit totodată un "minim necesar" pentru astfel de situaţii.

"Eu locuiesc într-un bloc care are o zonă de boxe, dar are şi adăpostul. Iar adăpostul e gol. E adevărat că nu e pregătit cu ce trebuie acolo, adică pături. Trebuie să ai minim necesar în adăpostul respectiv pregătit sau să existe undeva depozitat, ca să fie pus acolo. Şi curăţat depozitul - pentru că multe nu sunt curăţate măcar - ca să poată să ţină oamenii în ele, o perioadă, dacă va fi nevoie. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar avem obligaţia să fim pregătiţi", a spus el.

Arafat a făcut apel la asociaţiile de proprietari şi la autorităţile locale care gestionează astfel de adăposturi să le pună la punct, conform destinaţiei iniţiale.

"Trebuie să fim pregătiţi din timp, aşa că, la acest moment, noi apelăm la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale care gestionează astfel de adăposturi să le pună la punct şi să le redea efectiv intenţia iniţială a lor, de adăpost, chiar dacă e un spaţiu care va rămâne gol, căci acesta este scopul lui, să rămână gol, până la un moment pe care nimeni nu-l vrea. (...) Lucrul pe aceste adăposturi şi evaluarea lor este deja început. În fiecare zonă, depinde ce este acolo... Unele pot fi rezolvate foarte rapid, pentru că doar sunt puse nişte lucruri care trebuie scoase de acolo. Altele, dacă le-au compartimentat în depozite, atunci va trebui să asigure, clar, ca aceste depozite să fie modificate şi să fie revenit la adăpost", a mai declarat Arafat.

Citește și:
Cutremurul din Turcia: salvatorii care țin România pe harta Europei
Cutremurul din Turcia: salvatorii care țin România pe harta Europei
Instituțiile reprezentative au ratat să facă din România un lider regional. O fac mai degrabă românii obișnuiți. Salvatorii români ajunși în Turcia au renume bun câștigat în stingerea...
Guvernul înființează ”Observatorul laptelui”. De ce este necesară noua structură din subordinea Ministerului Agriculturii
Guvernul înființează ”Observatorul laptelui”. De ce este necesară noua structură din subordinea Ministerului Agriculturii
Guvernul a aprobat înfiinţarea Observatorul laptelui şi al produselor lactate, structură care va funcţiona la nivelul Ministerului Agriculturii şi va monitoriza piaţa în acest domeniu, a...