Probleme cu greutatea? Află care sunt cele mai des folosite metodele chirurgicale pentru a-ți reveni rapid în formă

Advertorial
Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 17:18
4574 citiri
Probleme cu greutatea? Află care sunt cele mai des folosite metodele chirurgicale pentru a-ți reveni rapid în formă
FOTO: arcadiamedical.ro

Până nu demult majoritatea operațiilor estetice erau făcute doar din necesitate, însă ultimii ani au schimbat această paradigmă. Acum, mare parte din operațiile estetice îmbină nevoia de înfrumusețare cu necesitățile medicale iar rezultatele sunt uimitoare dacă intervențiile sunt făcute la îndrumarea specialistului.

De altfel, popularitatea operațiilor estetice este într-o continuă creștere, de la an la an. Două astfel de intervenții au cunoscut o creștere fulminantă pentru că reprezintă metode mult mai rapide de recâștigare a unui aspect fizic plăcut decât clasicele cure de slăbire. Chiar dacă procedurile sunt diferite, mulți români fac confuzie între abdominoplastie și liposucție.

Abdominoplastia vs. Liposupția - diferențe și recomandări

În cazul abdominoplastiei și a liposuscției, deși la prima vedere pot părea metode chirurgicale de înfrumusețare, pentru unii pacienți, ca proaspetele mame sau persoane care vor să slăbească, acestea sunt o necesitate și vin de multe ori ca o recomandare medicală.

Dr. Tiberiu George Hrișcă, Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică în cadrul Arcadia – Spitale și Centre Medicale explică detaliat care sunt diferențele dintre cele două intervenții și cui sunt ele recomandate.

Ce este abdominoplastia

Abdominoplastia reprezintă eliminarea excesului de piele și grăsime de la nivelul abdomenului. Este o intervenție frecvent efectuată după pierderi în greutate (când pielea atârnă) sau după nașteri, când se realizează și strângerea mușchilor abdominali, destinși în timpul sarcinii.

Cum decurge intervenția de abdominoplastie?

Intervenția chirurgicală poate dura în jur de 2 -3 ore și este făcută sub anestezie totală, fiind nevoie de cel puțin o noapte de spitalizare și tuburi de dren care sunt scoase a doua zi. De altfel, tăietura este una ascunsă, iar ea poate fi ulterior acoperită de lenjeria intimă.

Ce este liposucția?

Liposucția este o metodă minim invazivă de eliminare a depozitelor localizate de grăsime, în diferite părți ale corpului. Grăsimea de la nivelul abdomenului, flancurilor, toracelui, coapselor genunchilor etc. este aspirată cu ajutorul unor canule, prin incizii de doar câțiva milimetri.

Dr. Tiberiu George Hrișcă susține că "De multe ori, chiar dacă încercăm să avem un stil de viață echilibrat, pot exista acumulări de grăsime în diverse zone ale corpului, în special în zona abdomenului, de care este dificil să scăpăm doar prin dietă sau exerciții fizice. Soluția chirurgicală, liposucția, poate ajuta pacientul să ajungă la abdomenul visat, într-un timp mult mai scurt. Cu un tonus bun și determinare, rezultatele obținute pot fi menținute timp îndelungat".

Ca nivel de stres pentru organism și pacient, liposucția este o operație mult mai ușoară decât abdominoplastia: „Liposucția necesită adesea anestezice locale, în timp ce abdominoplastia necesită anestezie generală. În plus, liposucția doar suge grăsimea din abdomen, în timp ce abdominoplastia îndepărtează depozitele de grăsime și reface țesutul.” explică Dr. Tiberiu George Hrișcă.

Cum decurge intervenția de liposucție?

În funcție de amploarea dorită, în funcție de zone și cantitățile de grăsime ce trebuie eliminate, liposcuția se poate face și cu anestezie locală, cu mențiunea că nu este recomandat să se elimine mai mult de 3 litri de grăsime într-o singură ședință.

De asemenea, la începutul intervenției se introduce în zona de liposucție un amestec special de anestezice și adrenalină, toate pentru a evita sângerarea inutilă a pacientului în zona vizată. Pentru o astfel de intervenție cicatricile postoperatorii sunt bine ascunse și minime, iar grăsimea prelevată poate fi utilizată pentru augumentarea sau conturarea altor zone, cum ar fi sânii, fesele sau cearcănele.

Recomandări post-operatorii

În cazul abdominoplastiei, imediat după operație, abdomenul va fi ușor umflat și pot apărea vânătăi pe zonele de liposucție, însă acestea vor trece treptat în max. 2 săptămâni, moment în care se vor elimina și firele de sutură (dacă este cazul, în general se folosesc fire resorbabile).

Nu este recomandată reluarea activității fizice înainte de 14 zile, deși durerile postoperatorii sunt mici, fiind ușor gestionate cu ajutorul antalgicelor uzuale și cu ajutorul unui tratament antibiotic și coagulant prescris de doctor, în acest interval. În plus, pacientul va primi drept recomandare să poarte timp de 2 luni o centură abdominală sau să apeleze la îmbrăcăminte comprensivă specială și ciorapi antitrombici, acolo unde este cazul. „Recuperarea necesită aproximativ 5-7 zile pentru a relua munca de birou sau 12-14 zile pentru munca mai activă. Nu se recomandă reluarea activității fizice înainte de 14 zile postoperator și se interzice efectuarea hiperextensiei abdomenului timp de 2 luni. În cazul strângerii mușchilor abdominali, nu se recomandă ridicarea de greutăți timp de minim 2 luni postoperator.” recomandă Dr. Tiberiu George Hrișcă.

La fel ca în cazul abdominoplastiei, recuperarea după intervenția de liposucție se face destul de ușor, fiind necesare între 5-7 zile pentru reluarea muncii de birou sau 12-14 zile pentru o muncă mai activă. Pe de altă parte, după intervenția de liposucție se recomandă purtarea timp de 2-3 luni de îmbrăcăminte compresivă specială pentru locurile unde a avut loc liposcuția și ciorapi antitrombotici timp de 2 săptămâni. De asemenea, pentru această intervenție se va prescrie un tratament antibiotic și anticoagulant pe durata a 10-14 zile.

Dr. Tiberiu George Hrișcă recomandă, de asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a minimiza riscul creșterii în greutate și pentru a menține rezultatul obținut în urma intervenției cât mai mult timp.

Material susținut de Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#adbominoplastie, #lipsuctie, #slabit , #stiri sanatate