Condiția Casei Albe pentru ca Ucraina să fie primită în NATO

Marti, 18 Iunie 2024, ora 15:51
3329 citiri
Condiția Casei Albe pentru ca Ucraina să fie primită în NATO
NATO promite să ajute în continuare Ucraina FOTO Pixabay

Ucraina poate adera la NATO numai după ce va câștiga războiul cu Rusia, a declarat în cadrul unui briefing John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO.

"În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, permiteți-mi să vă reamintesc că atât Alianța, cât și Statele Unite au declarat că ei (ucrainenii - n.r.) trebuie mai întâi să câștige acest război", a declarat Kirby.

El a subliniat că Statele Unite fac tot ce pot pentru a se asigura că ucrainenii sunt capabili să facă acest lucru, adăugând că a avea o frontieră comună lungă cu Rusia va reprezenta o amenințare constantă la adresa securității poporului ucrainean.

"Președintele a spus că el crede că NATO este viitorul Ucrainei. Și sunt multe lucruri care trebuie făcute înainte de a se putea alătura Alianței, la fel ca orice alt membru. De aceea, președintele a semnat un acord bilateral de securitate la reuniunea G7, alăturându-se la ceea ce au făcut alte 14-15 țări pentru a se asigura că, pe termen lung, baza industrială de apărare a Ucrainei poate continua să furnizeze ceea ce are nevoie pentru a se apăra. Iar acest lucru include asistență din partea Statelor Unite. Iar acest lucru este pe termen lung", a declarat Kirby.

Potrivit oficialului, NATO reprezintă viitorul Ucrainei, iar Statele Unite vor lucra cu Kievul "la fiecare pas" pentru a realiza acest lucru.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat, de asemenea, victoria în război ca o condiție pentru ca Ucraina să devină membră a Alianței.

Următorul summit aniversar al NATO de la Washington, dedicat celei de-a 75-a aniversări a Alianței, ar trebui să fie folosit de lideri nu pentru a-și celebra istoria, ci pentru a „face istorie la summit, prin adresarea unei invitații Ucrainei de a se alătura”, scrie în The Hill, Luke Coffey, cercetător la Institutul Hudson, care analizează securitatea națională și politica externă, cu accent pe Europa, Eurasia și NATO.

„Mulți vor să folosească summitul ca o oportunitate de a celebra realizările NATO din 1949. În circumstanțe normale, această abordare ar putea fi adecvată. Dar acestea nu sunt vremuri obișnuite. Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a dus la cel mai mare război din Europa de după al Doilea Război Mondial. Rachetele nord-coreene și dronele iraniene lovesc în mod regulat orașele ucrainene. Se crede că Belarus are acum arme nucleare rusești. Între timp, Rusia și China devin mai apropiate decât oricând. Rezultatul războiului din Ucraina va determina contururile securității europene până la sfârșitul secolului al XXI-lea”, notează Coffey.

Potrivit acestuia, toată atenția în iulie se va concentra asupra „ceea ce face sau nu face Alianța în ceea ce privește Ucraina”. O invitație de a se alătura nu înseamnă apartenența imediată, ci „demonstrează angajamentul”.

„Invitația către Ucraina de a adera la NATO nu este lipsită de contradicții. Dar cu o anumită gândire creativă și voință politică, acest summit poate rămâne în istorie ca unul dintre cele mai productive din cei 75 de ani de existență a Alianței”, scrie cercetătorul.

El notează că există membri NATO care nu doresc ca Ucraina să se alăture în timp ce aceasta este în război cu Rusia, deoarece acest lucru ar putea duce la aplicarea articolului 5 privind apărarea reciprocă. Ucrainenii înțeleg aceste temeri, iar președintele Volodimir Zelenski a recunoscut anul trecut că Ucraina „nu va fi membră a NATO cât timp războiul va continua”.

Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia a îndemnat duminică, 14 iulie, Statele Unite să facă un bilanţ al politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, ţărilor şi popoarelor, folosind tentativa de...
Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
Victor Ponta felicită discursurile susținute de Donald Trump și Viktor Orban, în legătură cu războiul din Ucraina. Fostul premier susține că e momentul pentru pace, la doi ani de zile...
#aderare NATO, #Ucraina, #SUA, #conditie , #Razboi Ucraina
  1. Haos în Gara de Nord. Cât de mult au ajuns să întârzie trenurile: „Nici măcar nu-și cer scuze" FOTO
  2. Prima reacţie a Melaniei Trump, după tentativa de asasinat asupra soţului ei: „Un monstru”
  3. Ce ar putea urma în SUA, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. ”Confirmă alegătorilor ideea că ceva este fundamental greşit”
  4. Accident grav pe DN1. Șoferul s-a lovit de capul podului. Doi adulţi şi un minor au fost răniți
  5. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  6. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  7. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  8. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  9. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  10. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar