Sprijin puternic pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Anunțul făcut de Macron după Conferința donatorilor internaționali

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 20:46
3727 citiri
Sprijin puternic pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Anunțul făcut de Macron după Conferința donatorilor internaționali
Maia Sandu și Emmanuel Macron, la Chișinău FOTO Facebook / Maia Sandu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat luni, 21 noiembrie, că Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro pentru a face față consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi, precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE.

Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Paris, potrivit Reuters.

”Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro”, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.

Conferinţa de la Paris este o dovadă a sprijinului pentru reformele promovate în Republica Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată pentru aderare, a afirmat Emmanuel Macron, rostind cuvinte de apreciere la adresa autorităţilor de la Chişinău pentru curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului.

”Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa”, a spus Macron.

În context, Macron a anunţat că 34 de ţări şi 15 organizaţii au răspuns apelului de ajuta Republica Moldova şi aceasta ”arată cât e de mare mobilizarea” pentru această ţară.

”Suntem angajaţi, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin şi Bucureşti, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Republica Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie”, a specificat preşedintele francez.

Din acest pachet, zece milioane de euro vor fi alocaţi până la sfârşitul anului sub formă de subvenţii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi UNICEF, a precizat el.

La începutul anului 2023, generatoare de înaltă putere vor fi livrate spitalelor din Republica Moldova. Agenţia franceză pentru dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.

Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova este candidată din luna iunie la integrare în Uniunea Europeană.

Republica Moldova este puternic afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina. Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru R. Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

Miza, pentru Paris, este de a ajuta populaţia moldoveană să depăşească condiţiile vitrege de iarnă.

Maia Sandu: ”Ne confruntăm cu un război hibrid”

”Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a subliniat preşedintele Republicii Moldova în aceeaşi conferinţă de presă, informând despre o rată a inflaţiei fără precedent de 35%.

”Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă. Acest război pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze”, a adăugat ea.

”Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine”, a spus ea.

”Ne confruntam cu anumite grupuri susţinute de Federaţia Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de la reformele noastre economice şi de la drumul nostru european”, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova a trebuit, între altele, să primească mai multe zeci de mii de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său.

Franţa, Germania şi România au lansat în aprilie o ”Platformă de sprijin” cu scopul de a ”coordona o asistenţă concretă şi imediată din partea comunităţii internaţionale”.

Primele două conferinţe ministeriale, de la Berlin, în martie, iar apoi la Bucureşti, în iulie, au permis colectarea a circa 600 milioane de euro, sumă promisă în donaţii şi contribuţii.

În declaraţia sa, Maia Sandu a mulţumit partenerilor externi care sprijină Republica Moldova.

”Suntem recunoscători pentru aceasta solidaritate şi vă mulţumesc pentru promisiunile de susţinere. Datorită sprijinului dumneavoastră, guvernul a fost în stare să menţină pacea, să menţină Republica Moldova pe linia aderării la Uniunea Europeană şi, de asemenea, să răspundă provocărilor energetice şi de ordin economic”, a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Unul dintre cei care au fost la pescuit cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în ziua flagrantului, este directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. Acesta a anunțat...
#aderare republica moldova ue, #razboi ucraina rusia, #ajutor financiar, #Emmanuel Macron presedinte francez, #donatori , #Republica Moldova