Ce pași ar mai trebui să facă România pentru aderarea completă la Schengen: ”Vor fi făcute controale ad-hoc”

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 16:11
3366 citiri
Ce pași ar mai trebui să facă România pentru aderarea completă la Schengen: ”Vor fi făcute controale ad-hoc”
România va intra în Schengen cu graniţele aeriene şi marine din 31 martie 2024 FOTO X/Ciaran O Meachair

Ministra Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni, 15 ianuarie, că ţara noastră continuă dialogul cu Austria privind integrarea completă a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, interesul principal fiind o protejare cât mai bună a frontierelor externe europene.

Şefa diplomaţiei române a participat la conferinţa de lansare a preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, alături de ambasadorul Belgiei la Bucureşti, John Cornet d'Elzius, şi de şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

Odobescu a spus că, pe lângă aderarea, în această primăvară, la Spaţiul Schengen aerian şi cel marin, ”mai avem un pas important: ridicarea controalelor la frontierele terestre”.

”Eforturile noastre, în strânsă legătură cu Ministerul Afacerilor Interne, vor continua. În primul rând, vom continua dialogul cu Austria. Am ştiut clar, de la momentul în care Austria a decis să îşi ridice parţial veto-ul, că doar atât poate la acest moment. Dar asta nu înseamnă că nu vom continua dialogul cu Austria, pentru a identifica o soluţie în vederea ridicării controalelor şi la frontiera terestră. Avem anexă la decizia de implementare a acquis-ului Schengen o declaraţie a României, Austriei şi Bulgariei, prin care sunt prevăzute o serie de măsuri de consolidare a cooperării dintre cele trei ţări”, a spus ea.

În acest context, a arătat ministra, va exista o serie de ”controale ad-hoc făcute împreună cu partenerii austrieci, dar şi cu alte state”.

”Cred că, până la urmă, într-un context internaţional complicat în care ne confruntăm cu fenomene teroriste, cu o migraţie ridicată, avem interesul să protejăm cât putem mai bine frontierele externe”, a completat Luminița Odobescu.

Ea a mai afirmat că preşedinţia anterioară a Consiliului Uniunii Europene, cea a Spaniei, a lucrat până în ultima zi a anului 2023, pentru adoptarea aderării României şi Bulgariei în Schengen, cu graniţele aeriene şi marine. Acest lucru se va întâmpla începând cu 31 martie.

Şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene a amintit acest lucru.

”Sunt sigură că în România oamenii îşi vor aminti preşedinţia spaniolă ca facilitator al calităţii de membru Schengen al României”, a spus Ramona Chiriac. De asemenea, a reiterat mesajul Executivului comunitar, anume că ”România şi Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la Schengen”, a spus Ramona Chiriac.

La rândul său, ambasadorul Belgiei a amintit de preşedinţia română a Consiliului UE, din 2019

”Sper că preşedinţia belgiană va fi la fel de eficientă ca şi cea română, cea din urmă reuşind să închidă peste 100 de dosare legislative”, a arătat el.

De asemenea, John Cornet d'Elzius a susţinut că ”şi România, şi Belgia vor o Europă puternică, una care colaborează cu partenerii săi, pentru pace şi pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”.

”Belgia susţine o aderare completă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Premierul nostru a declarat într-un interviu recent că graniţele externe ale Europei includ România şi Bulgaria, iar preşedinţia noastră va încerca să aducă aceste poziţii mai aproape”, a afirmat diplomatul.

Quarterly Report - Editia 4

Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campania electorală îi determină pe politicieni să aibă un limbaj mai „colorat”, să folosească un discurs plin de „ură”, lucru care le poate aduce sancțiuni din partea Consiliului...
De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
Subiectul „alegerile europarlamentare” pare că a ajuns o temă „secretă”. Prea puțin se aduce în spațiul public această temă, mai ales din partea celor mai vizibili politicieni, deci...
#aderare Romania Schengen, #negocieri aderare Schengen, #Luminita Odobescu, #ministru de externe, #frontiere terestre, #aderare partiala Romania Schengen , #Schengen