Noi informații despre negocierile privind aderarea totală a României la Schengen: ”Statutul de stat membru nu mai poate fi ridicat”

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 23:15
7693 citiri
Noi informații despre negocierile privind aderarea totală a României la Schengen: ”Statutul de stat membru nu mai poate fi ridicat”
România intră în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime din martie 2024 FOTO FOTO X/Ciaran O Meachair

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil, dar şi ”un bun pas înainte” care avantajează Bucureştiul în discuţiile privind ridicarea controalelor şi la frontiera terestră.

”Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema. E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (...) Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquisul comunitar Schengen”, a declarat Predoiu joi seară, 11 ianuarie, la Digi 24.

Întrebat când ar putea intra România în Schengen cu graniţele terestre, ministrul a precizat că nu se hazardează să indice o dată.

”E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen şi în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral”, a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

El a punctat că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria, ci în plan multilateral, cu mai multe state, ”pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul din vecinătatea Uniunii Europene, funcţionalitatea spaţiului Schengen”.

”Nu suntem noi de vină, dar suntem parte acum dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri şi am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă”, a spus Predoiu.

România va intra în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime din luna martie a acestui an.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #frontiere terestre, #aderare partiala Romania Schengen, #Catalin Predoiu, #ministrul de interne , #Schengen