Controale ridicate la graniță pentru românii care merg în vacanță în Grecia. Propunerea mai multor europarlamentari

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 12:36
3439 citiri
Controale ridicate la graniță pentru românii care merg în vacanță în Grecia. Propunerea mai multor europarlamentari
Control la vamă FOTO Facebook/Poliția de Frontieră Română

Europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia, într-o scrisoare comună, să propună în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne care se desfăşoară joi, 25 iunuarie, ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia”

Anunțul a fost făcut de Dacian Cioloș.

Europarlamentarul român precizează că, în scrisoarea comună, cei patru demnitari aduc în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care acest apel este oportun şi prin care solicită ridicarea controalelor cât mai rapid:

”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei. În al treilea rând, reprezentanţii sectoarelor turismului grec şi HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiştilor români şi bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părţile de nord ale Greciei, cu condiţia ca graniţa terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală. În al patrulea rând, în momentul de faţă controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări care se află oficial în spaţiul Schengen aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor, în ceea ce priveşte costurile de călătorie, câştigurile financiare ratate şi timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice şi inflaţiei fără precedent. În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleşilor din cele trei ţări”, arată eurodeputatul.

De asemenea, cei patru europarlamentari şi parlamentari consideră că ”punerea în aplicare rapidă şi decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre şi va creşte eficienţa colaborării lor în cadrul UE”

”Această propunere răspunde nevoilor cetăţenilor şi este responsabilitatea noastră să depăşim dificultăţile şi să oferim cetăţenilor ţărilor noastre beneficii maxime pe baza relaţiilor de bună vecinătate”, se arată în comunicat.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#aderare Romania Schengen, #control granita, #turisti romani Grecia, #Dacian Ciolos , #Schengen