Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor

Luni, 26 Februarie 2024, ora 17:50
4091 citiri
Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
România va intra în Schengen cu granițele aeriene și maritime din 31 martie 2024 FOTO X/Ciaran O Meachair

Austria se opune în continuare aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, adică inclusiv cu frontierele terestre, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de ziarul Krone.

Luni, 26 februarie, Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner (ÖVP/PPE), în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck, a insistat asupra dreptului de veto al țării sale în ceea ce privește această decizie.

Karner a vorbit despre acordul privind ridicarea controalelor în porturi și în aeroporturi, cunoscut și sub numele de „Schengen aerian și maritim”, care va intra în vigoare la 31 martie 2024.

”Cred că este foarte important să facem acest pas acum (Schengen maritim – n.red.) și să nu filosofăm despre următorul”, a spus ministrul.

El a subliniat că Austria a făcut acest ”compromis” în urma unor ”negocieri dure”. Printre condițiile amintite de Karner se numără securizarea frontierei terestre. La frontiera externă, vor fi disponibili ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex. În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective.

Acordul ”Air-Schengen” va permite ca persoanele care călătoresc din România și Bulgaria să nu mai fie nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe. Controalele la frontieră vor rămâne însă în vigoare pentru călătorii pe cale terestră, acolo unde, de fapt, sunt și cele mai mari probleme pentru turiștii bulgari și români, dar și pentru transportatori, notează G4Media.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Austria e în campanie electorală dublă, pentru alegerile europarlamentare din iunie și cele parlamentare din toamnă. Pentru a contracara creșterea partidului de extremă-dreapta, partidul de guvernământ, din care face parte și ministrul de Interne, a adoptat o poziție dură față de migrația ilegală.

Jurnaliștii de la Kurier subliniază că Bruxelles-ul face presiuni tot mai mari asupra Austriei pentru a accepta aderarea deplină a celor două țări la Schengen.

La începutul lunii februarie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai Spaţiului Schengen. ”Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen”, a transmis atunci şefa C.E.

Quarterly Report - Editia 4

„Împușcăturile încep la 8:00”. Atac plănuit de un adolescent de 15 ani, care își făcuse și „lista morților”
„Împușcăturile încep la 8:00”. Atac plănuit de un adolescent de 15 ani, care își făcuse și „lista morților”
Un adolescent în vârstă de 15 ani din Austria plănuia să omoare, la începutul lunii viitoare, profesori și colegi de la școala în care învăța și „se simțea agresat”. Potrivit...
Un fotbalist de origine română, convocat în lotul Austriei pentru Euro 2024
Un fotbalist de origine română, convocat în lotul Austriei pentru Euro 2024
Selecţionerul naţionalei de fotbal a Austriei, germanul Ralf Rangnick, l-a inclus pe fundaşul central de origine română Flavius Daniliuc în lotul provizoriu de 29 de jucători pentru EURO...
#aderare Romania Schengen, #aderare partiala Romania Schengen, #Austria , #Schengen