Bogdan Aurescu, optimist în privința intrării României în Schengen: ”Cred că Olanda nu a luat încă o decizie”

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 15:59
2388 citiri
Bogdan Aurescu, optimist în privința intrării României în Schengen: ”Cred că Olanda nu a luat încă o decizie”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că Olanda nu a luat încă o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

”Nu cred că în momentul acesta vorbim despre o tragere de timp în sensul blocării României. Cred că în acest moment Olanda nu a luat încă o decizie şi cred că există în continuare spaţiul pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultat o să putem discuta ceva mai târziu. (...) Sunt convins că partea olandeză evaluează absolut toate opţiunile şi variantele. Aşa cum şi noi facem evaluările noastre şi facem tot felul de calcule, ipoteze pe care le luăm în considerare. (...) Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la Spaţiul Schengen”, a afirmat Bogdan Aurescu sâmbătă, 5 noiembrie, la Digi 24.

Ministrul a spus că partea română lucrează ”în logica obţinerii unui rezultat cât mai curând”.

”Sunt reuniuni ale formatului Justiţie şi Afaceri Interne şi anul viitor. Există şi posibilitatea unor reuniuni convocate în mod excepţional. Până la urmă decizia în sine se poate lua şi în alte formate dacă există deja, să spunem, un traseu deja convenit. (...) Noi lucrăm în logica obţinerii unui rezultat cât mai curând. Că este la JAI-ul din decembrie sau la alt moment, important este ca rezultatul să se producă cât mai repede cu putinţă”, a explicat Aurescu.

Potrivit acestuia, a existat un mesaj al premierului către mediul politic din România în sensul de a nu ataca Olanda în această perioadă.

”Nu ascund faptul că primul ministru a adresat această rugăminte mediului politic în general, nu doar europarlamentarilor, arătând că efortul trebuie să fie unul inteligent, cu argumente, diplomatic, iar frustrările şi discursurile de tip revendicativ nu sunt productive. Pentru că ele nu fac altceva decât eventual fie să crească miza politică a dezbaterii, fie să creeze adversităţi care nu sunt necesare în acest moment. A existat un astfel de mesaj şi cred că este unul foarte nimerit în acest moment”, a mai declarat Aurescu.

#aderare Romania Schengen, #Bogdan Aurescu ministru Externe, #Olanda Romania Schengen , #stiri Bogdan Aurescu