România va adera anul acesta la Schengen terestru, a declarat miercuri prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a indicat Consiliul JAI din decembrie ca dată la care s-ar putea lua decizia.
El a răspuns astfel întrebat despre faptul că joi, 10 octombrie, urmează să se desfăşoare Consiliul JAI şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre „nu se află pe agendă”.
„Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a arătat Marcel Ciolacu.
Premierul s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen. „România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a adăugat Ciolacu.
Ședință a Consiliului JAI
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene discută joi pe marginea aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. În ședința de joi nu este însă așteptat un vot decisiv.
„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe. Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, se arată într-un comunicat.
Orban vrea România și Bulgaria în Schengen
Preşedinţia ungară a Consiliului UE cere ca până la sfârşitul anului, Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban în plenul Parlamentului UE, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii priorităţilor preşedinţiei ungare.
„Nu suntem departe”, a subliniat Orbán într-un briefing susţinut la Parlamentul European de la Strasbourg. Totuşi, premierul ungar a amintit că un stat membru încă îşi menţine vetoul şi, deoarece este nevoie de unanimitate în această chestiune, acest lucru înseamnă mult.
„Voi face tot posibilul pentru a convinge pe toată lumea că va fi un mare avantaj pentru UE să-i lăsăm pe români şi bulgari să intre (în Schengen, n.r.). Şi va fi foarte corect, pentru că aceste două ţări sunt pe deplin pregătite să protejeze frontierele externe ale UE. Dacă nu le permitem acest lucru, va trebui să le dăm mulţi bani, dacă nu suntem mulţumiţi de felul în care se descurcă, pentru a consolida frontierele externe ale României şi Bulgariei. Acum, frontiera externă Schengen este între România şi Ungaria. Are sens acest lucru?”, a punctat premierul Ungariei, conform rador.ro.