„Îmi e rușine că țara mea blochează accesul României la Schengen”. Mărturia unui europarlamentar olandez

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 15:14
8094 citiri
„Îmi e rușine că țara mea blochează accesul României la Schengen”. Mărturia unui europarlamentar olandez
Europarlamentarul olandez Sophie in \'t Veld a criticat propriul guvern FOTO Facebook / Europarlamentarul olandez Sophie in \'t Veld

Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld a criticat decizia Parlamentului olandez de a se opune aderării României la Schengen. „Este rușinos”, subliniază europarlamentarul într-un interviu pentru DigiFm.

„Parlamentarii aleși au dreptul să voteze cum vor. Îmi este rușine de faptul că țara mea nu are o politică constructivă, de faptul că blochează accesul la Schengen fără niciun motiv și că dă lecții altor țări. Da, este rușinos. Aș vrea să îmi văd țara acolo în față, în încercarea de a construi o nouă Europă”, a declarat europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, la Digi FM.

Aceasta atrage atenția că o astfel de decizie va alimenta partidele extremiste mai ales din România și Bulgaria.

”Parlamentarii aleși au dreptul să voteze cum vor. Îmi este rușine de faptul că țara mea nu are o politică constructivă, de faptul că blochează accesul la Schengen fără nici un motiv și că dă lecții altor țări. Da, este rușinos. Aș vrea să îmi văd țara acolo în față, în încercarea de a construi o nouă Europă. (...) Există partide naționaliste, populiste, extremiste atât în Bulgaria, cât și în România sau Olanda.

Ele au aceeași agendă la nivel european, fac parte din aceleași grupuri politice. La nivel național însă, se confruntă. Naționaliștii din Olanda trezesc în oameni sentimente antieuropene, anti-Bulgaria, anti-România. Dacă reușesc acest lucru, naționaliștii din România, de exemplu, se vor folosi de asta pentru a trezi la rândul lor sentimente anti-europene în rândul românilor. Este foarte cinic și cred că este esențial ca politicienii de centru responsabili să construiască o Europă unită. Asta înseamnă să își asume responsabilitatea și să spună: Bulgaria și România îndeplinesc criteriile, trebuie să fie primite în Schengen”, a adăugat europarlamentarul olandez.

Declarația europarlamentarului olandez vine după ce Parlamentul de la Haga a adoptat o rezoluție prin care cere premierului olandez să nu voteze la Consiliul European de la începutul lunii decembrie pentru intrarea României în spațiul european de liberă circulație. Unul dintre motivele invocate de parlamentarii olandezi este nivelul mare de corupție.

#aderare Romania Schengen, #Olanda blocare Romania Schengen, #europarlamentar olandez , #Schengen