Purtătorul de cuvânt al PNL, optimist că vom intra în Schengen în 2023: ”Austria se află sub o mare presiune”

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 23:58
4030 citiri
Purtătorul de cuvânt al PNL, optimist că vom intra în Schengen în 2023: ”Austria se află sub o mare presiune”
Austria este singura țară care a blocat aderarea României la Schengen FOTO arhivă ziare.com

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seară, 16 decembrie, că Austria se află sub o mare presiune şi consideră că trebuie să există un termen pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar acesta să fie unul apropiat.

Ionuţ Stroe a fost întrebat, la TVR Info, dacă România ar putea ataca la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene decizia Austriei în privinţa aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

”România, (...) strategic, trebuie să ia o decizie care să-i asigure cât mai rapid accederea în Schengen. Pe când un dosar la Curtea Europeană de Justiţie ar putea să dureze doi, trei ani. O acţiune diplomatică, mai ales în contextul în care, vedeţi foarte bine, întreaga Europă a înţeles şi a izolat Austria şi ne sunt parteneri şi ne susţin, ar putea să scurteze acest termen de doi, trei ani, poate chiar la câteva luni. Adică trebuie să vorbim deschis despre 2023 pentru că este un drept meritat faptul că nu plecăm de la zero”, a afirmat Ionuţ Stroe.

Potrivit acestuia, dacă luăm decizia de a ataca decizia, s-ar putea să aşteptăm mai mulți ani.

”Cred că mai înţelept ar fi să construim această susţinere fără precedent pe care România o are, Comisia, Parlamentul European, 26 de state membre, evenimentele, discuţii de artă, susţinerea publică care a precedat JAI-ul au scos la iveală tocmai absurdul acestei ţineri a României şi Bulgariei pe margine către o singură ţară, Austria. Este o oportunitate pe care au conştientizat-o liderii europeni şi în urma căreia Austria se află sub o mare presiune. Cred că trebuie să existe un termen, iar acela să fie apropiat”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.

El a mai afirmat că subiectul respingerii României a ajuns foarte sus în agenda europeană.

”După doar o săptămână de la acest vot nu cred cineva s-ar fi putut aştepta la un vot sau la o schimbare de poziţie în cadrul Consiliului European, de altfel, nici nu era un subiect pe agenda Consiliului, subiectele erau legate de candidatura Bosniei, de ajutorul pentru Ucraina. Preşedintele Consiliului European a confirmat la conferinţa de presă după această întâlnire, a existat o discuţie politică în Consiliu despre acest subiect al României deşi nu a fost pe agendă ceea ce vorbeşte foarte mult despre interesul partenerilor noştri europeni în susţinerea demersului noastru şi vorbeşte cât de sus a ajuns acest subiect în agenda europeană”, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL.

#aderare Romania Schengen, #Ionut Stroe purtator cuvant PNL, #vot austria schengen, #presiune , #Schengen