Klaus Iohannis, anunț despre aderarea la Schengen după întâlnirea cu președinta Parlamentului European VIDEO

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 16:20
4443 citiri
Klaus Iohannis, anunț despre aderarea la Schengen după întâlnirea cu președinta Parlamentului European VIDEO
Roberta Metsola și Klaus Iohannis, la Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o luni, 19 decembrie, la Cotroceni, pe Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European.

Șeful statului a transmis că unul dintre principalele subiecte abordate a fost aderarea României la Schengen.

”Am primit astăzi în vizită pe doamna Robert Metsola, preşedinta Parlamentului European. Am avut foarte multe chestiuni de discutat, cum este şi natural, suntem amândoi foarte implicaţi în chestiunile europene, şi aş menţiona doar câteva din chestiunile care au făcut obiectul discuţiei noastre de astăzi. În primul rând aş menţiona Schengen. Am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei preşedintă personal, dar şi a Parlamentului în speţa Schengen. Parlamentul European şi doamna preşedintă Metsola au fost din capul locului de partea noastră şi au recomandat şi prin vot politic şi prin discuţii politice primirea României în spaţiul Schengen”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus că a rugat-o pe preşedinta Roberta Metsola ”să păstreze această abordare şi acest optimism şi în continuare, cu speranţa noastră legitimă ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte a spaţiului Schengen”.

Iohannis a subliniat că nu se așteaptă ca problema privind primirea României în Schengen să se rezolve la Consiliul European din februarie, așa cum s-a vehiculat. El a precizat că această chestiune se tranşează la Consiliul JAI.

”Voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Noi, UE nu putem să ne permitem încă un eșec”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a mai arătat că a discutat cu șefa Parlamentului European şi chestiuni mai generale, mai complicate legate de Uniunea Europeană.

”Am concluzionat, cum s-a şi aşteptat, că este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Unitatea este arma noastră cea mai puternică pe care o avem, indiferent că vorbim de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, unde unitatea este vitală, sau în alte crize unde fără unitate nu vom reuşi să facem faţă, de exemplu crizei energetice”, a spus șeful statului.

Preşedintele s-a referit şi la sancţiunile pe care le-au hotărât împotriva Rusiei. ”Chiar în ultima seară a Consiliului de săptămâna trecută a fost aprobat al nouălea pachet de sancţiuni şi aici s-a văzut încă o dată că unitatea este vitală. Iar unitate şi solidaritate, este nevoie de ambele şi în relaţia cu Ucraina dar şi în interiorul UE”, a mai afirmat preşedintele României.

Șefa Parlamentului European a transmis că România aparţine spaţiului Schengen.

”Nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen”, a spus Metsola.

Înaltul oficial european a afirmat că se fac eforturi pentru ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#aderare Romania Schengen, #Klaus Iohannis presedinte, #roberta metsola, #presedinta parlament european , #Schengen