Mesajul puternic de susținere al președintei Parlamentului European pentru români, transmis la București: ”Nu renunţaţi la Europa!” VIDEO

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 18:58
2926 citiri
Mesajul puternic de susținere al președintei Parlamentului European pentru români, transmis la București: ”Nu renunţaţi la Europa!” VIDEO
Roberta Metsola în Parlamentul României FOTO Facebook

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut luni, 19 decembrie, un discurs în Parlamentul României, în care a transmis un puternic mesaj de susținere pentru aderarea țării noastre la Schengen.

Șefa P.E. a subliniat că decizia privind amânarea aderării a fost una greșită.

”Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa! Nu renunţaţi la noi! Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. (...) Când scandalurile de corupţie ale câtorva ocupă centimetrii de ziar şi minutele de televiziune în detrimentul muncii îndelungate, grele, a celor mulţi. Când pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor mici, înguste, naţionale consideraţii mărunte şi naţionale. Când cei pentru care Parlamentul European, prin simpla existenţă, reprezintă o ameninţare, vor sări pe oricare dintre aceste probleme pentru a împinge din ce în ce mai mulţi oameni spre confortul de la marginilor şi a extremelor”, a spus preşedinta P.E.

Roberta Metsola a arătat că ”acesta este momentul în care suntem chemaţi să conducem, în care trebuie să ne ridicăm şi să rămânem uniţi, când este greu”.

Ea a arătat că a fost o săptămână dificilă pentru Europa. ”Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârşitul anului pentru a asigura ca România să poată adera pe deplin la spaţiul Schengen nu a fost să fie în această săptămână. Le-am spus liderilor că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma. Cred că a fost o decizie greşită de a amâna. Permiteţi-mi să fiu clară: România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. A fost pregătită de peste un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând”, a spus oficialul european, precizând că este dreptul românilor, aşa cum este dreptul Europei.

”Vremea celor două Europe s-a încheiat şi sunt încrezătoare că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând. De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România, beneficiază orice alt stat membru la fel de mult ca şi acesta. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia Europei. Avem datoria şi responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând. Îmi place să îl citez pe preşedintele Klaus Iohannis în această privinţă - am făcut-o și săptămâna trecută. El a avut dreptate când a spus că frontierele fizice între naţiuni sunt mai uşor de desfiinţat decât acele zidurile pe care îi forţăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum”, a spus ea.

”Solidaritatea României cu Ucraina, o adevărată demonstraţie a valorilor europene fundamentale”

Președinta Parlamentului European a mai declarat că solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstraţie a valorilor europene fundamentale.

”Europa se uită la România în atâtea domenii. Cum ar fi în ceea ce priveşte asigurarea unei perspective pro-europene, cum ar fi în ceea ce priveşte tranziţia digitală; în ceea ce priveşte implicarea tinerilor; în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor UE. Cum o faceţi în privinţa Ucrainei, când v-aţi deschis inimile şi casele pentru atâţia oameni care fugeau de oroare. Nu voi uita niciodată imaginile cu românii care se grăbeau în regiunea de graniţă pentru a ajuta. Transportând jucării, pături, ursuleţi de pluş, alimente, nu aţi aşteptat ca cineva să vă spună ce să faceţi, pur şi simplu aţi aţi făcut-o şi aţi dat speranţă celor care au lăsat totul în urmă”, a arătat Metsola în plen.

Preşedinta PE a spus că ”solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstraţie a valorilor europene fundamentale”.

”România a demonstrat acest lucru, totul în timp ce a găzduit peste 86.000 de refugiaţi din Ucraina şi a facilitat trecerea grânelor ucrainene către ţări terţe. Este inima acestei ţări măreţe care continuă să se arate prin orice, din nou şi din nou. Fie că este vorba de răspunsul dumneavoastră la invazia ilegală şi brutală a Rusiei, fie că este vorba de trimiterea de medici la naţiuni de pe întreg continentul la apogeul pandemiei, pompierii care zboară spre alte state pentru a ajuta la combaterea incendiilor de pădure sau responsabilitatea enormă pe care o aveţi în susţinerea democraţiei în Moldova, România înţelege că acestea sunt provocările noastre comune, care nu pot fi înfruntate decât împreună”, a spus ea.

Problemele cu care se confruntă Europa

Potrivit Robertei Metsola, ”astăzi, în întreaga Europă, oamenii sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor la energie, de inflaţie, de plata facturilor şi de întinderea salariilor la sfârşitul lunii”.

”Acestea sunt probleme reale pe care familiile şi întreprinderile din întreaga Europă le întâmpină. Atunci când se uită la Europa, trebuie să continue să vadă un leadership european real, o conducere europeană reală, un decizii reale, acţiuni reale. Trebuie să le demonstrăm cetăţenilor noştri că merită să ne apărăm calea. Noi trebuie să le dovedim cetăţenilor că Uniunea Europeană este cel mai bun răspuns. Că metoda noastră funcţionează. Şi de aceea este esenţial să continuăm să ne diversificăm şi să ne dublăm energia tranziţia energetică”, a spus Metsola.

Preşedinta PE a mai arătat că ”dacă putem readuce preţurile la energie sub control, atunci putem aborda problema centrală care alimentează inflaţia înainte ca contagiunea să ajungă în alte sectoare şi înainte ca tsunami-ul catastrofelor să şteargă valoarea activelor oamenilor şi să lovească sistemul nostru bancar, financiar şi imobiliar, şi putem să protejăm competitivitatea Europei, să salvăm locuri de muncă, să creăm locuri de muncă mai bune şi să le oferim oamenilor un şansa de a recăpăta cu adevărat entuziasmul şi speranţa care i-au determinat pe primii visători să pună bazele bazele Europei în primul rând.

”Pentru a face acest lucru, trebuie să continuăm să ne dezvoltăm economiile. Aceasta este singura modalitate de a rambursa datoria. contractată în timpul pandemiei şi de a găsi resursele de care avem nevoie pentru a aborda problemele cu care ne confruntăm astăzi”, a mai spus Metsola.

Președinta P.E. s-a referit şi la egalitatea de gen. ”Şiu cât de important este acest lucru şi trebuie să continuăm să împingem egalitatea înainte. Acesta este modul în care mai mulţi oameni se implică în Europa. Este încă prea greu pentru femeilor în politică, pe piaţa muncii. Putem şi trebuie să facem mai uşor. Şi, în special, Alina şi Marcel, munca voastră inspiră încredere în România. Şi împreună vom ieşi mai puternici din crizele cu care ne confruntăm de astăzi. Vom reuşi”, a spus ea.

Metsola a arătat că un grup de tineri au întrebat-o recent ce fel de Europă vrea să vadă. ”Răspunsul meu a fost unul de speranţă. Speranţă prin acţiune. Speranţa că, pentru ca Europa să fie mai sigură, mai puternică şi mai rezistentă, nu putem să ne ferim de deciziile dificile. În ceea ce priveşte securitatea, aceasta înseamnă să luăm măsuri pentru a construi o adevărată uniune de securitate şi apărare. În ceea ce priveşte energia, aceasta înseamnă să investim în surse alternative. În ceea ce priveşte clima, aceasta înseamnă să investim mai mult în tranziţia ecologică. În ceea ce priveşte economia, acest lucru înseamnă asigurarea unei flexibilităţi suficiente fără a constrânge mâinile generaţiilor viitoare. Iar în ceea ce priveşte pacea şi democraţia, aceasta înseamnă să rămânem fermi în apărarea valorilor noastre. Europa noastră trebuie să rămână un loc în care puteţi fi cine doriţi să fiţi, unde potenţialul dvs nu este afectat de statutul, sexul, rasa, religia, orientarea sexuală sau dizabilitatea ta. Unde nu cunoaştem nici vechea şi nici noua Europă. Nici o Europă mare şi nici una mică. O Europă în care nimeni nu este mai presus de lege. O Europă care nu lasă pe nimeni în urmă. O Europă a speranţei. Aceasta este Europa care trebuie să apară. Aceasta este Europa pentru care trebuie să luptăm cu toţii”, a spus preşedinta PE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aderare Romania Schengen, #roberta metsola, #presedinta parlamentul european, #discurs parlament romania , #Stiri Roberta Metsola