Nicolae Ciucă a mers în Suedia pentru discuții despre aderarea României la Schengen. Răspunsul primit în legătură cu votul Austriei VIDEO

Vineri, 31 Martie 2023, ora 16:33
3707 citiri
Nicolae Ciucă a mers în Suedia pentru discuții despre aderarea României la Schengen. Răspunsul primit în legătură cu votul Austriei VIDEO
Nicolae Ciucă și Ulf Kristersson, în Suedia FOTO Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a mers vineri, 31 martie, în Suedia, unde s-a întâlnit cu omologul său, Ulf Kristersson.

Una dintre temele abordate de cei doi oficiali a fost obiectivul prioritar al României de aderare anul acesta la spaţiul Schengen.

Cei doi au susținut o conferință comună de presă.

Întrebat despre păstrarea pe agendă a aderării României şi Bulgariei şi şansele unei aderări până în iunie dar şi despre discuţiile pe care le-a avut cu premierul Austriei, în urmă cu o zi şi dacă acesta şi-a schimbat opinia privind aderarea României, premierul Suediei a spus: ”Răspunsul simplu este: Nu, nu şi-a schimbat opinia”.

Premierul Suediei a arătat că subiectul aderării va fi păstrat pe agendă şi vor face tot ceea ce pot pentru a facilita aceste discuţii.

”Noi, Suedia, suntem de favoarea aderării şi este o aşteptare din partea Consiliului European pentru ca acest subiect să fie rezolvat în acest an, dar toată lumea a înţeles că decizia trebuie să fie a tuturor ţărilor membre”, a precizat el.

”Este pe agendă”, a mai arătat premierul suedez.

Premierul Nicolae Ciucă a mulțumit Suediei pentru susținerea României privind aderarea la Schengen

”I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei Preşedinţii suedeze (a Consiliului UE) în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces. România nu face parte din problema migraţiei în Europa, dar cu siguranţă face parte din soluţie. România asigură deja în mod responsabil protecţia celei de-a doua graniţe terestre ca mărime a Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Premierul a mai precizat că a transmis sprijinul României pentru priorităţile Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

”Am subliniat importanţa promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazată pe solidaritate şi orientată spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european”, a adăugat Ciucă.

Suedia va deține, până la 30 iunie 2023, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

#aderare Romania Schengen, #vot austria schengen, #Nicolae ciuca premier, #vizita suedia , #stiri Nicolae Ciuca