Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacționat vineri, 13 ianuarie, după publicarea de către Agenţia Europeană de Supraveghere a Frontierelor a datelor privind migrația ilegală din 2022.
Stroe a transmis că explicaţiile Austriei pentru votul împotriva României în Schengen ”au fost gargară”, iar criza imigranţilor nu a fost provocată de România.
”Explicaţiile Austriei pentru votul împotriva României în Schengen au fost gargară. Criza imigranţilor nu a fost provocată de România, sunt date oficiale. Trebuia şi trebuie să fim admişi imediat în Schengen pentru că avem o graniţă sigură şi de încredere pentru UE”, a scris Ionuț Stroe pe Facebook.
Potrivit acestuia, ”Frontex arată, în raportul anual pentru 2022, că România NU este rută de intrare a imigranţilor în Europa”.
”Aceştia au sosit prin „filiera balcanică”, în numere foarte mari, mai ales prin Serbia. 330.000 de persoane venite prin Balcanii de Vest. Nu prin România! Acestea sunt datele oficiale. Nu poţi să lucrezi cu cifre inventate şi care contrazic realitatea”, subliniază el.
Ionuţ Stroe mai afirmă că ”Guvernul austriac trebuie să admită că a greşit şi că România nu reprezintă o problemă”.
”Pur şi simplu, e o minciună să continui să spui că România este o cale de intrare pentru imigraţia ilegală. Celelalte state din UE şi Comisia Europeană trebuie să solicite urgent Austriei să îşi revizuiască poziţia, care este şi una împotriva regulilor şi normelor europene”, precizează deputatul PNL.
Stroe menţionează că ”imigraţia ilegală a fost la un nivel ridicat în 2022 în UE, dar România a fost veriga puternică, nu graniţa slabă”.
”România trebuie premiată pentru că a reuşit să apere graniţele, nu să fie sancţionată şi ţinută pe tuşă. Nu putem să mai acceptăm un astfel de tratament discriminatoriu pentru români, fără nici un temei”, mai afirmă Ionuţ Stroe.
Raportul Frontex
Agenţia Europeană de Supraveghere a Frontierelor, Frontex, a anunțat vineri, 13 ianuarie, că numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut în 2022 cu 64% comparativ cu anul precedent, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2016, potrivit AFP.
Conform agenţiei, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.
Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000, potrivit Agerpres.
”Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale”, a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.
Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent.
Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%.
Circa 10% dintre intrările ilegale au fost efectuate de femei, iar circa 9%, de minori.
Separat, aproape 13 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în UE, prin graniţele terestre, din Ucraina şi Republica Moldova începând cu 24 februarie, când a izbucnit războiul, şi până la finalul anului trecut. Acest număr nu a fost inclus în statistica Frontex privind intrările ilegale în UE.
În aceeaşi perioadă, zece milioane de cetăţeni ucraineni ar fi ieşit din UE prin aceleaşi secţiuni de frontieră.