Suedia și Olanda, vot pozitiv în forurile naționale pentru primirea României în Schengen. Când va fi anunțată decizia finală

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 19:04
4003 citiri
Suedia și Olanda, vot pozitiv în forurile naționale pentru primirea României în Schengen. Când va fi anunțată decizia finală
Aderarea României la Schengen, primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie FOTO arhivă ziare.com

Suedia și Olanda și-au exprimat oficial vineri, 2 decembrie, acordul pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna viitoare.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat rezultatul pozitiv din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen, el afirmând că se bucură că demersurile sale pe lângă ministrul Tobias Billstrom, omologul său şi liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes.

”Acest rezultat pozitiv urmează rezultatului la fel de pozitiv al dezbaterii de ieri din Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului Suediei, în favoarea aderării României. Vă mulţumim, Suedia!”, a mai transmis ministrul de Externe.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a salutat, pe Twitter, recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen, şeful Executivului arătând că Olanda este un partener valoros al ţării noastre şi că sunt hotărâţi să continue să lucreze împreună.

Singura țară care s-ar putea împotrivi aderării României la Schengen este Austria.

Olanda nu vreau Bulgaria în Schengen

Potrivit publicației ”Volkskrant”, Guvernul olandez a dat undă verde aderării României şi Croaţiei la Schengen, dar îşi menţine împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

Potrivit aceleiaşi surse, săptămâna viitoare, Ţările de Jos trebuie să decidă în mod oficial poziţia cu privire la extinderea spaţiului Schengen, zona în care europenii pot călători fără paşaport şi fără controale la frontieră.

Premierul Mark Rutte a susţinut vineri că pentru Bulgaria este în continuare prematur să intre în Schengen şi i-a transmis telefonic această opinie, în această săptămână, premierului interimar bulgar Galab Donev.

Ţările de Jos solicită Comisiei Europene să efectueze mai întâi verificări suplimentare pentru a stabili dacă aderarea Bulgariei nu aduce pericolul creşterii corupţiei şi a imigraţiei nedorite. „Avem în continuare dubii cu privire la faptul că frontiera este păzită corespunzător şi că toate sistemele de aplicare a acordului Schengen funcţionează corect”, a spus Rutte. El nu a vrut să acuze direct Bulgaria de neglijenţă, dar vrea totuşi mai multe dovezi că lucrurile sunt în ordine, precizează „Volkskrant”. „Altfel, teoretic, ai risca să te confrunţi cu riscul de migraţie, dacă ai trece printr-o astfel de ţară”, a menţionat el.

Premierul Rutte nu a exclus vineri posibilitatea ca Bulgaria să primească undă verde pentru Schengen anul viitor, dacă Bruxelles-ul reuşeşte să convingă Cabinetul de la Haga.

La Bruxelles, Ţările de Jos se află sub o presiune tot mai mare pentru a accepta aderarea Bulgariei, României şi Croaţiei, după ce Haga a obstrucţionat acest lucru timp de 11 ani, scrie publicaţia olandeză.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că este „dincolo de orice îndoială” că aceste ţări îndeplinesc toate condiţiile pentru Schengen.

Citește și:
Românul ucis de antilopă la o grădină zoologică din Suedia. Lanţ de abuzuri, descoperit de presa suedeză
Românul ucis de antilopă la o grădină zoologică din Suedia. Lanţ de abuzuri, descoperit de presa suedeză
Presa suedeză relatează despre tratamentul la care sunt supuși angajați români de la o grădină zoologică de pe insula Oland. Suspiciuni legate de condiţiile de muncă, plată şi cazare au...
Alertă de securitate emisă de Franţa şi SUA cetăţenilor lor din Turcia, după arderea Coranului. Provocarea, pusă la cale de „idioții utili“ ai lui Putin
Alertă de securitate emisă de Franţa şi SUA cetăţenilor lor din Turcia, după arderea Coranului. Provocarea, pusă la cale de „idioții utili“ ai lui Putin
Franţa şi Statele Unite au lansat un apel vineri seară cetăţenilor lor din Turcia să dea dovadă de "vigilenţă" în faţa riscului de atentate, ca represalii la exemplarele din Coran arse...