Încă un pas important pentru aderarea României la Schengen. Olanda a renunțat oficial la veto-ul impus Bulgariei

Vineri, 22 Decembrie 2023, ora 14:59
3993 citiri
Încă un pas important pentru aderarea României la Schengen. Olanda a renunțat oficial la veto-ul impus Bulgariei
Austria blochează aderarea României la Schengen FOTO arhivă

Parlamentul olandez a aprobat joi seară târziu poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen, a anunţat vineri, 22 decembrie, ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov, citat de agenţia BTA.

Potrivit lui Stoianov, poziţia Austriei este acum singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen.

Discuţii foarte intense sunt în curs de desfăşurare între Bulgaria şi Austria, precum şi între România şi Austria, a spus Stoianov. La negocieri participă şi instituţiile UE implicate în acest proces.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că Austria va lua o decizie în zilele următoare. ”E greu de spus dacă acest lucru se va întâmpla înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puţin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.

După o noapte de dezbateri intense în Parlamentul olandez, intrarea deplină a Bulgariei în spaţiul Schengen a primit undă verde, a relatat Novinite.com.

Guvernul condus de prim-ministrul Mark Rutte a confirmat săptămâna trecută îndeplinirea de către Bulgaria a cerinţelor Schengen şi a transmis decizia sa parlamentului.

Joi, în timpul dezbaterilor din parlament, s-a propus ca Bulgaria să fie admisă în Schengen doar pe calea aerului - aşa cum doreşte şi Austria. Rezoluţia a fost înaintată de partidul Noul Contract Social (NOD), o forţă politică nou înfiinţată în Ţările de Jos, care a devenit a patra forţă politică la Haga.

Rezoluţia a întrunit însă 59 de voturi ”pentru” faţă de 49 ”împotrivă”. Şi, deşi susţinătorii intrării parţiale a Bulgariei în Schengen au fost mai mulţi, propunerea a fost respinsă deoarece nu a întrunit majoritatea absolută necesară, care era de 76 de voturi.

Presa bulgară scrie că în mod surprinzător, deputaţii partidului premierului Mark Rutte au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce parlamentarii Partidului pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, de extremă dreapta, care a obţinut recent cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, s-au abţinut de la vot. Dacă ar fi votat în favoarea rezoluţiei, aceasta ar fi trecut cu 86 de voturi faţă de cele 76 necesare şi Bulgaria ar fi urmat să adere la Schengen doar pe cale aeriană. Astfel, acum, în practică, înseamnă că cererea de a intra doar pe calea aerului a fost respinsă, ceea ce dă undă verde Bulgariei pentru aderarea deplină, au explicat diplomaţii.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#aderare Romania spatiul Schengen, #aderare bulgaria Schengen, #Olanda, #veto, #austria schengen , #Schengen