Noi discuții la nivel înalt privind aderarea României la Schengen. Suedia, mesaj de susținere pentru țara noastră

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 20:54
3289 citiri
Noi discuții la nivel înalt privind aderarea României la Schengen. Suedia, mesaj de susținere pentru țara noastră
Aderarea României la Schengen este blocată de Austria FOTO Hepta

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, 11 ianuarie, o convorbire telefonică cu omologul suedez, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023.

”În cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spaţiul Schengen. Astfel, a mulţumit omologului suedez pentru susţinerea ţării sale pentru aderarea României, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o cooperare activă şi de substanţă cu Preşedinţia suedeză pentru înregistrarea unor evoluţii pozitive, care să permită obţinerea unei decizii de aderare. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanţa coordonării de către Preşedinţia suedeză a dialogului cu toţi partenerii europeni implicaţi în acest dosar”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul suedez de Externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a subliniat că Preşedinţia suedeză este decisă să se implice activ şi să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluţii concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părţile implicate, precum şi să sprijine eforturile României în direcţia finalizării aderării.

Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranţa în înregistrarea de progrese în acest dosar şi în identificarea unei soluţii pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor şi aşteptărilor României.

Totodată, ministrul român de Externe a salutat atenţia pe care Preşedinţia suedeză îşi propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi problematicii migraţiei, aspectelor vizând statul de drept şi drepturile fundamentale, priorităţilor în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, consolidării rezilienţei UE, relaţiei cu partenerii terţi.

Potrivit sursei citate, cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulţumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.

Cei doi miniştri au agreat menţinerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spaţiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum ar putea reacționa Rusia după ultima aderare la NATO: „Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate”
Cum ar putea reacționa Rusia după ultima aderare la NATO: „Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate”
Suedia se poate aştepta ca Rusiei "să nu-i placă" aderarea ţării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat premierul suedez Ulf Kristersson, potrivit CNN. "În ceea...
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Prim vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, a vorbit, sâmbătă seara, pe tema candidatului pe care PNL îl va propune pentru Primăria Capitalei. Acesta a dat exemple de primari apreciați, în...
#aderare Romania spatiul Schengen, #Bogdan Aurescu ministru Externe, #Suedia NATO , #Spatiul Schengen