Lucian Bode, despre aderarea la Schengen: "Nici după 10 ani de la evaluările tehnice, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale"

Vineri, 23 Septembrie 2022, ora 17:03
3417 citiri
Lucian Bode, despre aderarea la Schengen: "Nici după 10 ani de la evaluările tehnice, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale"
Lucian Bode a vorbit deschis despre aderarea României la spațiul Schengen FOTO: Facebook Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode s-a întâlnit în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Spania cu omologul său din această ţară, Fernando Grande Marlaska Gómez.

Ministrul a transmis, despre aderarea la Schengen, că România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre.

El a mai arătat că Spania este unul dintre principalii noştri susţinători şi un partener de încredere în plan european şi contăm în continuare pe sprijinul ei, reconfirmat şi de această dată.

”În actualul context de securitate este necesar să ne consolidăm colaborarea pentru a aborda cât mai bine şi mai coordonat subiectele de interes comun aflate pe agenda europeană, precum şi pe agenda bilaterală. Vizita a reprezentat un prilej foarte bun pentru a consolida încrederea reciprocă şi pentru a identifica soluţii comune la provocările cu care ne confruntăm”, a spus ministrul în declaraţia de presă.

Lucian Bode a arătat că ”este firesc să avem astfel de consultări şi un schimb de opinii aplicat, deoarece ne preocupă siguranţa frontierelor europene şi a cetăţenilor noştri, iar cooperarea noastră întăreşte şi încurajează lupta împotriva fărădelegii”.

”Dialogul în domeniul afacerilor interne este excelent şi se desfăşoară la toate nivelurile. Împărtăşim aceeaşi viziune cu privire la importanţa combaterii criminalităţii sub toate aspectele ei şi suntem pe deplin implicaţi în îndeplinirea acestui deziderat. Specificul cooperării româno-spaniole este legat inclusiv de cetăţenii români care trăiesc în această ţară”, a afirmat Bode.

Ministrul de Interne a menţionat că problema dublei cetăţenii a fost de asemenea adusă în atenţia omologului său.

”Este un aspect deosebit de important pentru comunitatea noastră şi menţionez că am adus în discuţie acest aspect în spiritul bunei colaborări şi al valorilor noastre comune. Pe această cale, doresc să le mulţumesc partenerilor spanioli pentru spiritul ospitalier şi de apreciere manifestat faţă de comunitatea românească din Regatul Spaniei”, a afirmat el.

Potrivit ministrului Lucian Bode, în cea ce priveşte cooperarea poliţienească, aceasta este esenţială pentru prevenirea şi combaterea eficientă a infracţionalităţii.

”Am discutat în cadrul întrevederii despre operaţiunile comune desfăşurate şi participarea poliţiştilor români în Echipe Comune de Anchetă ce au vizat combaterea traficului de persoane, a traficului de droguri, a traficului de autoturisme, a spălării de bani sau a infracţiunilor informatice în care au fost implicaţi cetăţeni români şi spanioli”, a spus Bode.

Lucian Bode a mai declarat că a abordat împreună cu omologul său temele europene de interes comun, precum azilul şi migraţia, gestionarea frontierelor externe şi aderarea României la spaţiul Schengen.

”Cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, am subliniat în cadrul discuţiilor cu omologul meu aşteptările noastre în ceea ce priveşte existenţa unui echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE, respectiv drepturile de care beneficiază.

România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre. Spania este unul dintre principalii noştri susţinători şi un partener de încredere în plan european şi contăm în continuare pe sprijinul ei, reconfirmat şi de această dată”, a arătat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aderare Schengen Romania, #obligatii, #calatorie, #documente , #stiri Lucian Bode