Țara pe care România se bazează pentru aderarea la Schengen. ”Ne leagă o lungă și profundă prietenie”

Joi, 16 Noiembrie 2023, ora 18:51
7027 citiri
Țara pe care România se bazează pentru aderarea la Schengen. ”Ne leagă o lungă și profundă prietenie”
Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu noul ambasador al Franței la București FOTO Facebook

Colaborarea în domeniile economic, apărare şi securitate, precum şi în ceea ce priveşte dosarele europene au fost principalele teme ale întrevederii între premierul Marcel Ciolacu şi noul ambasador al Republicii Franceze în România, E.S. Nicolas Warnery.

Prim-ministrul a apreciat relaţiile profunde şi îndelungate româno-franceze, consolidate de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări şi de valorile şi viziunile comune în plan bilateral, european şi internaţional, arată comunicatul de presă al Executivului.

„România se bazează pe sprijinul Franţei, de care ne leagă o lungă şi profundă prietenie, pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Ţara noastră a îndeplinit toate criteriile, are legitimitatea aderării la Schengen. Este nevoie de o abordare corectă pentru că un eventual veto austriac împotriva acestei decizii ar genera instabilitate în regiune”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În actualul context regional, cei doi oficiali au subliniat importanţa Flancului Estic al NATO şi al posturii de descurajare la Marea Neagră. Şeful Executivului a mulţumit Franţei pentru prezenţa militară de apărare pe teritoriul României şi pentru contribuţia decisivă la Platforma de sprijin pentru Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, ambasadorul Nicolas Warnery a subliniat rolul important al României la menţinerea securităţii regionale şi contribuţia remarcabilă la sprijinul oferit Ucrainei prin culoarele de solidaritate. ”Este admirabil simţul european al României, care a făcut posibilă soluţia pentru tranzitul de cereale”, a punctat ambasadorul Franţei în România.

Diplomatul francez a apreciat, de asemenea, performanţa economică a României din ultima perioadă şi a subliniat interesul părţii franceze pentru dezvoltarea proiectelor de investiţii în sectoarele energetic, cu accent asupra utilizării surselor regenerabile, interconectării electrice şi promovării noilor tehnologii.

La întrevederea premierului cu diplomatul francez au participat, din partea Guvernului, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Ruxandra Ivan, şi secretarul de stat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Marcel Ciolacu, premierul României a spus vineri, 17 mai, fiind întrebat despre efectele inflației în România, că trendul inflației este unul descendent și că atunci când și-a preluat el...
Buzoianul Marcel Ciolacu nu scapă de consecințele ”glumei” despre moldoveni: „Din funcţia de prim-ministru n-ar fi trebuit să fac acest lucru”
Buzoianul Marcel Ciolacu nu scapă de consecințele ”glumei” despre moldoveni: „Din funcţia de prim-ministru n-ar fi trebuit să fac acest lucru”
Premierul Marcel Ciolacu a oferit din nou scuze pentru gluma pe seama moldovenilor, vineri, 17 mai, într-o vizită la Iași. „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi”...
#aderare Schengen Romania, #Marcel Ciolacu premier, #ambasador franta romania , #Schengen