Rapoartele privind stadiul pregătirii României, Bulgariei și Croației pentru aderarea la spațiul Schengen vor fi discutate miercuri, 16 noiembrie, urmând ca în aceeași zi să fie transmise către media și evaluările Comisiei. Conform unor surse politice, raportul este unul „foarte” favorabil.
Colegiul Comisarilor care se reunește miercuri are pe ordinea de zi „Comunicarea pe tema extinderii Schengen”, într-o reuniune care va fi prezidată de vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas.
Conform unor surse politice, raportul de evaluare a României este unul „foarte” favorabil.
În urmă cu patru săptămâni, pe 20 octombrie, la doar câteva zile după ce Parlamentul European a votat masiv o rezoluție prin care se solicită aderarea României și Bulgariei la spațiului Schengen, Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie care stipulează că țara ar trebuie să blocheze în continuare accesul României.
În acest sens, grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmis o invitație la dialog membrilor Parlamentului Regatului Ţărilor de Jos în urmă cu o săptămână, principalul subiect fiind o negociere pentru susținerea aderării României la Schengen.
”În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen - securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti - amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană”, se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români.
De asemenea, scrisoarea subliniază că, în contextul conflictului militar din Ucraina, România joacă un rol important în menţinerea stabilităţii Uniunii, obiectiv la care contribuie pe multiple paliere: economic, social şi militar, iar ţara noastră şi-a reconfirmat rolul de garant al securităţii graniţelor spaţiului Schengen, printr-o gestionare eficientă a valurilor de refugiaţi ucraineni.
Social-democrații din Suedia au anunțat în urmă cu o săptămână că nu susțin poziția guvernului minoritar al lui Ulf Kistersson cu privire în ce privește susținerea României la Schengen, deși liderul PSD Marcel Ciolacu se lăudase anterior că a obținut suportul social-democraților suedezi.
Social-democrații suedezi au acuzat guvernul de la Stockholm că nu au fost consultați cu privire la susținerea intrării României în Schengen și i-au amintit partidului aflat la guvernare că nu au sprijin parlamentar pentru a-și susține poziția pe acest subiect.
„Suntem de părere că, atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să începem cu nevoia noastră de a controla intrările și ieșirile și de a ne asigura că avem toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva infracționalității. Au existat probleme cu migranții din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia”, a declarat parlamentarul suedez Ardalan Shekarabi.
Pe 14 octombrie, Marcel Ciolacu se lăuda după o întâlnire cu fostul premier și fost președinte al Partidului Social Democrat din Suedia Stefan Löfven, actual președinte al social-democraților europeni, că stânga europeană susține aderarea României la Schengen.
„Am avut mai devreme o întâlnire excelentă cu unul dintre cei mai importanți lideri ai stângii europene, fost premier al Suediei, dl. Stefan Löfven, discuție în care a fost reafirmat sprijinul total al socialiștilor europeni pentru intrarea României în spațiul #Schengen”, afirma Ciolacu.
În cele din urmă, guvernul de la Stockholm a ajuns la un acord și a decis susținerea aderării României la Schengen, după ce anterior parlamentul Suediei a dat un vot negativ în acest sens. Conform europarlamentarului USR Vlad Botoș, în interiorul guvernului s-a ajuns la o înțelegere favorabilă.
„Guvernul suedez sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Colega mea de la Liberalerna, Karin Karlsbro ne anunță că în interiorul guvernului de Stockholm s-a ajuns la o înțelegere favorabilă României în privința intrării în Schengen. Partenerii noștri din RENEW au depus eforturi substanțiale ca să se ajungă la acest deznodământ”, a explicat Vlad Botoș.
Doar, că prima depinde de inlăturarea consensului, iar... Vezi tot