Rușinoasa manipulare a violențelor de la Mineriadă. Cum arăta prima pagină a ziarului Adevărul din 15 iunie 1990

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 20:14
6249 citiri
Rușinoasa manipulare a violențelor de la Mineriadă. Cum arăta prima pagină a ziarului Adevărul din 15 iunie 1990
Prima pagină din ”Adevărul” era ocupată cu mesaje alarmist și false FOTO arhiva

Acum 32 de ani, pe 15 iunie 1990, ziarul ”Adevărul” publica mai multe articole care ”reflectau” într-o manieră diversionistă evenimentele violente declanșate în urma intervenției guvernul FSN condus de Petre Roman asupra manifestanților din Piața Universității.

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, la ora 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit scandând lozincile: "IMGB face ordine!" și "Moarte intelectualilor!", "Noi muncim, nu gândim!".

În seara aceleași zile, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

Violențele au continuat pe 14 iune, când minerii conduși de Miron Cozma au fost preluați de angajați ai SRI și orientați spre punctele nevralgice din București.

Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților. Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat laboratoarele. Numeroși profesori au fost bătuți, printre care Petru Creția, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale.

Minerii au mai devastat sediile PNȚCD și PNL, dar și locuințele particulare ale lui Corneliu Coposu și Ion Rațiu. Liderul studenților Marian Munteanu a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Un alt grup a ocupat sediul Televiziunii Române. În câteva ore, controlul Bucureștiului a fost preluat de grupări paramilitare.

În aceste condiții, pe 15 iunie, ziarul ”Adevărul” scria, într-un articol semnat de Al.G și Gheroghe Ioniță despre ”muniția găsită în sediul PNȚ-CD” din Bulevardul Republicii, dar și despre bancnotele de 100 de lei ”falsificate” ce ar fi fost găsite de doi muncitori ”cu ochii cârpiți de nesomn” la sediul PNL.

Prima pagină era ocupată cu mesaje alarmist și false:

”Tentativa de lovitură de stat a fost pregătită din timp!”

”Mii de muncitori au întrerupt lucrul pentru a stăvili dezordinea”.

Cititorii erau sfătuiți să protesteze ”ferm” dar fără a lăsa ”furia să iasă din matcă” și să nu formeze aglomerări pentru a permite poliției să intervină în forță.

Toate aceste ”safturi” au dus, după cum s-a văzut, la amplificarea violențelor.

Ministru al Culturii în guvernul Roman la acea vreme, Andrei Pleșu scria despre ”Chipul schimonosit al libertății”, meditând la ”dezbinarea între muncitori și intelectuali, între tineri și bătrâni, între minieri și studenți, între prieteni de-o viață, între camarazi, între frați”. Filosoful făcea apel, în final, la ”conciliere națională”.

Nu în ultimul rând, directorul ziarului ”Adevărul”, Darie Novăceanu, răsplătit de regimul Iliescu mai târziu cu postul de ambasador în Spania, vorbea despre ”nelegiuirile” care s-ar fi petrecut în Piața Universității: prostituție, bișniță sau furturi. Presa de opoziție era și ea pusă la zid pentru că ”instigase” pe protestatari.

Oficial, numărul răniților în Mineriada din 13-15 iunie este de 746 iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată.

Însă cifrele rale sunt mult mai grave:

• 3.500 bătuți

• 1.024 arestări ilegale

• 746 răniți

• 6 morți (oficial)

• 130 morți (neoficial)

• 6 violuri (oficial)

Eveniment Quarterly Report

Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern,...
Partidul Socialiștilor Europeni anunță că susține măsurile fiscale luate de guvernul Ciolacu
Partidul Socialiștilor Europeni anunță că susține măsurile fiscale luate de guvernul Ciolacu
Reprezentanţii Partidului Socialiştilor Europeni (PES) au transmis miercuri, 27 septembrie, că susţin „pe deplin decizia Guvernului României şi a PSD de a stabiliza bugetul”....
#adevarul, #prima pagina, #mineriada 1990, #dezinformare, #Andrei Plesu , #stiri false