Adina Florea, scăpată definitiv de dosarul protocolului secret „scurs” către Darius Vâlcov. Decizie de ultimă oră a Înaltei Curți

Joi, 26 Mai 2022, ora 13:35
3617 citiri
Adina Florea, scăpată definitiv de dosarul protocolului secret „scurs” către Darius Vâlcov. Decizie de ultimă oră a Înaltei Curți

Fosta procuroare-adjunctă a SIIJ, Adina Florea (în prezent inspector judiciar), scapă de ancheta cu privire la „scurgerea” protocolului SRI-Parchet din 2016 către Darius Vâlcov, după ce Înalta Curte a respins, joi, 26 mai, cererea de redeschidere a urmăririi penale formulată de Parchetul General.

Reamintim că Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) i-a dat soluția de clasare Adinei Florea, pe vremea când acesta era procuror-șef adjunct la SIIJ.

Este vorba despre fotrocopierea și publicarea ilegală a unui act secret din compartimentul de documente clasificate al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Doi grefieri din cadrul PCA Constanța ar fi dat declarații în sensul că Adina Florea – pe atunci procuror la acest parchet – a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Vâlcov.

Magistrații Instanței supreme au respins însă, definitiv, cererea de redeschidere a urmăriirii penale cu privire la Adina Florea. Decizia vine după ce și DIICOT a renunțat la urmărirea penală împortiva lui Darius Vâlcov pe același subiect.

Minuta deciziei Instanței supreme

„În baza art.335 alin.4 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Cabinet Procuror General, privind confirmarea ordonanţei nr.930/C/2022 din data de 6 aprilie 2022, emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în lucrarea nr.160/II-2/2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Serviciul de îndrumare şi control, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.91/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, privind pe intimata Florea Adina. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din Camera de consiliu, astăzi, 26 mai 2022”, se arată în minuta ICCJ.

Pe data de 14 mai 2020, Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” a cerut procurorului general să veridice condițiile în care a fost clasat dosarul Adinei Florea.

„Solicitam public Procurorului General, în calitatea sa de procuror ierarhic superior, să verifice din oficiu legalitateași temeinicia soluției de clasare dispusă de SIIJ la data de 15 mai 2019 față de procurorul Adina Florea, iar în cazul în care va aprecia că aceasta este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale conform art. 335 C. proc. pen. Apreciem că această verificare a soluției se impune cu atât mai mult cu cât doamna procuror Adina Florea s-a înscris în cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibilă cu existența oricăror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale și integrității sale”, transmitea, atunci, AMASP.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...