Ziare.com
Adina Valean

Despre Adina Valean

Adina Ioana Valean este om politic liberal, de profesie matematician. Din noiembrie 2007, este europarlamentar din partea PNL, reales in iunie 2009.

Nascuta pe 16 februarie 1968, in comuna Tintea, din judetul Prahova, Adina Valean a fost casatorita si a divortat pentru a se implica intr-o relatie sentimentala cu liderul PNL, Crin Antonescu, care, la randul sau, era vaduv.In septembrie 2009 cei doi s-au casatorit la Bruxelles.

A sustinut in Parlamentul European reducerea tarifelor de roaming in UE si, ca urmare, acestea vor fi micsorate din 1 iulie 2009.

Studii

In 2006 a absolvit un master in Studii de Integrare Europeana si Securitate

In 2005 a urmat un curs postuniversitar de conducerea securitatii si apararii nationale

In 1990 a absolvit Facultatea de matematica, de la Universitatea Bucuresti

Activitate profesionala

In perioada 2001-2004 a fost director general al Institutului pentru Libera Initiativa

In perioada 1999-2000 a fost director al Asociatiei Romane pentru Libertate si Dezvoltare

Intre 1997 si 1999 a fost director pentru relatia cu Directiile Judetene pentru Tineret si Sport si ONG de tineret; reprezentant guvernamental in cadrul programului "Youth for Europene " al UE, Ministerul Tineretului si Sportului

In perioada 1990-1997 a fost profesor de matematica la scoala generala nr.143 din Bucuresti

Activitate politica

In noiembrie 2007  a fost aleasa parlamentar european din partea PNL, in iunie 2009 a obtinut un nou mandat in PE

Din aprilie 2007 este vicepresedinte al grupului ALDE din Parlamentul European

In 2006 a fost vicepresedinte al Organizatiei PNL Prahova

In perioada octombrie 2006-pana in decembrie 2006 a fost euroobservator PNL in Parlamentul European

In 2004 a fost aleasa deputat PNL de Calarasi

In 2004 a fost implicata in programe de sprijin in campania pentru alegerile locale

In perioada 2002-2004 a fost membru al Biroului Permanent al PNL - sector 1

In perioada 2003-2004 a fost secretar al comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare si politici concurentiale

  In perioada 2000-2002 a fost secretar general al Tineretului National Liberal

In 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale a PNL pentru alegerile generale

In 1999 a devenit  membru PNL

Parlamentar european

In perioada 2005-2006, Adfina Valean a fost euroobservator PNL la Parlamentul European.

Apoi, la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE, a devenit europarlamentar, functie pentru care a fost apoi confirmata prin vot la alegerile din 25 noiembrie 2007, dupa ce a candidat a treia pe lista PNL. In iunie 2009, Valean a obtinut un nou mandat de europarlamentar.

Din aprilie 2007 este vicepresedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE - grupul liberal), din Parlamentul European.

De asemenea, Alina Valean face parte din Comisia pentru industrie, cercetare si energie, Comisia temporara pentru schimbarile climatice si Delegatia pentru relatiile cu tarile din Europa de Sud-Est - si, este membru supleant, in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne.

Una dintre cele mai importante preocupari pe care le are in calitate de europarlamentar este libera circulatie a cetatenilor tarilor UE, chestiune foarte importanta pentru romani. A in pregatire un raport asupra Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la libera miscare, raport care monitorizeaza implicit cazurile de discriminare care apar in unele tari UE ca urmare a unei legislatii nationale neconforme cu cea europeana.

Europarlamentarul liberal a luat pozitie in toate dosarele care vizau direct interesele Romaniei (motiunea cu privire la reluarea adoptiilor internationale, raportul cu privire la centrele de detentie CIA, dar si cel cu privire la reglementarea tarifelor de roaming).

Lupta cu roamingul

In aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Valean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime in cazul trimiterii de mesaje text si descarcarii de date de pe Internet in regim de roaming.

Astfel, raportul garanteaza consumatorilor europeni ca nu vor plati mai mult de 0,11 euro/SMS (plus TVA) in regim de roaming in UE. Reducerea este semnificativa, avand in vedere ca in prezent tarifele sunt cuprinse intre 0,80 si 0,28 de euro (plus TVA).

Tariful propus pentru descarcarile de date de pe internet este de 0,5 euro/megabyte, la jumatate din cel propus de Comisia Europeana.

Convorbirile telefonice in regim de roaming vor costa 0,40 euro (plus TVA) in cazul apelurilor efectuate si 0,16 euro (plus TVA) pentru apelurile primite, in perioada iulie 2010 - mijlocul lui 2012 dupa care vor fi renegociate.

"Sunt foarte multumita de votul comisiei pentru acest raport extrem de controversat, cu sute de amendamente si opinii diverse. Votul final reprezinta o cale de mijloc care ia in calcul interesele tuturor celor interesati", a declarat Adina Valean, intr-un comunicat de presa.

Vicepresedinte al ALDE

In aprilie 2007, Adina Valean a devenit vicepresedinte al grupului ALDE din Parlamentul European. Propunerea facuta de liderul ALDE, Graham Watson, a fost votata in unanimitate de colegii din grup.

Adina Valean sustine ca "vicepresedintia unui grup politic in Parlamentul European reprezinta o oportunitate, dar si o responsabilitate suplimentara. Oportunitate, pentru ca astfel vocea Romaniei se aude mai bine la nivelul inalt al unui for de decizie european, dar si responsabilitate pentru ca asteptarile romanilor pot fi confirmate prin implicarea mea in activitatea grupului. Grupul ALDE a sprijinit Romania in toate momentele cheie ale procesului de aderare si continua sa o faca, de la raportul de tara pana la tarifele pentru roaming, Si sunt increzatoare ca pozitia de vicepresedinte imi va permite ca impreuna cu colegii mei sa aparam mai bine interesele Romaniei in dosarele complexe de la nivelul Uniunii Europene si sa contribuim la promovarea unei imagini a Romaniei ca si contribuitor important la proiectul european".

Nunta la Bruxelles

In martie 2009, PNL si-a anuntat lista de eurocandidati, pe pozitia a doua figurand Adina Valean, despre care anumite voci din partid sustineau ca ar avea o relatie cu noul presedinte al PNL, Crin Antonescu.

Plecand de la aceasta declaratie a lui Adrian Cioroianu, care ulterior a si demisionat din PNL, s-a obtinut confirmarea relatiei dintre cei doi liberali.

“Da, am o relatie sentimentala cu Crin!”, a recunoscut Adina Valean. Ea a mentionat ca este divortata si ca nu vede nicio problema privind relatia ei. “Suntem doi oameni liberi care se iubesc, nu vad care ar fi problema”.

Adina Valean a mai precizat ca nu datoreaza cariera ei politica relatiei cu Antonescu si spune ca ei sunt impreuna din perioada in care actualul presedinte al PNL nu detinea puterea in partid.

“Putem vorbi, mai degraba, de doi colegi care s-au indragostit la locul de munca, unde lucrau pe pozitii de egalitate, decat de o relatie de cauzalitate, in sensul ca eu as avea o cariera care e rod al demersurilor sale oculte in partid. La noi exista o mentalitate la nivelul electoratului potrivit careia orice femeie care parvine in politica reuseste asta doar gratie unui protector masculin si stiu ca asa se si intampla, din pacate, in destule cazuri”, a mai afirmat Valean.

Crin Antonescu a marturisit si el ca are o relatie "personala" cu colega de partid, europarlamentarul liberal Adina Valean.

Cu toate astea, Antonescu sustine ca nu se poate vorbi de abuzuri in functia mai nou dobandit-o in contextul in care Valean a fost plasata pe locul doi pe listele de candidati ale PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

"Nu eu am trimis-o acum trei ani pe Adina Valean in Parlamentul European, nu eu i-am dat doua dintre cele mai grele rapoarte din PE, raportul pe situatia rromilor si pe libera circulatilor a romanilor in tarile membre ale Uniunii Europene. Nu pot sa scot de pe liste oameni pentru ca am o relatie personala cu ei. Sunt patru femei pe liste. Dupa ce am fost acuzati patru ani ca suntem misogini si oligarhi, avem patru femei pe primele patru locuri in listele pentru PE", a spus Antonescu.

Ulterior, in septembrie 2009, cei doi s-au casatorit la Bruxelles. Evenimentul a avut loc la consulatul Romaniei, petrecerea desfasurandu-se la un restaurant din capitala Belgiei.

Adina Valean a declarat ca nu va prelua numele sotului si ca nasii sunt Daniela Crasnaru si Alessandro Benini.

Adina Valean
Adina Valean

Data nasterii:  16 februarie 1968

Cariera:  europarlamentar PNL

Evenimente importante:  - s-a casatorit la Bruxelles cu Crin Antonescu

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Adina Valean, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor