Adina Valean: Trenurilor le revine un rol cheie, reprezinta un mod cu adevarat sustenabil de transport

Vineri, 07 Februarie 2020, ora 15:02

   

Adina Valean: Trenurilor le revine un rol cheie, reprezinta un mod cu adevarat sustenabil de transport
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, considera ca sectorul feroviar joaca un rol important in contextul noului Green Deal al UE si se asteapta la un "buget bun" pentru transport.

Trenurile de noapte sunt din nou la moda in multe tari europene. Primul tren din Viena spre Bruxelles a plecat din capitala Austriei la mijlocul lunii ianuarie, dupa o intrerupere de 16 ani.

Caile ferate austriece OBB intentioneaza sa lanseze si un nou tren de noapte, care sa circule intre Viena si Amsterdam incepand de la sfarsitul acestui an. Aceasta companie de stat nu e singura care si-a dat seama ca ingrijorarea europenilor in privinta schimbarilor climatice ofera noi oportunitati in domeniul transportului feroviar.

In 2017, emisiile din sectorul transporturilor depaseau, in Uniunea Europeana, cu 28 la suta nivelul din 1990. Noul "Green Deal", pe care il discuta Comisia Europeana in prezent, are obiectivul de a schimba acest trend.

"Prin Green Deal, ne-am angajat ca sectorul transporturilor din Europa sa contribuie la eforturile noastre privind combaterea schimbarilor climatice. Toate mijloacele de transport sunt vizate, dar cred ca trenurilor le revine un rol cheie, din moment ce ele reprezinta un mod cu adevarat sustenabil de a transporta persoane si marfuri", a declarat Adina-Ioana Valean, comisar european pentru Transporturi, in dialog cu DW.

Cel mai ridicat nivel de emisii din sectorul european al transporturilor provine din transportul rutier (73%), urmat de aviatie (13%) si transportul maritim (11%). Datorita nivelului ridicat de electrificare, transportul feroviar e mult mai ecologic - doar 1,6 %.

Valean a explicat ca se asteapta "la un buget bun pentru transport". Comisarul european subliniaza ca exista diferente semnificative intre statele membre ale UE in ceea ce priveste infrastructura feroviara, adaugand ca regiunile mai putin dezvoltate ar trebui sprijinite prin fonduri europene si instrumentele existente, cum ar fi fondurile de coeziune si Connecting Europe Facility.

"Trebuie sa intelegem care sunt dificultatile din retea si de ce investitii va fi nevoie. Asadar, nu e inca momentul pentru target-uri. Intai ne trebuie o evaluare clara", a declarat comisarul european pentru Transporturi, adaugand ca al patrulea pachet legislativ al UE vizand transportul feroviar e implementat la ora actuala. Acesta liberalizeaza piata si incurajeaza competitia in domeniul transportului de persoane.

Mai multa competitie in sectorul transportului feroviar"Competitia va creste, in special dupa luna iunie, cand si restul statelor UE se vor alatura primelor opt care au transpus deja directiva in iunie 2019", a explicat Josef Doppelbauer, directorul executiv al Agentiei Europene pentru Cai Ferate (ERA), in dialog cu DW. ERA implementeaza regulamentele europene privind siguranta si emite, incepand din iunie 2019, certificatul unic de securitate si autorizatiile de vehicul: "Asadar, pentru trenurile care circula in tari diferite, ajunge o autorizatie emisa de ERA."

Cateva exemple amintite de Josef Doppelbauer: "Compania feroviara Trenitalia a aplicat pentru un certificat unic de securitate la ERA pentru a putea sa opereze si in Franta. Atat Trenitalia cat si SNCF din Franta vor intra pe piata spaniola in iunie."

Mai raman multe de imbunatatit, explica Doppelbauer: "Spre exemplu, primul tren de noapte Viena - Bruxelles din ianuarie a fost nevoit sa stationeze la Aachen pentru 30 de minute, locomotiva a trebuit schimbata din cauza unor incompatibilitati tehnice. In plus, mai era nevoie si de alt conductor de tren care sa vorbeasca limba flamanda."

Doppelbauer argumenteaza spunand ca rute nationale foarte frecventate, cum ar fi cea dintre Barcelona si Madrid, demonstreaza deja "ca e posibil sa inlocuim zborurile interne, care dauneaza mai mult mediului, daca reducem durata calatoriei si pretul."

Competitivitatea transportului feroviar depinde de investitii, iar acestea sunt decise de fiecare stat membru al UE in mod individual. In timp ce Italia si-a redus investitiile in acest sector, Germania se angajeaza sa-si imbunatateasca transportul feroviar, chiar daca preturile biletelor au scazut recent. Luna trecuta, guvernul federal a lansat un plan de 86 de miliarde de euro care urmeaza sa fie implementat in urmatorul deceniu.

Turismul - o provocare"Pe moment, majoritatea agentiilor de voiaj nu includ trenurile ca mijloc de transport pentru a ajunge la destinatia turistica finala", explica Libor Lochmann, director executiv la Community of European Railway and Infrastructure Companies. "Dar nu incepem de la zero, pentru ca operatorii de turism ofera deja Euro Pass-ul, un bilet unic cu care se poate calatori patru sau sapte zile intr-o luna."

Volumul transportului de marfuri cu trenul a scazut insa in ultimii ani la mai putin de 17 la suta, aminteste James Nix, director pentru marfuri la Transport & Environment, o organizatie care promoveaza transportul ecologic. El spune ca sume substantiale sunt investite in transportul feroviar de marfuri, din moment ce, pe plan national, domina in continuare transportul rutier.

Pentru a transporta mai multe marfuri cu trenul trebuie imbunatatita reteaua transfrontaliera de cai ferate, a subliniat Adina Valean.

Sprijinul pentru transportul feroviar european vine atat din partea ecologistilor, cat si din partea industriei. Asadar, perspectivele sunt bune, in general.

"Reglementarile Uniunii Europene vor ajuta sectorul feroviar sa defineasca o procedura de standardizare tehnica uniforma", e de parere Francois Davenne, directorul general al International Union of Railways. Mai mult: noul "Green Deal" ar putea influenta caile ferate din multe regiuni ale lumii, dincolo de Uniunea Europeana.

Sergio Matalucci (das)
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Deutsche Welle

Articol citit de 4507 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Locul transportului feroviar este acolo de unde a ieșit după mai mul
te milenii de numai două secole: in subteran!
MosGerila
rank 5
Doamna Valean cam are dreptate! Transportul feroviar este
sira spinarii infrastructurii tuturor tarilor dezvoltate. Ca cat reteaua feroviara este mai deasa si rapida, cu atat mai mult se dezvolta toate industriile. Este si transportul cel mai ecologic.

De ce credeti ca Elvetia are reteaua feroviara cea mai densa din lume?
De ce vredeti ca Germania isi intareste reteaua feroviara?
Sa va mai scriu de Anglia, Suedia, Italia, etc.?

De ce nu puteti imagina un transport feroviar al automobilelor, mai ales pe tronsoanele aglomerate sau inca insuficiente de autoruta, sa zicem Sibiu-Bucuresti, Bucuresti-Constanta, Iasi-Cluj, Iasi-Bucuresti, Pitesti-Timisoara, etc... O platforma feroviara pentru automobile la o cadenta de 30 de minute.

Chiar si cu o viteza medie de 50km/ora, aceste trenuri transporta mai mute automobile si pasageri decat autorutele inexistente sau drumurile insuficiente.

Un santier national de refacere a retelei feroviare romanesti (+ toate industriile aferente, locomotive, vagoane, echipament greu de santier produs in RO, industria siderurgica, tot ce trebuie pentru electrificarea integrala, ... iata un santier national pentru urmatoarele decenii, care dezvolta toata tara, care va da de lucru la milioane de romani, mai mult sau mai putin calificati, care va pompa sange proaspat in toata economia!!!!

Stiti cine a facut asa si a castigat? Hitler, cu reteaua de autorute germane si cu Volkswagen sau Mercedes... Cine are cea mai densa retea de autorute? Cine are fabricile de automobile cele mai reputate din lume? Cine este motorul economiei europene?

Mai ganditi-va, daca nu vreti sa ratati toate sansele pe care vi le ofera istoria contemporana! Infrastructura este sistemul sanguin al tarii!
gheu
rank 5
Stimate
Daca nu era asa atunci de ce inaintasii nostri au construit Caile Ferate si de ce toata structura feroviara principala in Ardeal merge catre vest
raulbaal
rank 5
Asa suntem noi defazati mereu !Aveam o infrastructura feroviara
aproape unica in Europa si ne-am batut joc de ea!Acum ne chinuim cu autostrazi si cand o sa se relocheze totul pe calea ferata noi o sa avem praf reteaua de cai ferate!Vai de capul nostru ,popor fara conducatori cu viziune si creier!
gheu
rank 5
Stimate
Sunt niste diferente:
- Autostazile servesc la miscarea mai rapida a cetatenilor intre orase. La fel trenurile de calatori. Pe autostrada ca sa transporti masini si utilaje grele este o durere de cap pe distante lungi. Pe tren de marfa incarci vagonul si ti-l lasa la destinatie
cozmin
rank 5
Dar ar trebui sa reprezinte Romania nu Deutschand la Ue
La noi s-a hotarat sa se mai faca alte cai ferate (sunt deja sute de mii de km) sau transport aerian si pe apa?
just_comment
rank 5
Uau
a descoperit apa calda!

poate ar fi bine sa citeasca si ea Revolta lui Atlas, pentru a intelege mai bine care ar putea fi stalpii dezvoltarii intr-o lume moderna.
Kasper
rank 5
Corect
Noi inchidem cai ferate socotite nerentabile, iar cea mai veche cale ferata din Tara Romaneasca, Bucuresti - Giurgiu, o tinem blocata din 2005, de cand s-a prabusit podul de la Gradistea. De ce? pe motiv de mafia transportului auto pe ruta Bucuresti-Giurgiu.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor