Adina Valean a fost acceptata de Ursula von der Leyen pentru functia de comisar european

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 17:19
13690 citiri
Adina Valean a fost acceptata de Ursula von der Leyen pentru functia de comisar european

Adina Valean, europarlamentar PNL, a fost acceptata de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru functia de comisar european din partea Romaniei, a declarat un purtator de cuvant al CE pentru Ziare.com.

Ursula von der Leyen a preferat sa mearga pe varianta Adina Valean pentru portofoliul Transporturilor alocat Romaniei pentru ca presedintele ales al Comisiei Europene tine la cota de gen pe care a promis-o, si asa vulnerabilizata de decizia Frantei de a inlocui un candidat femeie, respins in comisiile din PE, cu un barbat.

De altfel, Ursula von der Leyen a cerut expres guvernului roman, inca de cand acesta era condus de Viorica Dancila, un candidat-femeie.

UPDATE 17:40 - A fost emis si un comunicat oficial, prin intermediul caruia purtatorii de cuvant din echipa de tranzitie a presedintelui-ales declara:

"Romania a transmis astazi, 6 noiembrie, doua propuneri de candidati pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu presedintele-ales si s-au descurcat bine. Presedintele-ales a decis ca Adina Valean sa preia portofoliul Transporturilor.

Doamna Valean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja presedintele comisiei ENVI si este in prezent presedintele comisiei ITRE. In cariera sa a acumulat experienta pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al "Mecanismului pentru Interconectarea Europei", prin care este sustinuta infrastructura in domeniul transporturilor, energiei si serviciilor digitale.

Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor si de reducere a emisiilor de dioxid de carbon".

Reamintim ca premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, ca a decis ca europarlamentarii Siegfried Muresan si Adina Valean sa fie propusi pentru postul de comisar european din partea Romaniei.

"Dupa consultarea presedintelui Klaus Iohannis, am luat decizia, impreuna, sa trimitem catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidati pentru functia de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Muresan si Adina Valean", a spus Orban.

Cine este Adina Valean

Ce iti trebuie ca sa castigi in UE drepturi si sute de milioane de euro pentru romani? Interviu cu Adina Valean (PNL), de 12 ani europarlamentar

Premierul a precizat ca va trimite presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor o solicitare de a organiza audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei.

Intrebat daca se pune problema schimbarii portofoliului alocat Romaniei, premierul a declarat ca, "daca va fi vorba de posibilitatea schimbarii portofoliului, in cazul acesta, va exista o discutie intre presedintele Romaniei, subsemnatul, ca premier, si presedintele CE, Ursula von der Leyen".

Audierea propunerii de comisar din partea Romaniei va avea loc in Comisia Transporturi a PE pe 14 noiembrie, la ora 15:00, a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, membru in aceasta comisie.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...