Adina Valean, vicepresedinte al Parlamentului European: Corina Cretu are dreptate. Romania n-a stiut sa profite de fondurile europene pentru infrastructura

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 13:20
7213 citiri
Adina Valean, vicepresedinte al Parlamentului European: Corina Cretu are dreptate. Romania n-a stiut sa profite de fondurile europene pentru infrastructura
Foto: Facebook/Adina Valean

Romania nu are autostrazi, pentru ca autoritatile nu au fost capabile sa proiecteze si sa atraga fondurile europene, asa cum au facut-o alte state, dar asta nu se intampla de azi, de ieri, ci pare deja o atitudine cronicizata. Este opinia Adinei Valean, europarlamentar roman, vicepresedinte al Parlamentului European din partea grupului popularilor.

Intrebata la Bruxelles, la o intalnire cu jurnalistii, daca este de acord cu criticile aduse de comisarul european Corina Cretu guvernului roman, Adina Valean a explicat ca, intr-adevar, e o problema a Romaniei, incapacitatea de a folosi un instrument european - fondurile europene - pentru a-si crea infrastructura.

"Felul in care a receptionat ea atitudinea Guvernului, eu nu am de unde sa stiu si nu imi dau seama in ce consta bataia de joc, dar, pe de alta parte, toate lucrurile concrete pe care le-a afirmat si anume ca nu sunt proiecte suficient de mature pentru a obtine finantare si ca asta e o problema la Bucuresti si nicidecum la Bruxelles, cu asta pot fi absolut de acord si cred ca asa este.

(...)

Trebuie sa va spun ca, in materie de infrastructura, am observat cum alte state membre ale Uniunii Europene, mai noi sau mai vechi, mai din Est sau mai din Vest, au profitat in mod constant de finantarea pentru infrastructura si e bine-cunoscut exemplul multiplelor aeroporturi, investitiilor in transportul feroviar, modernizari de linii de echipamente, tot", a explicat europarlamentarul.

"Dincolo de faptul ca nu avem autostrazi, ceea ce este scandalos, nu avem nici investitii in infrastructura feroviara, nu avem investitii in infrastructura de transport al energiei. Deschidere a existat intotdeauna si bani au existat intotdeauna si nu avem infrastructura din cauza, pur si simplu, a neputintei de proiectare de la Bucuresti, sa spunem asa", a adaugat Adina Valean.

Luni, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a spus ca nu mai accepta insulte din partea Guvernului Romaniei, in contextul in care a avertizat de nenumarate ori autoritatile de la Bucuresti ca Romania pierde bani din lipsa proiectelor, insa a fost apostrofata ca spune lucrurilor pe nume.

Comisarul european a explicat ca a facut in cazul Romaniei eforturi extraordinare, in sensul ca a fazat foarte multe proiecte, in valoare de 3 miliarde de euro. "Practic, am degrevat bugetul national de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduti", a spus Corina Cretu, care a subliniat ca s-a ajuns astfel la o rata de absorbtie de peste 90%.

"Pentru perioada 2014-2020 facem eforturi supraomenesti sa evitam dezangajarile de fonduri. Avem pentru acest an acest risc de pierdere, la inceputul anului a fost de 800 de milioane de euro, dar lucram cu autoritatile romane pentru a minimiza aceste fonduri care sunt pe programul operational", sustine comisarul.

Corina Cretu a subliniat lipsa proiectelor "mature" de infrastructura: "Nu inteleg aceasta tensiune care s-a creat intre mine si Guvern, spunand lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructura, nu avem proiecte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Valean fonduri infrastructura UE Cretu , #europarlamentar
Comentarii