Adina Valean: Nu am nici un interes la Rosia Montana!

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 18:20
6450 citiri
Adina Valean: Nu am nici un interes la Rosia Montana!
Foto: Parlamentul European

Europarlamentarul liberal Adina Valean precizeaza ca nu are nici un interes in proiectul Rosia Montana, asa cum lasa sa se inteleaga colega sa Renate Weber si ii reproseaza reprezentanti ai Fundatiei Soros.

Renate Weber o acuza pe Adina Valean ca a organizat o dezbatere despre proiectul Rosia Montana impreuna cu firma canadiana care ar urma sa exploateze zacamantul, RM Gold Corporation, la care nu a fost invitat niciun opozant al ideii.

"In aceasta dimineata, aici, la Parlamentul European, Rosia Montana Gold Corporation impreuna cu europarlamentarul liberal Adina Valean organizeaza o pseudo-dezbatere despre sustainable and responsible mining. De ce pseudo? Pentru ca nici un oponent al proiectului minier Rosia Montana NU a fost invitat - nici macar europarlamentarii romani despre care se stie ca au o pozitie clara impotriva proiectului nu au primit invitatie!", scria, marti dimineata, Renate Weber pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, europarlamentarul liberal a declarat ca a participat la dezbatere, dar Adina Valean nu a lasat-o sa ia cuvantul, inchizand discutiile din cadrul seminarului cu 20 de minute mai devreme decat era programat.

In replica, Adina Valean a declarat pentru Ziare.com ca au fost invitati la dezbatere reprezentantii entitatilor economice, Renate Weber fiind membru in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si membru supleant in Comisia pentru afaceri externe (AFET).

"Au fost mai multi care au dorit sa ia cuvantul si nu au reusit pentru ca nu am mai avut timp. Eu stiam ca am depasit cu 10 minute timpul alocat seminarului. Cat despre faptul ca nu i-am acordat dreptul la cuvant doamnei Weber, am preferat sa ia cuvantul reprezentanti europeni care aveau legatura cu tema seminarului. Eu nu stiu cine este impotriva proiectului Rosia Montana", a declarat, pentru Ziare.com, europarlamentarul Adina Valean.

Cu o zi inaintea dezbaterii, Fundatia Soros a remis Ziare.com un comunicat in care o acuza pe Adina Valean de lipsa de transparenta in privinta organizarii seminarului si afirma ca dezbaterea a fost organizata in favoarea proiectului Rosia Montana.

"Se pare ca aceasta dezbatere a fost organizata contrar bunelor proceduri de informare ale grupului parlamentar european din care doamna Adina Valean face parte, precum si intr-o de neegalat lipsa de transparenta fata de publicul din Romania, avand in vedere faptul ca nicio informare privind aceasta activitate a doamnei europarlamentar nu a fost transmisa catre mass-media romanesti", se arata in document.

"Nimeni nu a facut afirmatii politice, la seminar"

In replica, Adina Valean ne-a declarat ca nu are nici un interes la Rosia Montana si mai mult, in cadrul seminarului de marti dimineata, au luat cuvantul reprezentanti ai Fundatiei Soros, reprezentantul ONG-ului fiind cel care a condus grupul de opozanti.

"Nu am nici un interes, este o declaratie complet rauvoitoare care ii descalifica. Nu am nici un interes la Rosia Montana, nici eu si nici cunoscuti de-ai mei", a declarat Adina Valean pentru Ziare.com.

"Nu inteleg emotiile exacerbate ale unora, pentru ca seminarul nu-si propunea sa califice in vreun fel proiectul Rosia Montana. Nimeni nu a facut vreo afirmatie politica, nu am tras nici o concluzie si nimeni nu a spus ca proiectul trebuie aprobat", a subliniat europarlamentarul liberal.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Adina Valean Rosia Montana, #Renate Weber Adina Valean, #seminar Rosia Montana Adina Valean , #Rosia Montana