Partidul Verde intreaba PNL daca a fost sponsorizat de Rosia Montana Gold Corporation

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 11:36
2114 citiri
Partidul Verde intreaba PNL daca a fost sponsorizat de Rosia Montana Gold Corporation
Foto: Arhiva

Partidul Verde ii solicita lui Crin Antonescu sa declare public daca firma Rosia Montana Gold Corporation a sprijinit financiar campaniile electorale ale PNL la alegerile prezidentiale, europarlamentare si parlamentare, ca posibila explicatie pentru lobby-ul pe care sotia sa, europarlamentarul Adina Valean, il va face marti in PE.

"Partidul Verde solicita Partidului National Liberal si Presedintelui acestuia, dl. Crin Antonescu, sa declare public daca firma Rosia Montana Gold Corporation sau alte firme interesate in demararea exploatarii miniere pe baza de cianuri la Rosia Montana au sprijinit, si in ce cuantum, campaniile electorale ale PNL la alegerile prezidentiale si europarlamentare din 2009 si parlamentare din 2008", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conform sursei citate Adina Valean va prezida, marti, si va avea cuvantul de deschidere la un eveniment initulat "Making Europe a leader in sustainable and responsible mining" care va avea loc la Parlamentul European din Bruxelles. Cu aceasta ocazie, Dragos Tanase, Managing Director, Rosia Montana Gold Corporation, va sustine Proiectul exploatarii miniere pe baza de cianuri de la Rosia Montana in comunicarea "Rosia Montana Gold Corporation - Project Overview".

De asemenea, vor fi prezentate alte doua comunicari ale unor sustinatori ai proiectului exploatarii miniere pe baza de cianuri.

"Evenimentul sustinut de doamna europarlamentar liberal Adina Valean incalca transparenta specifica institutiei Parlamentului European. Niciun europarlamentar al Verzilor Europeni nu a fost invitat desi tema evenimentului priveste mediul. Luarile de pozitie mentionate in programul dezbaterii sunt exclusiv favorabile proiectului exploatarii de la Rosia Montana", se mai arata in comunicatul Partidului Verde care spune ca se opune cu vehementa acestui proiect.

"Imediat ce am aflat de planuita actiune de promovare a proiectului Rosia Montana Gold Corporation de catre europarlamentarul Adina Valean, i-am alertat pe colegii nostri din Partidul Verzilor Europeni. Astfel ca la conferinta vor asista si membri ai Verzilor Europeni. De asemenea, in sala va fi si cel putin un reprezentant al ONG-ului Terra Mileniul III care se opune proiectului si caruia ii multumim pentru buna colaborare.

Partidul Verde din Romania se opune categoric exploatarii miniere pe baza de cianuri de la Rosia Montana si va uza de toate caile legale, civice si politice pentru a stopa un astfel de proiect cu consecinte extrem de nocive pentru mediu", se mai arata in comunicatul citat.

Initiativa europarlamentarului PNL Adina Valean de a face lobby, marti, in Parlamentul European pentru proiectul "Rosia Montana" a starnit un val de critici din partea celor contestatarilor acestui proiect.

Luni, Fundatia Soros a remis presei un comunicat in care si-a aratat dezaprobarea pentru "lipsa de transparenta fara precedent" cu care a actionat Adina Valean si si-a exprimat indignarea si revolta "in fata generalizarii unor practici evident contrare bunului simt chiar in cadrul partidului care si-a propus sa faca o altfel de politica".

Citește și:
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vineri, 7 octombrie, a ajuns în gara închiriată din Motru primul tren cu cărbune. ”Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune...
Lideri ai USR transcriu în grabă doctoratul ”pierdut” al ministrului Bode. ”Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului” FOTO
Lideri ai USR transcriu în grabă doctoratul ”pierdut” al ministrului Bode. ”Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului” FOTO
Deputatul USR Iulian Bulai a transmis vineri, 7 octombrie, că, alături de alți membri din partid, s-a apucat de transcris lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, care era...