Weber si Valean, principii vs interese

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 18:20
11052 citiri
Weber si Valean, principii vs interese

PNL este al doilea partid care plateste pentru ca s-a "incurcat" cu ciudatele si dificilele specimene provenite din societatea civila. Atunci cand a plecat din tabara lui Traian Basescu, criticandu-l aspru pe presedinte, Renate Weber a fost o captura de mare valoare pentru PNL, care si-a pus-o la butoniera. Ajunsa in Parlamentul European, d-na Weber a avut o foarte buna activitate, si aceasta asezata pe reverul PNL.

Nimanui nu i-a trecut prin cap ca Renate Weber ar putea sa actioneze impinsa de alte resorturi decat cele tipice politicii romanesti: oportunismul si obsesia. PNL a descoperit acest lucru cu stupoare, atunci cand principiile doamnei Weber, altfel asumate zgomotos de PNL, au intrat in conflict cu interesele primei doamne a partidului, Adina Valean Antonescu.

Oficial, PNL se opune din rasputeri proiectului Rosia Montana, probabil si pentru ca sau doar pentru ca el este sustinut de Adriean Videanu, deci de dusman. Alta explicatie principiala nu sta in picioare cat timp un europarlamentar al partidului, si nu unul oarecare, a organizat la Bruxelles un seminar despre bune practici in minerit, in cadrul caruia sustinatorii proiectului Rosia Montana Gold Corporation au prezentat un lung expozeu de glorificare a controversatului proiect.

Ar fi fost de asteptat ca macar un adversar al acestui proiect sa fi avut posibilitatea sa sustina un astfel de expozeu. Ar fi fost, dar d-na Valeanu nu a invitat niciun contestatar al RMGC. Nici macar pe colega ei de parlament si partid, Renate Weber, cu o remarcabila expertiza pe acest subiect.

Totusi d-na Weber s-a dus la seminar neinvitata, la fel ca multi alti adversari ai proiectului, si a cerut sa vorbeasca. Nu i s-a permis. Ba chiar Adina Valean a incheiat seminarul cu 20 de minute mai devreme pentru a fi asigura ca asa ceva nu se va intampla. "Contestatarii RMGC sa-si faca propriul seminar", a punctat domnia sa.

Cu aceasta replica aroganta, Adina Valeanu nu a facut altceva decat sa confirme spusele Renatei Weber : "La Parlamentul European, RMGC, impreuna cu Adina Valean, organizeaza o pseudo-dezbatere despre 'sustainable and responsible mining'. De ce 'pseudo'? Pentru ca nici un oponent al proiectului minier Rosia Montana NU a fost invitat - nici macar europarlamentarii romani despre care se stie ca au o pozitie clara impotriva proiectului nu au primit invitatie!"

O perceptie similara are si alt europarlamentar, Daciana Sarbu, prezenta la dezbatere: "In opinia mea, a fost vorba mai mult despre o actiune de lobby, nu de un seminar. Nu e nimic rau intr-o actiune de lobby, atat timp cat nu e in joc interesul Romaniei. (...) Toate punctele de vedere prezentate la dezbatere au fost favorabile proiectului sustinut de RMGC. Cei de la RMGC vor da acestei intalniri semnificatia unui gir primit de la un europarlamentar roman".

Nu e nimic rau intr-o actiune de lobby, dar asumata ca atare, nu mascata intr-un seminar. Crede d-na Valean in proiectul Rosia Montana? Are tot dreptul. Insa PNL pretinde, si a reafirmat dupa controversatul seminar, ca se opune proiectului Rosia Montana. Dar, pana la urma, d-na Valean are dreptul la o opinie separata. Domnia sa pretinde insa ca nu stie nimic despre substratul acestui proiect. Si nu era bine sa se informeze inainte de a organiza un seminar total debalansat sau, macar, sa dea tuturor partilor posibilitatea de se exprima? Ar fi avut sansa sa se lamureasca.

Proiectul Rosia Montana este o reala problema care se cere clarificata cat mai repede, pentru ca zona respectiva cu potential minier si turistic foarte mare este saraca si are nevoie de o strategie clara. Dar clarificarile nu pot veni prin astfel de actiuni de lobby nedeclarate, care duc cu gandul mai degraba la intelegeri pe sub masa decat la demersuri legitime si utile.

Clarificarea poate veni doar din dezbateri oneste intre cei mai avizati oameni, pro si contra proiectului. Asa a invatat d-na Weber pe cand era in societatea civila si nu vrea sa uite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#scandal Weber Valean, #Renate Weber Rosia Montana, #conferinta Adina Valean , #Rosia Montana