Bugetarii, supărați de campania împotriva lor. „România are cel mai subdimensionat sector bugetar din Uniunea Europeană”

Vineri, 22 Noiembrie 2024, ora 11:24
6228 citiri
Bugetarii, supărați de campania împotriva lor. „România are cel mai subdimensionat sector bugetar din Uniunea Europeană”
Bugetarii, nemulțimuți de campania împotriva lor FOTO Facebook/Direcția taxe și impozite Sector 6

Salariaţii din administraţia publică reclamă ceea ce ei numesc „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat”, ei susţinând că în realitate România are un bugetar la 18 locuitori, de trei ori mai puţin decât ţări precum Suedia şi Danemarca.

În acest context, angajaţii din administraţie solicită „creşterea numărului de angajaţi pentru reducerea sarcinilor”, dar şi „recunoaşterea contribuţiei sectorului bugetar la funcţionarea statului şi a mediului privat”.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) denunţă ferm campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat şi ar consuma resurse excesive. Această propagandă are drept scop justificarea unor măsuri distructive, cum ar fi reducerea numărului de angajaţi din administraţia publică, şi foloseşte în mod parşiv conceptul de digitalizare ca pretext”, transmit sindicaliştii printr-un comunicat dat publicităţii vineri dimineaţă.

FNSA susţine, în documentul citat, că în realitate România are un bugetar la 18 locuitori, de trei ori mai puţin decât ţări precum Suedia şi Danemarca şi că „realitatea pe bază de date” este aceea că „România are cel mai subdimensionat sector bugetar din Uniunea Europeană”.

Cifrele reale contrazic categoric naraţiunile false. Raportul dintre numărul de salariaţi din administraţia publică şi populaţia deservită plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană: un angajat din administraţia publică, ordine publică şi apărare şi asigurări sociale din România deserveşte, în medie, 53 de locuitori, cel mai mare raport din Europa. În contrast, Germania are un raport de 1 la 29, iar Suedia de doar 1 la 21! La nivel global al bugetarilor, România are un raport de 1 bugetar la 18 locuitori, în timp ce ţări precum Suedia şi Danemarca au 1 bugetar la 6 locuitori. Această subdimensionare severă generează supraîncărcare extremă a angajaţilor, afectând direct calitatea serviciilor publice şi generează ineficienţă”, mai susţin funcţionarii din administrație.

Ei solicită „încetarea răspândirii minciunilor care denigrează salariaţii bugetari şi promovarea unor soluţii reale”, enumerând, în acest sens, ca primă soluţie, „creşterea numărului de angajaţi pentru reducerea sarcinilor”, urmată de „digitalizarea responsabilă, utilizată pentru eficienţă, nu pentru reduceri de personal” şi „recunoaşterea contribuţiei sectorului bugetar la funcţionarea statului şi a mediului privat”.

Angajaţii din administraţia publică reclamă totodată „utilizarea abuzivă a ideii de digitalizare ca justificare pentru reducerea personalului”.

„În loc să fie văzută ca o unealtă pentru eficientizarea muncii şi îmbunătăţirea serviciilor publice, digitalizarea este folosită drept pretext pentru eliminarea angajaţilor, ignorând complet scopul real al acestui proces. Statele europene dezvoltate, unde digitalizarea este avansată, nu au redus numărul de angajaţi din sectorul bugetar, ci, dimpotrivă, au consolidat aparatul administrativ pentru a gestiona mai bine volumul de informaţii şi nevoile populaţiei. În România, însă, persoane fără competenţe reale în gestionarea digitalizării promovează o viziune dezastruoasă, în care implementarea tehnologiei devine o scuză pentru reduceri de personal, aspect ce va produce, inevitabil, degradarea continua a serviciilor publice”, mai arată documentul citat.

Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
Aparatul bugetar din România a ajuns, la finalul lunii octombrie 2024, la un număr record de 1.300.297 de posturi ocupate, depășind pentru prima dată din 2009 pragul de 1,3 milioane. Această...
Posibila victorie a prorusului Călin Georgescu derutează NATO. Ce riscă țara noastră ANALIZĂ
Posibila victorie a prorusului Călin Georgescu derutează NATO. Ce riscă țara noastră ANALIZĂ
România este o putere militară serioasă, motiv pentru care riscul ca un candidat prorus şi sceptic faţă de NATO, Călin Georgescu, să devină preşedinte duminica viitoare derutează...
#administratie publica, #bugetari, #sector bugetar, #FNSA , #bugetari
  1. Cât costă asigurarea de sănătate în 2025 pentru persoanele fără venituri fiscalizate
  2. Anna Țivileva, nepoata lui Putin a dezvăluit numărul pierderilor umane suferite de Rusia în Ucraina VIDEO
  3. Un bărbat a fost reținut după ce și-a ucis fratele. A abandonat cadavrul într-un imobil părăsit
  4. Compania Enel, dată în judecată de asociații de consumatori pentru creșterea prețurilor. Fiecare client neinformat de scumpire ar putea primi 200 de euro
  5. Laura Vicol, prima luare de poziție în scandalul Nordis: "Vă aștept pe toți la dezvăluirile pe care urmează să le fac" VIDEO
  6. Percheziții acasă la mai mulți tineri care s-au întâlnit să organizeze o orgie sexuală și au agresat un bărbat
  7. UPDATE Opoziția a inițiat demiterea președintelui sud-coreean, după impunerea legii marțiale
  8. Ce pedeapsă a primit un individ care a violat o minoră cu probleme mintale, dintr-un centru de plasament, în fața unui copil de 13 ani
  9. Jurnalistul american Tucker Carlson s-a întors la Moscova, pentru un nou interviu. Cine a fost interlocutorul
  10. Poliția din Georgia, acuzată că folosește tehnici de tortură împotriva protestatarilor arestați