Meserii pe care poți să le practici și fără BAC: analist-programator sau detectiv particular. Ce colegii trebuie să urmezi

Joi, 30 Iunie 2022, ora 03:45
14180 citiri
Meserii pe care poți să le practici și fără BAC: analist-programator sau detectiv particular. Ce colegii trebuie să urmezi
Absolvenții pot urma cursuri organizate în cadrul colegiilor universitare, cu o durată de 1 - 3 ani FOTO: Pixabay.com

Absolvenții care nu au reușit să obțină o medie de trecere la BAC nu trebuie să-și piardă speranța. Mai au o șansă să urmeze un sistem de învățământ superior chiar și fără diploma de Bacalaureat.

E vorba despre învățământul terțiar nonuniversitar care se organizează la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

Mai exact, prin terţiar înţelegem învăţământ de tip: şcoală – liceu - şcoală postliceală sau colegiu.

În trecut, s-a dorit trecerea la acest sistem de învăţământ terțiar pentru că în urma studiilor s-a considerat că va duce la o creştere economică semnificativă.

Ce meserii poți să practici chiar dacă nu ai luat Bac-ul

La Universitatea Tehnică de Construcții din București există Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare unde poți să intri fără Bac. La admitere se va ține cont de media generală de absolvire a studiilor liceale.

Poți să te specializezi în domeniul Informatică (durata 1,5 ani - 3 semestre) ca și analist-programator sau tehnician echipamente de calcul.

Poți să te califici și în domeniul Electronică – automatizări, mai exact ca și tehnician electronist echipamente de automatizare. (durata 1,5 ani - 3 semestre)

Poți să te faci detectiv particular și fără Bac

Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, prin colegiile universitare din Bucureşti şi Craiova, organizează cursuri de specialitate la calificarea profesională detectiv particular, cu durata de 2 ani.

În cadrul Colegiului de Învăţământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT sunt mai multe specializări unde te poți înscrie și fără BAC, de exemplu: tehnician controlul calității produselor agroalimentare, tehnician pentru panificație și produse făinoase și tehnician în prelucrarea cărnii și laptelui.

Alte meserii pe care poți să le practici fără BAC

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca există specializarea Tehnician Silvic cu o durată de școlarizare de 2 ani.

În cadrul Colegiului Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reșița există Programul postliceal Tehnician Operator Mașini cu Comandă Numerică. Durata studiilor este de un an.

Facultăți unde te poți înscrie fără Bac

- Universitatea Tehnică de Construcții București - Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB

- Universitatea „Spiru Haret” București - Colegiul Universitar „Spiru Haret”

- Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului - Colegiul de Învăţământ Terțiar

- Nonuniversitar USAMVBT

- Universitatea din Piteși - Colegiul UPIT

- Universitatea „Eftimie Murgu” - Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reşiţa

- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca - Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN

- Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Colegiul Universității Ovidius

- Universitatea Danubius Galaţi - Colegiul Danubius

- Universitatea din Petroșani - Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET

Ce cuprinde acest sistem educațional

- Învăţământul postliceal: se desfăşoară în şcolile postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

- Învăţământul postliceal mai sus menționat are loc la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu care au sau nu, diplomă de bacalaureat.

- În cadrul acestor colegii, instituţiile de învăţământ superior acreditate oferă, cursuri de învăţământ de nivel terţiar nonuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu, acreditate şi evaluate periodic în condiţiile legii, de către ARACIP.

Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor se face pe o durată de la 1 la 3 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Procurorii au renunțat să ancheteze un student la ASE care s-a înscris la facultate cu o diplomă falsă de BAC, cumpărată din piață cu 500 de lei
Procurorii au renunțat să ancheteze un student la ASE care s-a înscris la facultate cu o diplomă falsă de BAC, cumpărată din piață cu 500 de lei
Procurorii craioveni au renunțat să mai ancheteze un bărbat care s-a folosit de o diplomă de Bacalaureat falsă pentru a deveni student la ASE, unde a studiat timp de trei ani Contabilitate și...
Peste 146.000 de elevi de clasa a XII-a vor participa la simularea examenului de Bacalaureat. Lucrările vor fi corectate digitalizat
Peste 146.000 de elevi de clasa a XII-a vor participa la simularea examenului de Bacalaureat. Lucrările vor fi corectate digitalizat
Peste 146.000 de elevi din ultimul an de liceu vor participa la simularea examenului de Bacalaureat 2024 de luni, 4 martie, începând cu proba de limba și literatura română. Peste 1.320 de...
#admitere facultate, #diploma, #bacalaureat, #absolventi , #facultati
Comentarii