Un adolescent a murit după ce o amibă i-a mâncat creierul: ”Atrage atenția oamenilor din cauza numelui”

Sambata, 22 Octombrie 2022, ora 07:05
11278 citiri
Un adolescent a murit după ce o amibă i-a mâncat creierul: ”Atrage atenția oamenilor din cauza numelui”
Amiba este fatală în 97% dintre cazuri FOTO Pixabay

Un adolescent din Las Vegas a murit supă ce a contractat o amibă care mănâncă creierul, experţii afirmând însă că acest caz ar trebui să determine prudenţă, nu panică, relatează The Guardian.

Experţii au precizat că moartea unui adolescent din zona Las Vegas din cauza unei amibe rare care mănâncă creierul ar trebui să genereze prudenţă, nu panică, în rândul oamenilor în ceea ce priveşte lacurile de apă dulce, râurile şi izvoarele.

„Atrage atenţia oamenilor din cauza numelui”, a declarat vineri Brian Labus, un fost epidemiolog specializat în sănătate publică, despre organismul natural numit oficial Naegleria fowleri, dar aproape întotdeauna numit ”amiba care mănâncă creierul”.

„Dar este o boală foarte, foarte rară”, a subliniat el.

Anchetatorii cred că adolescentul a fost expus în apele calde ale lacului Mead, posibil în weekendul din 30 septembrie.

Districtul a făcut public cazul miercuri, în urma confirmării cauzei de către Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Centrul pentru Controlul Bolilor a evidenţiat doar 154 de cazuri de infecţie şi deces din cauza amibei în SUA din 1962, a spus Labus, care predă la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea Nevada, Las Vegas. Aproape jumătate dintre aceste cazuri au fost în Texas şi Florida. Doar unul a fost raportat în Nevada înainte de această săptămână.

„Nu aş spune că trebuie să fie dată alarma pentru asta”, a spus Labus. „Oamenii trebuie să fie înţelepţi atunci când se află în locuri în care trăieşte de fapt această amibă rară. Organismul se găseşte în ape a căror temperatură variază de la 77F (25C) la 115F (46C)”, a adăugat el.

Districtul şi zona naţională de recreere Lake Mead, care supraveghează lacul şi râul Colorado, au remarcat că amiba infectează oamenii doar prin intrarea în nas şi migrarea către creier. Este aproape întotdeauna fatală.

„Nu poate infecta oamenii dacă este înghiţită şi nu se transmite de la o persoană la alta”, au transmis autorităţile, care i-au sfătuit pe oameni să evite sărituri sau scufundări în ape calde, mai ales în timpul verii, şi să ţină capul deasupra apei în izvoarele fierbinţi sau în alte „ape geotermale netratate”.

„Este fatală în proporţie de 97%, dar poate fi prevenită în proporţie de 99%”, a precizat Dennis Kyle, profesor de boli infecţioase şi biologie celulară şi director al Centrului pentru Boli Tropicale de la Universitatea din Georgia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lokomotiv, aplicația prin care Vladimir Putin este urmărit de CIA. Modul în care sunt colectate datele
Lokomotiv, aplicația prin care Vladimir Putin este urmărit de CIA. Modul în care sunt colectate datele
O companie americană a dezvoltat un program care permite urmărirea mișcărilor lui Putin folosind datele telefonului oamenilor din jurul lui. Această tehnologie este acum folosită de...
Putin acuză SUA de ipocrizie și anunță că forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt gata de utilizare
Putin acuză SUA de ipocrizie și anunță că forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt gata de utilizare
După ce în 2023 Vladimir Putin a anunţat că Moscova îşi suspendă participarea la Tratatul New START, în discursul anual din 2024 liderul de la Kremlin a spus că nu va discuta despre...
#adolescent mort, #SUA, #amiba mananca creier SUA , #stiri internationale