O adolescentă și-a dat în judecată părinții pentru că se opuneau relației pe care o avea cu un rrom. Ce a decis instanța

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 16:06
17313 citiri
O adolescentă și-a dat în judecată părinții pentru că se opuneau relației pe care o avea cu un rrom. Ce a decis instanța
Speță ieșită din comun în România FOTO Unsplash

O fată de 16 ani, din Harghita, și-a dat în judecată părinții deoarece se opun relației pe care adolescenta o are cu un băiat de etnie rromă.

Concret, fata a cerut judecătorilor ă îi fie recunoscută capacitatea deplină de exerciţiu și să fie scoasă de sub tutela părinților, potrivit Adevărul.

Adolescenta a deschis procesul în baza articolului din Codul Civil care prevede că „pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu”.

În procesul deschis la Judecătoria Miercurea-Ciuc, adolescenta a arătat că „s-a văzut nevoită” să solicite recunoașterea anticipată a capacității sale de exercițiu pentru că „în ultima perioada s-au înrăutăţit relaţiile lor de familie şi nu mai poate suporta acţiunile părinţilor, chiar dacă a încercat să vorbească cu ei de nenumărate ori”.

Mai mult, adolescenta susține că a fost bătută de mai multe ori de părinții și frații săi și că atmosfera de acasă este una ”tensionară”, drept urmare își petrece mai mult timp în preajma familiei prietenului ei.

Adolescenta susține în proces că a aflat „cu stupoare” că „motivul opoziţiei reprezintă obiceiurile din acea comunitate”. Fata a mai arătat că părinții ei „au şi intenţia să o mărite, dar au ales o altă persoană, cu care ea nu este de acord, dar nu știe dacă va avea dreptul şi posibilitatea să aleagă”.

Adolescenta s-a mai plâns că „îi este interzis să părăsească domiciliul, iar când părinţii nu se află acasă, se închide în casă, fără să aibă chei suplimentare şi fără să aibă şanse să scape, dacă se întâmplă orice”.

În aceeași cerere de chemare în judecată, adolescenta susține că a terminat clasa a VIII-a şi că „dorește continuarea studiilor liceale, însă părinţii sunt împotriva sa şi nu îi permit acest lucru”.

Pe de altă parte, părinții susțin că nimic din ce a relatat adolescenta nu este adevărat. Au explicat că are o relație cu un băiat de 22 de ani, de etnie rromă, cu care anterior a mai fugit, însă a fost adusă acasă cu ajutorul poliției. De asemenea, susțin că nu se opun educației și că a fost înscrisă la liceu, dar au aflat ulterior că a avut 177 de absențe și mediile neîncheiate pe primul semestru.

Verdictul judecătorului

Judecătorul a ajuns la concluzia că adolescenta urmărește doar să aibă o relație cu iubitul ei, astfel că a respins cererea.

”Aceste motive expuse de reclamantă sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate şi nici nu i-ar proteja cel mai bine interesele minorei.

Chiar din interogatoriul acesteia a reieşit faptul că, întrucât părinţii nu i-au permis să întreţină relaţia (n.red. de dragoste) reclamanta a fost cea care a renunţat la a mai merge la şcoală. Pentru această atitudine nu pot fi însă învinovăţiţi părinţii şi nu li se poate atrage nicio culpă, neexistând nicio legătură între deciziile părinţilor cu privire la viaţa personală a copiilor lor şi refuzul reclamantei de a mai merge la şcoală”, a decis judecătorul care le-a dat dreptate părinților.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
Profesorul de 62 de ani care ar avea o relație cu o elevă de liceu a fost arestat. Sesizarea a fost făcută după o filmare în care apar cei doi
Profesorul de 62 de ani care ar avea o relație cu o elevă de liceu a fost arestat. Sesizarea a fost făcută după o filmare în care apar cei doi
Profesorul în vârstă de 62 de ani din București, acuzat că ar avea o relație cu o elevă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, anunță Antena 3 CNN. Totul a pornit de la o filmare...
#adolescenta, #relatie, #rrom, #Justitie , #justitie