Cum să te comporți cu adolescenții pentru a deveni adulți de succes. Sfaturi esențiale de la specialiști

Sambata, 21 Mai 2022, ora 23:40
5953 citiri
Cum să te comporți cu adolescenții pentru a deveni adulți de succes. Sfaturi esențiale de la specialiști

Momentul în care un copil ajunge la adolescență reprezintă, probabil, cea mai mare provocare din viața de părinte. Această perioadă din viața unui copil este intens observată și studiată de specialiști.

Aceștia sunt de părere că părinții trebuie să privească adolescența mai degrabă ca pe un proces decât ca pe o amenințare.

Această perioadă este fundamentală în formarea identității și caracterului oricărui copil, iar specialiștii susțin că este extrem de important cum adulții se comportă cu adolescenții, pentru a ajunge, la rândul lor, adulți responsabili.

Independență

Ieșirea în societate pentru a explora, învăța și a se distra în siguranță fără un adult este o parte importantă a călătoriei copilului adolescent către maturitatea independenta.

“Pregătirea copiilor pentru a ieși în mod independent în societate începe cu mult înainte de adolescență. Este indicat ca adolescenții să iasă fără un adult când părintele consideră că a pus bazele pregătirii lui pentru a se confrunta cu societatea. Această ieșire îi ajută să-și dezvolte abilitați de viață, promovează sănătatea mintală bună – de exemplu, independența este benefică pentru dobândirea încrederii adolescenților, creșterea stimei de sine și sentimentului de apartenență, încurajează activitatea fizică și construiește conexiuni cu comunitatea. Odată ce adolescenții devin mai independenți și gata să iasă singuri, îi puteți ajuta să își continue construirea independenței prin pași mici, dar fermi, într-un ritm care este confortabil atât părintelui cât și copilului”, este de părere Elizabeth Balla, psiholog, trainer și coach.

Autenticitate

Mitul conform căruia adulții trebuie să fie cool și moderni pentru a stabili o relație cu adolescenții a existat dintotdeauna și, în ciuda cantităților abundente de dovezi care arată contrariul, nu pare să dispară niciodată. Însă adolescenții nu au nevoie de părinți pentru a fi la modă, ei vor să fie autentici.

“Adolescenții știu că adulții sunt adulți. De asemenea, sunt foarte sensibili la oamenii care încearcă să pară ceea ce nu sunt. Adulții care se străduiesc prea mult să fie pe placul adolescenților vor obține exact opusul. Interacțiunea cu adolescenții înseamnă să fiți voi înșivă. A fi autentic și sincer vă contribui în mare măsură la dezvoltarea unei relații solide cu ai voștri copii”, explică psihologul Emese Balog.

Comunicare

Nu doar în viața de zi cu zi, ci și în relația părinte - adolescent, comunicarea este cheia succesului.

“Pentru adolescenți relația cu părinții este totul, deoarece adolescenții simt nevoia validării părintelui. De aceea nu trebuie să subestimăm nici puterea comunicării cu un adolescent la nivel relațional ca mijloc de îmbunătățire a nivelului de implicare. Dacă un adolescent simte că sunteți interesat de el, că este respectat și auzit, și el la rândul lui va fi mult mai dispus să comunice, să asculte și să respecte ceea ce i se transmite de către un adult. A ști ce face un adolescent ne ajută să ne reglăm planurile și așteptările. Pe măsură ce copilul trece prin anii adolescenței, își va dori mai multă independența, dar și mai multă comunicare din partea părinților”, spune Flori Bicăzan, coach și trainer.

Atenție

Adolescenții învață noi moduri de a gândi și de a relaționa. Un rezultat al acestui proces de dezvoltare este că ei sunt foarte concentrați pe ei înșiși. Aceasta înseamnă că gândirea lor poate fi descrisă ca fiind egocentrică – centrată pe ei înșiși. Ei evaluează în mod constant și dau sens lumii, cu ei înșiși în centrul acesteia.

“Provocați adolescenții să se gândească la idei, concepte sau oameni prin conectarea lor cu subiectul, cu modul în care îi va afecta sau nu. A le cere părerea sau a încadra o conversație în așa fel încât să-i implice personal este o modalitate simplă și ușoară de a-i convinge”, explică Emese Balog.

Reguli

Indiferent de vârstă, copiii și adolescenții trebuie să aibă reguli și limite, sunt de părere specialiștii.

“În anii adolescenței, este bine să implicăm copiii în elaborarea regulilor pentru că acest lucru îi vă ajuta să înțeleagă de ce regulile sunt importante. Aceasta înseamnă totodată că au mai multe șanse să vadă regulile drept corecte și să le respecte. Odată ce setul de reguli este realizat și pus în aplicare, aplicați-le în mod consecvent și evaluați-le totodată în mod regulat pe măsură ce copilul se dezvoltă. Monitorizați cât de bine își gestionează copilul independența, deoarece acest lucru vă va ajuta să știți când trebuie regulile ajustate”, explică psihologul Elizabeth Balla.

Citeste si:
Traumele trăite la școală de un elev de 13 ani. “Când intru mereu în clasă îmi spune: Iar ai venit, prostule?"
Traumele trăite la școală de un elev de 13 ani. “Când intru mereu în clasă îmi spune: Iar ai venit, prostule?"
Părinții unui elev de 13 ani din Prahova au decis să facă publice notițele fiului lor despre traumele pe care le trăiește zilnic la școală. Aceștia au dorit să tragă un semnal de...
Ludovic Orban prezice că Ciucă va avea soarta lui Cîțu în PNL: ”O unealtă folosită şi aruncată la lada de gunoi”
Ludovic Orban prezice că Ciucă va avea soarta lui Cîțu în PNL: ”O unealtă folosită şi aruncată la lada de gunoi”
Fostul lider al PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, 29 iunie, după demisia lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, că acesta a fost folosit ca o ”unealtă” de ”trădătorii” din...