”Să vă fie rușine, deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule” Adrian Cioroianu o atacă pe jurnalista Emilia Șercan

Joi, 29 Februarie 2024, ora 11:02
16443 citiri
”Să vă fie rușine, deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule” Adrian Cioroianu o atacă pe jurnalista Emilia Șercan
Adrian Cioroianu Foto: Adevarul

Fostul ministru de Externe, actual director al BNaR, Adrian Cioroianu, a reacționat dur față de jurnalista Emilia Șercan.

Aceasta este acuzată de minciună și lașitate, iar Cioroianu cere o dezbatere cu privire la știrile lansate de Emilia Șercan despre Biblioteca Națională.

Directorul BNaR a postat pe pagina sa de Facebook câteva rânduri ca răspuns la postarea Emiliei Șercan ce a vizat Biblioteca – precizând că ”o să aveți altă dată parte de un răspuns detaliat” – cu titlul ”Dna Emilia Șercan, de la buna impresie pe care mi-a făcut-o cândva, la creatoarea de fake-news de azi”

”#EmiliaȘercan Ca de atâtea ori, diseminați minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât și la adresa mea. Ar trebui să vă fie rușine – deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule. O să aveți altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveți lașitatea de a evita o dezbatere față în față cu mine, așa cum vă propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteți evita la infinit. Și atunci vom vedea a cărui mască va cădea.

Până atunci, pentru dvs. și alți postaci ai dvs., trei idei:

● Erați obișnuită să se teamă de dvs. sau să vă evite tot felul de prinși cu mâța în sac. Eu n-am de ce să mă tem de dvs., nici nu vă evit (ci vă invit!) și, mai mult, le-am spus tuturor angajaților/angajatelor mei, pe care îi hărțuiți cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru că asta meritați) să nu se teamă de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.

● Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, „urcă” la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voința directorului, ci prin legile fizicii) cât și vara (deseori, prin suprafața vitrată, efect de seră). De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalația de răcire e depășită demult. Deci: dvs ori n-ați intrat în clădire înainte de 2021 (și v-a adus vreun bizar magnetism), ori aveți vreo frustrare legată de angajații actuali sau de mine.

● Mințiți când dați de înțeles tot felul de prostii legate de spațiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toți cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naționale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători.

Doamnă Șercan, v-o spun amical, ca să nu ziceți că vă amenință cineva: nu veți putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărțile pe masă, cu prezentul și cu trecutul său.

Până atunci puteți da cât vreți cu pietre, dar să nu uitați că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!” a postat Adrian Cioroianu pe pagina sa de socializare.

Scandalul a pornit după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat pe pagina sa de socializare câteva impresii personale, după ce a fost la Biblioteca Națională:

”Am fost azi la Biblioteca Națională (da, asta e o veste proastă pentru unii) și am fost șocată de frigul pe care trebuie să îl îndure puținii cititori care se (mai) încumetă să meargă în acest loc.

În zona spațiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenții obișnuiesc să învețe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade.

Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din țara asta.

Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcați mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în București, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade.

În ceea ce privește sălile de lectură, din cauza frigului este deschisă una singură, la etajul I: sala de „economie”, acolo unde a fost mutat și unul dintre cele două calculatoare pe care se pot studia tezele de doctorat. Sala de literatură a fost închisă acum mai bine de o lună.

Activitatea a fost mutată la „economie” pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele și e mai cald decât la „literatură”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade.

Cam asta sunt condițiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plătește peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găsește bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naționale.

Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învățare.

Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau și câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulți dintre ei erau studenți străini, deprinși să învețe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toți.

Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeți în poze, cu hainele groase de stradă pe ele.

Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situația în care stau cititorii și angajații instituției.

„Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”, scrie Emilia Șercan pe Facebook.

Quarterly Report - Editia 4

Mai multe nave, din țări diferite, atacate cu rachete în Marea Roșie. Rebelii houthi au revendicat acțiunile
Mai multe nave, din țări diferite, atacate cu rachete în Marea Roșie. Rebelii houthi au revendicat acțiunile
Rebelii houthi au revendicat miercuri atacul asupra unui vrachier grec şi a altor câteva nave în largul coastelor Yemenului, afirmând că a fost un răspuns la loviturile israeliene asupra...
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
#Adrian Cioroianu, #Emilia Sercan, #atac, #jurnalista, #rusine, #scrupule , #stiri politice