Cum va fi redat prestigiul doctoratului romanesc: Interzis pentru demnitari si obligatii pentru universitati

Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 22:37
5741 citiri
Cum va fi redat prestigiul doctoratului romanesc: Interzis pentru demnitari si obligatii pentru universitati
Foto: Digi24

Ministrul Educatiei Adrian Curaj a anuntat duminica seara ca grupul de lucru pentru clarificarea cadrului institutional si normativ privind controlul calitatii tezelor de doctorat si aspectele de etica a cercetarii stiintifice si-a incheiat activitatea.

Comisia a intocmit "un raport cu mult curaj si multa responsabilitate", a spus ministrul Curaj la Digi 24. El nu a dorit sa dea multe detalii, insa a spus ca, de exemplu, se ia in considerare ca demnitarii sa nu aplice la doctorat in timpul mandatului.

Ministerul Educatiei face primul pas anti-plagiat: Cine se ocupa de legile privind doctoratele

"Sunt foarte bucuros, comisia si-a incheiat ieri activitatea, are un raport excelent prin care imi recomanda transformarile legilsative necesare. O problema de sistem a necesitat o abordare de sistem, saptamana ce urmeaza voi anunta toate transformarile propuse. Comisia a avut doar mandatul de a-mi face recomandarile legate de cadrul administrativ si constitutional.

Vom face modificarile necesare pentru recapatarea increderii in sistemul de doctorat din Romania. In cadrul institutional si normativ ce va fi stabilit vor fi tratate toate situatiile indiferent de pozitia sociala. Se ia in considerare de exemplu ca demnitarii, cat sunt demnitari, sa se abtina sa se inscrie la doctorat sau sa sustina doctorat", a spus Adrian Curaj.

In ce priveste responsabilitatea verificarii suspiciunilor de plagiat, ministrul sustine ca aceasta va fi a universitatilor.

Universitatea Bucuresti: Retragem titlurile de doctor plagiatorilor, imediat ce legea permite

"Institutiile de invatamant superior si Academia Romana vor avea responsabilitatea analizarii tuturor situatiilor. Deja am introdus in contractul de finantare a universitatilor din Romania ca pana la sfarsitul semestrului sa isi evalueze scolile doctorale. Voi genera si voi lasa mostenire un sistem care va restabili increderea in sistemul doctoral din Romania", a mai spus ministrul Educatiei.

Intrebat daca nu se teme ca nu va avea sprijin politic, Curaj a spus ca nu.

"Nu are nimic legat cu sprijinul politic, am tot sprijinul, sigur se vor aproba, dar conteaza sa se puna in practica. Universitatile vor trebui sa dovedeasca ca sunt institutii de prestigiu", a mai spus ministrul, precizand ca, daca institutiile de invatamant nu vor lua masurile necesare, "sunt prevazute mecanisme in care se poate apela la o instanta superioara - experti romani si straini care vor analiza situatie cu situatie si vor face recomandari inapoi universitatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ministrul Educatiei Curaj plagiat , #ministrul Educatiei