Felicitari, ati reusit, sunteti buni! Educatia se face tandari

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Mai 2016, ora 09:36
9010 citiri
Felicitari, ati reusit, sunteti buni! Educatia se face tandari

Sunt convinsa ca nu cinismul ii lipseste dlui Curaj. Asa ca felul in care a primit victoria plagiatorilor si impostorilor, greu obtinuta e drept, asupra sistemului de educatie din Romania, nu m-a surprins. Adevarul este ca a jucat bine si tenace pana in ultimul minut si si-a indeplinit obiectivul. Unii i-ar zice poate misiunea.

Dl Curaj a cerut ferm CNATCDU, pentru prima data in mandatul domniei sale de ministru, sa rezolve problema plagiatelor exact in timp ce in Senat era adoptata, cu o larga majoritate transpartinica si fara niciun vot impotriva, reglementarea care scoate aproape complet CNATCDU din procesul de acordare si retragere a titlului de doctor.

Este vorba despre Legea de adoptare a ordonantei de urgenta initiata de dl Curaj pasamite pentru a clarifica povestea plagiatelor.

Ce face aceasta lege? Exact ce a vrut dl Curaj sa faca de la inceput, adica sa acorde universitatilor competente depline de acordare si retragere a titlurilor de doctor. Actualele fabrici de nulitati si plagiatori devin libere sa se joace cum vor ele cu aceste titluri, in timp ce CNATCDU ramane doar o instanta de apel.

Dl Curaj a fost nevoit sa renunte la aceasta idee dupa protestele vehemente ale presei si ale lumii universitare care au contestat nu ideea in sine ca universitatile sa acorde titlul de doctor, ci aceasta largire de competenta pentru universitati complet nereformate, care au mari probleme de integritate si profesionalism si care au produs lucrari total necorespunzatoare atat sub aspectul calitatii, cat si al eticii academice.

Cu alte cuvinte, intai reforma la sange si curatenie, abia apoi competente mai mari. In ultima clipa, dupa ce pusese deja in discutie publica modificarile pe care le dorea, ministrul a renuntat la ele cu explicit regret. Multi s-au intrebat atunci, daca tot nu mai face modificarile, la ce ii trebuia totusi o ordonanta de urgenta cu o utilitate cel putin discutabila.

Uite de ce! Daca nu a marcat golul, macar a dat in ultima secunda pasa decisiva pentru ca Parlamentul sa marcheze relaxat sub atenta supraveghere a Ecaterinei Andronescu.

Deci, ca sa fie foarte clar, Academia Nationala de Informatii, a carei scoala doctorala era condusa de actualul vicepremier Vasile Dancu, desi are ditamai teancul de suspiciuni de plagiat pe masa, va primi dreptul sa acorde titluri de doctor, asemenea celor obtinute de ministrul de Interne Toba sau de adjunctul procurorului general Bogdan Licu, de-abia reconfirmat al treilea in ierarhia Parchetului General pentru inca 6 luni, amandoi sub conducerea pofesorului Gabriel Oprea, autorul celebrei ziceri de mare profunzime: "Victor Ponta sufera de culpa medicala care trebuie dovedita stiintific".

Dar nu, desigur ca oamenii acestia nu si-au dat mana pentru a bloca orice speranta de curatare si reformare e mediului universitar romanesc. Pur si simplu, asa a fost sa fie. Nu a fost strategie, abila nimic de zis, a fost, nu ma indoiesc, fatalitate.

Aceasta lege mai poate fi oprita doar prin nepromulgare de catre presedinte. Daca va intelege miza. Daca nu face un troc acoperindu-se cu majoritatea transpartinica din spatele impostorilor si plagiatorilor. Si numai o data, desigur.

Cat despre solicitarea dlui Curaj catre CNATCDU, titlurile de doctor in discutie sunt emise de ministrul Educatiei, deci nu pot fi retrase decat de ministru, trebuie urmata procedura de acum. Deci nici nu se putea altfel. Dar a avut grija dl Curaj sa nu fie nimeni nedreptatit.

Acuzatiile la adresa dnilor Ponta, Toba & Co sunt analizate de un CNATCDU total nereformat, instalat in 2012 de echipa "grajdanului" Pop - Ecaterina Andronescu dupa ce fostul CNATCDU il declarase plagiator pe Victor Ponta.

Dupa mine Guvernul acesta de tehnocrati este, sub acoperirea unui premier onest, dar prizonier, o pacaleala toxica.

Sub conducerea de facto a lui Vasile Dancu, el a avut misiunea certa sa asigure calmarea valului antipolitic si ridicarea unuia antitehnocrat, care sa recredibilizeze un sistem putred care in toamna anului trecut a trecut printr-un soc. Si ca lucrurile sa mearga struna, sa nu cumva sa apara probleme de parcurs, vreo reforma enervanta pe undeva, posturile cheie precum Internele sau Educatia au fost securizate cu baieti de incredere, destoinici si dedicati.

Si iata-ne cu o lege a educatiei amputata crunt, fara nicio reforma reala, dar ametiti cu niste populisme antisaracie, in plina restauratie a puterii lui Victor Ponta, cu inca un mit, cel tehnocrat, facut tandari.

Spiritul fair-play ma obliga sa ridic palaria: felicitari, dle Dancu, sunteti bun!

Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Istoria alegerilor prezidențiale din România este una bogată în momente- cheie și gafe care au modificat, într-un sens sau altul, soarta acestora. Dacă în 1990 era clar că Ion Iliescu are...
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Candidatul independent la preşedinţia României Mircea Geoană afirmă că nu se opune dreptului femeii de a face avort. „Sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei...
#plagiate Curaj Dancu, #lege doctorate universitati , #ministrul Educatiei
  1. Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
  2. Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
  3. Geoană nu îi dă nicio șansă lui Ciolacu în cursa pentru Cotroceni: „Are nevoie de prea mulți meditatori ca să facă față jobului”
  4. Geoană s-a învățat minte după ce a fost „președinte pentru o noapte” în 2009: „Nu mai țopăi pe scenă. Bucură-te mai reținut”
  5. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  6. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  7. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  8. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  9. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  10. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”