Guvernul amana dreptul universitatilor de a retrage titlul de doctor

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 17:19
3492 citiri
Guvernul amana dreptul universitatilor de a retrage titlul de doctor
Foto: Arhiva/Guvern

Dreptul universitatilor de a retrage titlul de doctor va fi amanat pana dupa evaluarea internationala a scolilor doctorale, aceasta fiind decizia adoptata miercuri de Guvern, a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

O alta decizie este ca membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) sa se ocupe de problema plagiatelor, a caror decizie ramasa finala dupa o eventuala contestatie va fi obligatorie pentru ministrul de resort, informeaza News.ro.

Promisiunea Guvernului este ca aceasta situatie a plagiatului va fi totusi mai bine reglementata in maximum 60 de zile.

Mai multi intelectuali din tara si din strainatate i-au cerut, marti, ministrului Educatiei, Adrian Curaj, sa solutioneze cazurile de plagiat care au fost facute publice pana acum, sa demita de urgenta actualul Consiliu National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), profund politizat, si sa il refaca numind persoane cu performante academice reale dovedite.

Ministrul Curaj, somat de intelectuali: Solutionati plagiatele, concediati-va consilierii, schimbati CNATDCU

Printre semnatarii scrisorii deschise adresate Ministrului Educatiei se numara Gabriel Liiceanu, Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, si fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, insa lista ramane deschisa pentru toti cei care doresc sa se alature acestui demers, conform documentului primit la redactie.

Totodata, acestia i-au reamintit ministrului Adrian Curaj ca in urma cu o luna, la intalnirea de la Grupul pentru Dialog Social, s-a angajat public ca va solutiona rapid cazurile plagiatelor, fara ca acest lucru sa se intample pana acum.

"Legislatia actuala prevede mecanisme eficiente de sesizare, analiza si sanctionare a plagiatului din cadrul tezelor de doctorat, indiferent de data la care au fost sustinute. Acest lucru, evident la o analiza juridica serioasa, a fost recunoscut public de chiar ministrul Justitiei in exercitiu.

Legea 1/2011, urmata de HG 681/2011 (Art. 50) prevad, limpede, modalitatea de solutionare a acuzatiilor de plagiat, finalizata prin emiterea unui ordin al ministrului educatiei de retragere a titlului de doctor", sustin semnatarii scrisorii, care ii cer ministrului Adrian Curaj ca, in termen de 5 zile, sa emita ordinul de ministru corespunzator si sa numeasca un alt CNATDCU, in locul celui actual, profund politizat.

Scrisoarea a venit in contextul in care, marti, Universitatea Bucuresti i-a cerut din nou ministrului Educatiei retragerea titlului de doctor in drept fostului premier Victor Ponta, dupa ce mai multi experti au stabilit ca a plagiat.

Universitatea Bucuresti incearca a treia oara sa obtina retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Adrian Curaj plagiate demnitari, #retragere titluri doctorate plagiat , #ministrul Educatiei
Comentarii