Ministrul Curaj a pierdut, dar nu se preda

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Martie 2016, ora 09:49
9501 citiri
Ministrul Curaj a pierdut, dar nu se preda

Ministrul Curaj a fost nevoit ca in urma presiunii publice majore sa faca un pas inapoi de la dezastrul pe care se pregatea sa-l comita asupra doctoratelor din Romania prin modificari legislative care, nu o spun doar eu, ar fi urmat sa transforme mediul universitar romanesc in raiul imposturii.

Pentru ca nu vad alt efect posibil al exclusivitatii pe care urmau sa o capete universitatile nereformate, neevaluate calitativ, populate cu inadmisibil de multi plagiatori si politruci, asupra acordarii/retragerii titlului de doctor. Adica violatorul primea victima inapoi intru desavarsirea siluirii.

Cu voce trista, ministrul ne-a anuntat ca dreptul universitatilor de a acorda si retrage titlul de doctor va fi amanat, pana dupa evaluarea internationala a scolilor doctorale, o masura cu care in mod evident nu este de acord: "In intervalul urmator, ministrul va continua sa acorde titlurile, ceea ce eu cred ca nu este bine, iar universitatile, unele dintre ele, vor continua sa nu aiba responsabilitate, sa nu fie responsabilizate. Pe de alta parte, nu toate universitatile ar fi putut sa-si exercite autonomia in mod potrivit".

Asadar, ministrul a renuntat la masacrarea Legii Educatiei pe care o pregatea cu tenacitate si a pastrat competenta asupra plagiatelor in atributiile CNATCDU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).

Si nu spun intamplator ca a pastrat, pentru ca aceasta competenta legala a CNATCDU nu a fost niciodata modificata decat printr-un ordin ilegal (pentru ca modifica legea, ceea ce ordinul ministrului nu poate) al fostului ministru Liviu Pop, pe care ministrul Curaj nu avea decat sa-l modifice tot printr-un ordin de ministru.

Desi i-au spus-o inclusiv reputati universitari romani, dl Curaj nu a admis niciodata acest adevar simplu, pentru ca, probabil, negarea lui ii era pretextul perfect sa nu ia nicio masura in scandalurile de plagiat de tip Apud Toba si sa intre cu bocancii in Legea Educatiei.

Cand iti este invalidat un proiect atat de important ca acela propus cu surle si trambite de dl Curaj la inceputul lui februarie, cred ca demisia de onoare este un gest firesc. Ai incercat, n-ai reusit, solutiile tale au fost invalidate, mi se pare normal sa pleci.

Dl Curaj nu pleaca insa pentru ca, in opinia mea, nu si-a epuizat potentialul de a face. Pe de-o parte, modificarile pe care le propune, desi rateaza raul cel mare, mai contin capcane. Cateva exemple:

1.Ministrul introduce o procedura imbarligata de retragere a titlului de doctor, plina de termene, in care apare si o decizie a scolii doctorale cu pricina, a carei utilitate imi e greu sa o inteleg. Pentru responsabilizare, zice dl ministru. Ce responsabilizare inainte de evaluare? Fapt este ca toate termenele duc procedura la peste doua luni in cel mai bun caz.

Dl Curaj spune ca va desemna un secretar de stat care sa se ocupe non stop de pastrarea ritmului. Sa fie cumva dl secretar de stat Gabriel Ispas cel in fata caruia fiica si ginerele lui Gabriel Oprea si-au sustinut doctoratul facut la ANI? Dl Ispas crescut la sanul lui Adrian Nastase, mana dreapta cu care Ecaterina Andronescu a tocat Legea Educatiei?

2.Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului. Modificarea aceasta a Legii Educatiei inseamna mai pe romaneste ca hotul ramane cu prada. Toti banii, toate avantajele obtinute in baza unui doctorat invalidat raman valabile.

In aceste conditii, intreb si eu, daca plagiatorul e profesor universitar, ramane cu titlul universitar care i-a fost acordat inclusiv in baza doctoratului? Sau un avocat intrat in barou in baza unui doctorat plagiat ramane membru in barou? Ma intreb pe cine are grija dl Curaj sa puna la bun adapost daca i se intampla vreun necaz.

Prevederea aceasta a fost introdusa printr-o OUG. Care e urgenta ordonantei ar putea intreba cineva la CCR si zau ca nu stiu ce raspuns va gasi dl Curaj.

3. Cei care opteaza pentru publicarea distincta a tezei sau a unor capitole din ea primesc un termen de gratie de doi ani, nu trei cat era in varianta initial dorita de ministru, in care nu trebuie sa isi puna teza pe Internet. Adica sa nu vada tot poporul ce e pe acolo.

Dar marele test al dlui Curaj se numeste CNATCDU. Daca vrea cu onestitate sa faca ceva, ministrul ar trebui sa schimbe rapid componenta consiliului mostenit aproape integral de la ministrul Pop. In 2012 acesta l-a facut praf atunci cand CNATCDU a decis ca Victor Ponta a plagiat, a numit altul mai mare si ales pe spranceana.

Presedintele CNATCDU este Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. In 2012 dl Pop a votat in CNATCDU impotriva verdictului de plagiat al lui Victor Ponta, a sustinut reorganizarea decisa de ministrul Pop si, ce sa vezi, a ramas in CNATCDU si dupa reorganizare. Acum il conduce. Nu stiu zau la ce ne putem astepta de la domnia sa.

Ei bine, cel mai simplu mod in care CNATCDU poate bloca curatenia e absenta. Daca nu se face cvorum, nu se poate da verdict. Si daca ajungem la verdict, nici nu vreau sa ma gandesc ce poate decide de exemplu dna Corina Dumitrescu, rectorul fabricii de diplome numita Universitatea Dimitrie Cantemir, cunoscuta sub numele de "Standford" si care a fost acuzata de plagiat.

Asadar, daca dl Curaj vrea sa obtina efectul pe care eu cred ca l-a urmarit de la inceput, e suficent sa lase CNATCDU asa cum este. Restul va merge ca uns spre linistea plagiatorilor.

Faptul ca a renuntat sau, as zice eu, a fost nevoit sa renunte la planurile initiale e un castig major, dar insasi ramanerea domniei sale in functie dupa aceasta tentativa mi se pare o sursa de pericol pentru Educatia din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Curaj plagiat universitati, #Curaj legea educatiei , #ministrul Educatiei