O merita, domnule Curaj? Coliva doctoratelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Februarie 2016, ora 07:56
9720 citiri
O merita, domnule Curaj? Coliva doctoratelor

Ma declar socata de ceea ce face dl ministru Curaj in privinta doctoratelor.

In opinia mea, asistam la cel mai pervers atac la Legea educatiei nationale (LEN) si la calitatea doctoratului din 2012 incoace.

Ministerul a pus in dezbatere publica OUG de modificare a LEN.

Si ce vedem? Pe scurt, ceea ce face aceasta ordonanta este in primul rand sa mute prevederi esentiale din legislatia primara, adica LEN, in legislatia secundara, adica HG, cu mult mai volatila pentru ca poate fi modificata oricand, de azi pe maine, fara a fi necesar ca Parlamentul sa se pronunte macar ulterior intrarii in vigoare.

Ca si cum prevederile privind coloanele oficiale ar fi mutate din Codul Rutier in ordinul de ministru, sa decida dom' ministru nestingherit.

Trece pe legislatie secundara inclusiv faptul ca, potrivit art 168, "conditiile si etapele in care teza de doctorat devine document public sunt stabilite prin codul studiilor universitare de doctorat."

De ce e nevoie ca legislatia secundara sa spuna in ce conditii teza de doctorat devine publica atat timp cat, conform actualei LEN, ea este publica si punct, fara conditii? Daca apar conditii, inseamna, logic, ca unele teze vor fi publice, altele nu.

OUG muta total acordarea titlului de doctor in curtea universitatilor, cu acordare si retragere. Deci ministerul iese din discutie. Iar CNATCDU pierde, se pare, absolut orice atributii legate de evaluarea calitatii tezelor. Singura sa atributie este legata de verificarea procedurii de acordare/retragere a titlului de doctor (art. 219)

In noua forma, art. 168 zice asa: "Titlul de doctor se acorda de catre institutia organizatoare de doctorat prin dispozitia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, dupa primirea notificarii din partea CNATDCU care atesta respectarea cerintelor procedurale de acordare a titlului de doctor."

Care procedura o verifica CNATCDU? Aici e frumusetea. Aceea stabilita de universitati, conform aceluiasi art. 168: "Teza de doctorat se elaboreaza, se evalueaza si se sustine public conform cerintelor stabilite de universitati, respectiv Academia Romana, prin regulamentul de organizare si desfasurare a programelor de studii universitare de doctorat si in concordanta cu reglementarile prevazute in codul studiilor universitare de doctorat."

OUG abroga, de fapt, explicit toata procedura stabilita de lege prin art 168 alin 2-8 pentru acordarea titlului de doctor.

Dispar comisia publica alcatuita din cel putin 5 membri specialisti in domeniul in care a fost elaborata teza de doctorat, obligativitatea sustinererii tezei in sedinta publica, obligativitatea sesiunii de intrebari, calificativele, conditiile in care se poate repeta sustinerea in caz de nesatisfacator etc.

Deci toate aceste conditii de transparenta si rigoare dispar din lege. Si ultimul cuvant apartine universitatilor. Care, daca vor, pot reduce acordarea titlului la o binecuvantare preoteasca cu cadelnita? Nu vad ce le-ar impiedica.

In schimb, ce sa vezi? Din art 168, astfel masacrat, nu este scos aliniatul 7 indice 1 introdus in 2014, care prevede posobilitatea renuntarii la titlul de doctor la cerere. Dragalas, nu?

Deci CNATCDU devine un soi de birou de contopisti fara nicio atributie pe continutul tezei de doctorat, care primeste de la universitate procesul verbal privind acordarea titlului si compara cu regulile stabilite de fiecare universitate in parte pentru a vedea daca a fost respectata procedura.

A fost cadelnita plina? A fost. A spus preotul de trei ori Aleluia? A spus. E in ordine, esti doctor!

CNATCDU devine si instanta de apel pentru acordarea sau retragerea titlului de doctor. Macar in faza aceasta poate evalua si continutul? Nu pare, cat timp potrivit art 219 al 1 lit g CNATCDU "analizeaza si decide asupra sesizarilor si contestatiilor referitoare la procesul de acordare sau retragere a titlului de doctor conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat".

Nu-mi este clar nici cine poate sesiza CNATCDU cu acest apel? Doar doctorandul/doctorul nemultumit de neacordare/retragere si eventual pagubitul dupa care s-a plagiat, deci partile, sau si un tert, de exemplu un ziarist care considera ca acolo e un plagiat.

Cat despre suveranitatea universitatii asupra doctoratului, sa nu ne amagim, nu toate sunt Universitatea Bucuresti. Cate credeti ca vor fi dispuse sa se impuste singure, cu risc de inchidere a scolii doctorale, sa-si impuste profesorii care au pastorit plagiate, care sa piarda dreptul de a conduce doctorate de dragul eticii pe care nu au dat nici pana acum doi bani?

Si, ca sa nu cada de tot nimeni, art. 170 alin. 7 spune asa: "din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului, diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice". Asta inseamna ca toate efectele juridice deja produse raman bine-merci. De exemplu, sporurile primite in baza titlului de doctor obtinut prin plagiat. Sau intrarea in barou in baza titlului de doctor obtinut prin plagiat. Si asa mai departe.

In opinia mea, ceea ce vedem este un proces de opacizare a doctoratului si de punere la adapost a plagiatorilor sub scutul universitatilor care au toate motivele din lume sa tina gunoiul sub pres. Mi se pare cu mult mai rau decat ceea ce si-au permis sa faca toti ministrii in 2012 incoace.

Oare salvarea catova generali in frunte cu Apud Toba o merita acest masacru, domnule Curaj?

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#Curaj ordonanta plagiate, #Curaj modificare lege educatie , #ministrul Educatiei
  1. Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
  2. Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
  3. De ce se autosabotează Nicușor Dan prin declarațiile legate de aducerea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis. „Trădează incapacitatea de a înțelege contextul politic”
  4. Cine este „adevăratul moștenitor” al lui Călin Georgescu. Două efecte posibile ale disputelor dintre Ponta și Simion
  5. Închiderea TikTok înainte de prezidențiale, cerută de Elena Lasconi. Analist: Arată frică
  6. De ce tace Călin Georgescu – Expert: „Este un tip care se visează Mesia pe pământ”
  7. Ce mai pierd românii: permis de acces la informații clasificate. Unde a fost găsit documentul important
  8. "Mi-aș fi dorit să candideze Călin Georgescu". Declarație surprinzătoare a premierului. "El credea în ce spune. Copiile lui nu cred"
  9. Anularea alegerilor din România, exemplu al războiului hibrid invocat de șeful diplomației franceze. Amenințarea din partea Rusiei pentru Europa ”nu este una teoretică”
  10. Un deputat USR ironizează acțiunile de control decise de Ciolacu: "E foarte războinic pe internet"