Ordonanta si hotararea de guvern care reglementeaza plagiatele, publicate in Monitorul Oficial

Joi, 10 Martie 2016, ora 21:22
6564 citiri
Ordonanta si hotararea de guvern care reglementeaza plagiatele, publicate in Monitorul Oficial

Ordonanta de urgenta si hotararea de guvern prin care guvernul Ciolos a intentionat sa rezolve problema plagiatelor au fost publicate joi in nr. 182 al Monitorului Oficial.

Cele doua acte au fost adoptate de guvern in sedinta din 2 martie, fiind semnate de premierul Dacian Ciolos si contrasemnate de ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Ordonanta de urgenta introduce un nou articol, dupa art. 146, in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, care are urmatorul text: "Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului".

In plus, sunt abrogate liderele c) si d) ale art. 324, prin urmare Consiliul National de Etica nu mai are competente in retragerea calitatii de conducator de doctorat, aceasta atributie revenind CNATDCU, conform hotararii de guvern publicate in acelasi numar al Monitorului Oficial.

Aceasta mai prevede, printre altele, ca orice persoana poate sesiza CNATDCU in cazul unor suspiciuni de plagiat, consiliul fiind singurul care poate propune Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a mentinut componenta CNATDCU din care face parte, printre altii, si Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educatiei, datorita influentei careia Victor Ponta si-a pastrat titlul de doctor in drept in ciuda dovezilor de plagiat prezentate de Universitatea Bucuresti.

Noul presedinte al CNATDCU a fost ales recent, in persoana rectorului Universitatii Babes Bolyay, Ioan Aurel Pop, care nu a fost de acord in 2012 cu colegii care au votat in defavoarea lui Victor Ponta.

Cine va conduce organismul care se va ocupa de plagiatele demnitarilor

In ciuda insistentelor Universitatii Bucuresti, ministrul Adrian Curaj a refuzat sa emita ordinul de ministru prin care sa i se retraga titlul de doctor lui Victor Ponta, sustinand ca acest lucru nu este posibil legal.

Refuzul sau a determinat o reactie virulenta din partea mai multor intelectuali de marca.

Curaj despre retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta: Daca se putea, se facea

Ministrul Curaj, somat de intelectuali: Solutionati plagiatele, concediati-va consilierii, schimbati CNATDCU

C.B.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com