Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Scandal pe licitatia manualelor: Ministrul Educatiei spera ca nu s-a intamplat nimic "nepotrivit"

Joi, 17 Martie 2016, ora 20:38
4046 citiri
Scandal pe licitatia manualelor: Ministrul Educatiei spera ca nu s-a intamplat nimic "nepotrivit"
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Educatiei Adrian Curaj a declarat, joi, ca i-a cerut un raport directorului Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), Cristian Mirescu, cu privire la licitatia manualelor de clasa a IV-a, pe care l-a primit si care va fi analizat.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, cu privire la licitatia pentru manualele de clasa a IV-a, ca "a cerut un raport de la directorul institutiei CNEE (Cristian Mirescu) ".

"Am primit raportul, l-am dat in analiza colegilor mei si sper ca nu s-a intamplat ceva nepotrivit acolo. Fiti siguri ca daca s-a intamplat ceva nepotrivit acolo deciziile vor fi pe masura. Daca as avea un rezultat acum al unei analize as spune ca iau decizia in functie de rezultat dar abia s-a anuntat, suntem in plina procedura, nu avem inca un mesaj clar. Sigur cei care nu au castigat nu sunt multumiti, cei care au castigat niciodata nu zic nimic. Trebuie sa pornim de la prezumtia de nevinovatie, sa fim atenti sa se faca o evaluare corecta, sa cerem rapoarte cum trebuie si sa luam deciziile potrivite", a declarat Curaj.

Ce lucruri "nepotrivite" au fost semnalate?

Reprezentantii editurilor au semnalat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei conferinte de presa, nereguli comise in desfasurarea licitatiei de manuale pentru clasa a IV-a. Mai exact, este vorba de desecretizarea ofertei unei edituri in fata comisiei in mijlocul sedintei de depunere a ofertelor pentru manualele de clasa a IV-a, amenintari facute de catre presedintele Consiliul National de Evaluare si Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, si schimbarea procesului verbal dupa ce editorii au semnat documentul.

Concret, potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, in sedinta de depunere a ofertelor, care a avut loc in data de 10 februarie, editura CD Press, care se numara printre castigatorii licitatiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizata, la cele noua loturi licitate.

Conform regulamentului licitatiei de manuale, elaborat de Ministerul Educatiei, manaulele se depun secretizat, in plicuri, fara sa aiba pe coperta sigla, numele editurii si autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii sa nu stie cui apartin manualele pe care le evalueaza, sa nu fie partinitori stiind carei edituri apartin.

Insa, reprezentantii editurilor acuza ca in sedinta din 10 februarie, asa cum se poate vedea si in inregistrarea realizata de CNEE si prezentata in cadrul conferintei, reprezentantul editurii CD Press a insirat manualele pe masa comisiei, in fata colegilor de la alte edituri, in fata evaluatorilor si a presedintelui CNEE, Cristian Mirescu. Practic, evaluatorii au vazut care sunt manualele CD Press.

Initial, ceilalti editori au crezut ca CD Press va fi automat descalificat, insa pe masura ce se desfasura sedinta, si-au dat seama ca nu se va intampla asta, a explicat Dan Iacob in cadrul conferintei.

Mai mult, in a doua parte a sedintei, Mirescu i-ar fi amenintat, spune Iacob, insa momentul nu apare pe inregistrari deoarece CNEE le-a dat editorilor acces doar la inregistrarea primei parti a sedintei din 10 februarie. "Am eu act de cojocul vostru", le-ar fi spus Mirescu editorilor, lucru confirmat si de reprezentantii altor edituri precum Intuitext, Corint sau Aramis.

Surprizele nu s-au oprit aici, spune Iacob. Dupa finalizarea sedintei, editorii au semnat un proces verbal in care este descrisa desfasurarea sedintei, doar ca CNEE a facut o schimbare in document dupa ce editorii au semnat. Este vorba de consemnarea desecretizarii manualelor CD Press, paragraful fiind adaugat, scris de mana, la sfarsitul procesului verbal. Editorii spun ca acest paragraf, care practic spune ca ei sunt de acord cu neregulile care au avut loc, adica secretizarea loturilor CD Press in mijlocul sedintei, a fost adaugat dupa ce au semnat toti.

"Rezultatele au fost comunicate in data de 5 martie. In toata perioada de dupa 5 martie, in mod deliberat, ni s-a interzis accesul la orice, adresele catre CNEE nu au primit raspuns sau au avut raspuns negativ", a povestit Iacob. Astfel, reprezentantii editurilor care au participat la licitatia pentru manualele de clasa a IV-a au solicitat o intrevedere cu ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Saptamana trecuta, joi dupa-amiaza, in urma discutiei cu ministrul, editorii au primit acces la inregistrarea pe care au si prezentat-o vineri in conferinta de presa, dar si la documentele de care aveau nevoie (fisa de evaluare, spre exemplu), pentru a depune contestatie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Curaj scandal licitatii manuale scolare , #ministrul Educatiei