O lucrare a artistului român Adrian Ghenie, vândută cu 3,1 milioane de euro

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 07:35
22565 citiri
O lucrare a artistului român Adrian Ghenie, vândută cu 3,1 milioane de euro
Adrian Ghenie FOTO Alessandra dUrso via news.artnet.com

Lucrarea ”Turning Point 1”, a lui Adrian Ghenie, unul dintre cei mai bine cotați artiști români ai momentului, a fost vândută zilele trecute, la Londra, într-o licitație a casei Christie's, pentru suma de 2.682.000 lire, adica a 3,1 milioane de euro.

Tabloul, care măsoară 1,5 x 3 metri, datează din 2009, perioadă în care artistul a început consacrarea pe plan internațional, scrie profit.ro.

Prețul de pronire în cadrul licitației a fost de 1,4 milioane lire sterline, iar oferta câștigătoare a fost de 2,2 milioane lire, restul până la suma finală de adjudecare reprezentând comisioane și alte taxe legale, inclusiv dreptul de suită al artistului.

Tabloul mai fusese vândut în 2017, tot la Christie's, pentru suma finală de 2,4 milioane lire sterline.

În luna mai, lucrarea ”Pie Fight Interior 12” a fost vândută la licitație, în Hong Kong, pentru suma de 10.371.116 dolari, nou record al artistului. Doar cu o săptămână înainte, „Degenerate Art”, ulei pe pânză realizat în 2016 de Adrian Ghenie, stabilise un record de licitație pentru artistul român, la Sotheby's. Tabloul a fost vândut pe 19 mai pentru 9.286.700 de dolari, după ce fusese estimat între 7 și 10 milioane de dolari, scrie profit.ro.

Adrian Ghenie are în acest moment deschisă la Londra, la Thaddaeus Ropac Gallery, Expoziția „The Fear of NOW”/„Teama de prezent”, care va putea fi vizitată până pe 22 decembrie. Sunt 20 de lucrări cu Marilyn Monroe în mai multe versiuni distorsionate, diverse picturi cu figuri fragmentate și nouă studii în cărbune.

Artistul creează de obicei în jur de zece lucrări pe an, însă toate cele 20 de lucrări expuse la Londra în cadrul expoziției „The Fear of NOW” au fost realizate în 2022, scrie libertatea.ro.

„A fost ca și când mâna și creierul meu știau deja ce să facă”, a declarat Adrian Ghenie într-un interviu pentru publicația Artnet, la deschiderea expoziției sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Adrian Ghenie tablou, #licitatie, #Arta, #tablou, #artist roman , #licitatie