O lucrare a artistului român Adrian Ghenie, vândută cu 7 milioane de euro FOTO

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 17:55
5561 citiri
O lucrare a artistului român Adrian Ghenie, vândută cu 7 milioane de euro FOTO
Adrian Ghenie FOTO Facebook

O lucrare intitulată ”Artă degenerată”, realizată de pictorul român Adrian Ghenie a fost vândută prin licitație, la Hong Kong, de casa de licitații Christie's, pentru suma de 7 milioane euro, potrivit Profit.ro

În lucrarea respectivă, realizată în 2018, pictorul român reinterpretează un autoportret al lui Vincent van Gogh, considerat de unul dintre reprezentanții artei degenerate - celebrul autoportret cu urechea tăiată al artistului olandez.

Sintagma ”artă degenerată” a fost folosită în Germania anilor 30 pentru a califica arta de avangardă modernă, care nu corespundea criteriilor estetice și ideologice ale regimului.

Lucrarea, măsurând 1,8 x 2 metri, a pornit de la 35 milioane de dolari Hong Kong (HKD) și a ajuns la suma de 56,85 milioane de dolari HKD, echivalentul a 7 milioane de euro.

În octombrie, lucrarea lui Adrian Ghenie ”Turning Point 1” a fost vândută, la Londra, tot într-o licitație a casei Christie's, pentru suma de 2.682.000 lire, echivalentul a 3,1 milioane euro.

În mai, un ulei pe pânză realizat în 2016 de Ghenie și intitulat tot ”Degenerate Art”, stabilise un record de licitație pentru artistul român, la Sotheby's. Tabloul a fost vândut pentru 9.286.700 de dolari, după ce fusese estimat între 7 și 10 milioane de dolari. În aceeași lună, după doar o săptămână, dar la la Hong Kong, lucrarea pictorului român ”Pie Fight Interior 12” a fost vândută la licitație pentru suma de 10.371.116 dolari, nou record al artistului.

#Adrian Ghenie tablou, #pictor roman, #licitatie, #vanzare tablou , #pictori