Ziare.com

TV Ziare.com - Rrom sau tigan?

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 11:00

   

TV Ziare.com - Rrom sau tigan?
TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog, joi, incepand cu ora 12.10, cu Adrian Gurzau, deputat PD-L de Cluj.

Invitatul Ziare.com va discuta despre proiectul de lege cu privire la inlocuirea denumirii de "rrom" cu cea de "tigan".

Se pot inlatura confuziile dintre roman si rrom doar prin interzicerea folosirii termenului din urma?

Are denumirea de "rrom" justificari istorice legate de etnicii tigani sau este doar o denumire conventionala la care se poate renunta cu usurinta?

Este apelativul de "rrom" mai putin ofensator decat cel de "tigan"?

Faptul ca celelalte popoare europene le spun "tigani" - folosind cuvinte avand aceeasi radacina cu cea de tigan: gitan (franceza), gipsy (engleza), gitano (spaniola), tiganski (bulgara), tigan (rusa), Zigeuner (germana)
- este un bun argument sa le spunem si noi la fel?

Cand urmeaza democrat-liberalul sa-si depuna initiativa legislativa? Cum este privit acest proiect de lege de colegii din PD-L, dar de partenerii de guvernare? Si-ar putea gasi sprijin un astfel de proiect in randul parlamentarilor din Opozitie?

Pentru a afla raspunsurile la toate aceste intrebari, dar si la altele, punctuale, intrati AICI, incepand cu ora 12.00.

Codul de etica

Ziare.com isi rezerva dreptul de a lua masuri impotriva tuturor celor care nu respecta obligatiile ce le revin in urma participarii la emisiune.

Realizatorul emisiunii si comentatorii trebuie sa respecte dreptul la opinie a celorlalti participanti la emisiunie si sa nu faca niciun fel de comentariu discriminator pe criterii fizice, religioase, etnice, rasiale, politice sau culturale.

Toate afirmatiile si comentariile trebuie sa tina cont de existenta dreptului la pluralism politic si social, la diversitate culturala, lingvistica si religioasa.

Atat realizatorul emisiunii, cat si comentatorii nu au voie sa faca niciun fel de afirmatii care ar putea leza demnitatea umana, dreptul la propria imagine sau care sa afecteze in vreun fel protectia minorilor.

Participantii la emisiune nu au voie sa promoveze publicatii, site-uri sau alte canale media cu continut xenofob, rasial, pornografic sau care intra sub incidenta legilor cu privire la drepturile de autor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fals

Termenul de tigan/gypsy/etc. este un exonim (cauta in DEX daca nu stii ce inseamna).
Termenul de rom este mai vechi decat cel de roman. Asa ca daca cineva ar trebui sa renunte la nume, aceia suntem noi, romanii, nu romii.

 

Ziare com, v-am mai corectat: in Germania (datorita trecutului nazist) nu se spune tigan=Zigeuner, ci

Roma!

 

Frankreich schiebt mehrere dutzend Roma nach Rumänien ab.

Roma verlassen Frankreich
Nach Angaben der rumänischen Regierung werden 79 Roma in der Hauptstadt Bukarest erwartet. Weitere 132 Roma sollen einige Tage später im westrumänischen Timisoara eintreffen."
Franta trimite 79 roma la Bucuresti si alti 132 roma la Timisoara.
Doar un ex. din presa in limba germana, sa nu uitam ca ca 100 milioane europeni vorbesc germana.
Deci pentru ei va ramane totdeauna cuvantul "roma", dar deoarece Romania in germana este Rumaenien, nu au problema noastra, roma inseamna altceva.
Pe scurt: societatea/parlamentul roman trebuie sa hotarasca cum se vor numi oficial.
Neoficial este clar...

partea proasta e ca, neoficial dar real

multi nemtalai ne considera pe noi tigani
Nasol!
chestie care, foarte probabil e pe placul primului postac, cel care ne trimite la DEX. Intuiesc ca ar fi foarte fericit daca noi am renunta la noi si ne-am zice tigani

nu e asa

noi toti trebuie sa hotaram sa le spunem pe nume TIGANI...neoficial tigani nespalati!

ei cu ai lor noi cu ai nostri

nu conteaza numele. cat timp naravul nu-l schimba orice nume ar purta tot aceiasi conotatie o vor avea: pot sa-si schimbe numele la fiecare 10 ani nu vor schimba mare lucru. sa ne dam seama ca sunt un popor de nomazi care toata istoria lor au facut aceleasi lucruri pe care le cunoastem iar exceptiile intaresc regula. au propriile legi mult mai simple si mai naturale decat ale noastre. au avut puterea sa le pastreze pentru ca la ei functioneaza. sunt ca un virus care daca nu este pus in latenta rapid distruge organismul social. altfel sunt inofensivi sau chiar benefici. acum depunde de organism; fiecare reactioneaza in felul lui - francezii expulzandu-i, slovenii omarandu-i si romanii laudandu-i. e o vorba veche romaneasa: cum asterni - asa dormi. somn usor romani. altii vegheaza pentru ce-i al tau ... si va fi al lui!!

la ei

cand au facut primi pasi in padurice si fata s-a trezit luata pe sus iar parintii cu ograda goala
astia se dadeau romani
la bizant se dadeau egipteni
asa ca fara prostii
sunt tigani punct sau indieni le mai putem zice dar nu vor indienii ca de aceea i-au matrasit de acolo

TIGANE MARO(ti),MINTI CU SPUME LA GURA

Zici ,,noi romanii sa renuntam" desi esti tigan.In al doilea rand cuvantul ,,rom"- vorbitor al limbii,,romanes"cu care se apeleaza tiganii provine din perioada cand acestia au trait in vestul Imperiului Bizantin,in provincia Rumelia(partea europeana a Turciei de astazi).De aici au luat si foarte multe cuvinte de origine greaca(clar ca nu le-au adus cu ei din India).Limba TIGANEASCA are de asemenea multe cuvinte de origine persana,fiindca au trecut si pe acolo(Persia).Asadar particula ,,ROM" E RADACINA UNEI DENOMINATII EMINAMENTE SI EXCLUSIV LATINA(RUMelia fiind parte componenta a imperiului ROMan de Est).
Povestea ca ,,rom" se trage din tiganescul,,dom" e poveste de adormit copii, marca ,,registered trade mark" a slugoilor sicofanti de la ,,societatea deschisa" a lui Soros si a diferitelor ONG-uri tiganesti.
Cat despre vechimea cuvantului ROMA,el vine de peste 3000 de ani,de cand o periferie a unui oras latin a fost,,ROMA"dupa unul din cei doi frati,ROMulus si Remus.Ulterior colonistii ROMANI stabiliti in Dacia au dat numele tarii,ROMANIa.
Iata documente care atesta vechimea acestei denominatii;CHRONICLES DESCRIBING THE ROMANIANS (VALACHIANS):CONSTANTINE FLAVIUS PORPHYROGENITUS(BYZANTINE EMPEROR 913-959)
From"De administrando imperio".Constantine's surname,PORPHYROGENITUS(that is,born in the Purple Chamber of the Imperial Palace in
CONSTANTINOPLE)."The emperor Diocletian was much enamored of the country of Dalmatia,and
he brought folk with their families from ROME and settled them in this
same country of Dalmatia,and they were called ROMANI (VLACHS)from their
having been removed from ROME,and this title attaches to them until this day..."The territory possessed by the ROMANI(VLACHS)used to extend as far as
the river Danube"(Constantine shows that the ROMANS(Latins,NOT Greek Romans or
Byzantines)or Vlachs are the original Romans.
"The country of the ZACHLUMI was previously possessed by the ROMANS,I
mean,by those ROMANI(VLACHS)whom Diocletian the emperor translated from
ROME""These same CROATS arrived to claim the protection of the emperor of the
Romans Heraclius before the SERBS claimed the protection of the same
emperor Heraclius, at that time when the Avars had fought and expelled
from those parts the ROMANI (VLACHS) whom the emperor Diocletian had
brought from Rome and settled there, and who were therefore called ROMANI
(VLACHS) from their having been translated from ROME to those
countries."The country of Diocleia was also previously possessed by the ROMANI
(VLACHS)whom emperor Diocletian translated from ROME"Un document de-a dreptul impresionant e,insă, Hrisovul prin care C-tin Brancoveanu,domnul Ţării Romanesti,inzestrează Minăstirea Horezu,ctitoria lui ridicată in patru ani,cu sate,mosii,ocine,cu munti ce tin de ele,mori,vii,"rumini"si"tigani"

Tziganii isi spun tzigani!

asadar...

 

Ciori ,

Sau cioroi.

 

Nu cred cà e nevoi sà fie interzis nimic

e suficient cà acest cuvànt, tigan, sà fie scos din vocabularul argotic si introdus in vocabulatul normal, ca presa sà nu se mai teamà sà-l foloseascà. Confuzia rom-romàn prin apropierea de termeni, trebuie sà ia sfàrsit. Pe forumurile franceze , chiar tigani francezi au ajuns sà spunà cà romii nu sunt tigani, la asta s-a ajuns prin multiplicarea termenilor aiurea ...
Romànii nu trebuie sà cearà voie in stràinàtate ca sà foloseascà propriul vocabular, ei sunt capabili sà stabileascà singuri ce vocabular sà foloseascà.
Nu và inchipuiti cà dacà s-a schimbat vocabularul, nu mai suntem acuzati cà ii discriminàm, acuzatiile au ràmas aceleasi. Tiganii nu se jeneazà de denumirea lor, ci pur si simplu de ceea ce fac. In Fr sunt tigànci care au ajuns sà se deghizeze in aràboaice ca sà cerseascà ... ce o sà facem, o sà le numim aràboaice de tip nou ??? :-)))

Tiganii sà-si schimbe comportamentul, o sà-si schimbe si renumele. Folosirea unui dublu standar in istorie uneori s-a terminat ràu, nu poti sà spui cà esti discriminat , apoi sà te intorci si sà spui cà numai fraierii muncesc.

http://www.youtube.com/watch?v=IXCkNqNoBx4

Cine cautà "palate tigànesti" pe Google, poate vedea ce frumusete de castele s-au ridicat din activitàti care nu sunt clare, fàrà justificàri de venit. Rromii/tiganii trebuie sà explice aceastà neclaritate.

@+

 

"desteapto"

pune mana de mananca mancare, nu litere

am impresia ca tu esti tiganca blonda

!

Ţigani e titulatura cea mai corectă

Asa isi spun ei. Asa sunt numiti in toata Europa . De ce se cred mai cu mot aici. . .

 

Fals

Termenul de tigan/gypsy/etc. este un exonim (cauta in DEX daca nu stii ce inseamna).
In Europa termenul folosit este roma sau romani people.
Termenul de rom este mai vechi decat cel de roman. Asa ca daca cineva ar trebui sa renunte la nume, aceia suntem noi, romanii, nu romii.

dex

țigán (-ni), s. m. – Rom. – Var. inv. ațigan. Mgr. τσίγγανος, prin intermediul sl. (a)ciganinŭ (Cihac, II, 433; Tiktin; c.f Vasmer, III, 294), cf. sb., cr. ciganin, slov. cigan, pol., rus. cygan, mag. cigány, tc. çengene (› cenghenea, s. f. țigan, termen depreciativ). – Der. țigană, s. f. (inv., femeie din neamul țiganilor); țigănărit, s. n. (inv., impozit pe țiganii robi); țigancă, s. f. (țigană), din sl. cyganŭka; țigăncușe, s. f. (diminutiv de la țigancă; plantă, Tagetes erecta); țigănesc, adj. (privitor la țigani); țigănește, adv. (ca țiganii); țigăni vb. refl. (a se umili, a se căciuli; a se tirgui exagerat); țigănime, s. f. (mulțime de țigani); țigănos, adj. (cu aspect de țigan; jegos); țigănuș, s. m. (diminutiv de la țigan; pasăre acvatică, Falcinellus igneus).

MARO(n)TI,,IATA CUM NE-AU ,,LUCRAT" MASONII EUROPENI,UZURPANDU-NE NUMELE NOSTRU NATIONAL IN FAVOAREA VOASTRA,TIGANII

Consiliul Europei,1993.Eram incă pretendenti la UE,eram membri invitati,si a fost anul cand in Consiliul Europei s-a votat notiunea de “rromi" pentru tigani.Pentru ca de acolo s-a pornit cu toata aceasta schimbare,nemaifiind folosita denumirea de tigan.Era delegatia noastră acolo,ministru de externe era Melescanu si in presedintele de atunci al Adunării Parlamentare Europene,spaniolul Martinez,am avut un foarte mare ,,prieten''al Romaniei,care ne-a ajutat foarte mult să fim acceptati ca membri deplini.Au fost lupte foarte serioase.Din partea unor tări erau obstructionări foarte serioase pentru aderarea Romaniei,respectiv incercau să amane aderarea Romaniei.Melescanu fată de Martinez a ridicat problema si a spus că pentru noi este o situatie foarte neplăcută,este un disconfort:ROM-RomaniaTineti cont de faptul ca in 1993,,rromii''nu devenisera sperietoarea Europei si nu erau asociati cu natiunea romana!Reprezentantii nostri la AP au spus ca,prin modificarea denumirii din tigan in rrom se va intelege că Romania este de fapt tara tiganilorLa care Martinez s-a uitat la el si a spus“Care este problema?"Abordarea dumneavoastră este intolerantă,xenofobă si impotriva normelor europene.Rromii sunt-ca si romanii,ca si ungurii,ca si spaniolii,ca si francezii-o natie din cele multe care formează Europa de azi.A vorbi peiorativ la adresa rromilor este la fel de urat ca si cum ai vorbi peiorativ la adresa propriei tale natii.Insa astazi in anul de gratie 2009,etnicii romani sunt asociati cu etnicii rromi.Nu se mai face nici o deosebire,iar infractiunile comise de,,romi''in toata Europa,devin o eticheta care se aplica tuturor romanilor.Tiganii violeaza in grup o femeie in Guidonia,si magazinele romanilor din Italia sunt incendiate.Acelasi domn Martinez a declarat recent in presa spaniola ca este ingrozit de infractiunile,romanilor din Italia,si intrebat de ce vorbeste de romani cand este vorba de rromi a comentat "ROMI,ROMANI,TOT UNA ESTE"SI EL NE MORALIZA ACUM DUPA 20 DE ANI DE ZILE!

pai ei isi spun asa

nu inteleg de ce se zice la ora actuala catre ei 'rromi",ca sa se traga de la cuvantul Romania?de ce nu ia tatuat pe fiecare in parte pe frunte made in romania?pentru ca imaginea romaniei este patata in mare parte de ei,si atunci de ce nu le-am putea zice tigani?parcal vad pe cioaba cum iese la rampa cu comunicatele lui ipocrite

 

Ce facem sa nu mai avem majoritatea problemelor generate de ei ?

Cum le spunem.. sa aleaga singuri.... cum se comporta.. asta ar trebui adressat - prin educatie si in acelasi timp prin aplicarea corecta a legii... dar am uitat .. este vorba de RO .. guvernul senatul si politicienii fura mai abitir si incalca legeaa mai mult decit conationalii nostrii de care suntem asa de mindrii... Politia inchide ochii, nu pe gratis iar cetatenii de rind sunt scirbiti si terorizati.. de acesta eroare genetica cre sunt ..rromi sau tiganii sau cioroi sau cum le spunem...
tot insinte tovrasi !

 

CITITI ATENT

DA!! SA SE NUMEASCA TIGANI. CUVANTUL ''RROM'' E O COAFARE DOAR. SI AICI INTERVINE ESENTA: ORICE ALTA NATIUNE DECAT ROMANII AR FI SARIT CA ARSI LA CRASA ASEMANARE INTR RROM SI ROMAN CA PRONUNTARE ETC ETC. NOI NU STIM SA APARAM NIMIC, NU NE STIM APARA INTERESE,NUME,ETICHETE,BRAND. ABSOLUT NIMIC. DECI CORECT ESTE : TIGAN !!!!!!!!!!

 

Mica Rromaniada

Diversiunea cu schimbarea denumirii de tigan la cel de rrom s-a efectuat pt a creea confuzie si asta pt ca nu se urmareste romanizarea tiganilor ci tiganizarea romanilor !Nici tiganii nu-si spun intre ei rromi,ne-am gasit noi mai "catolici decat papa"!Tiganii sunt tigani.Punct !
Acum ce-o sa facem,o sa schimbam si denumirile la pasari?Cum o sa le spunem la ciori,pt ca are conotatie peiorativa ?

 

urmasii indienilor care ua plecat

sunt tigani ca asa le-a placut prima data sa se dea
ei mereu se dau dupa numele care le pare de succes
cine esti tu
eu un roman
cine esti tu
eu romanes ca vreaus sa fiu crezut roman daca tot sunt bronzat natural

si lista e mare rau

 

PS: cu schimbarea denumirii nu se rezolva problema.

Pt a se rezolva problema , trebuie ca spàlarea a sute de mii de €€€€ sa devinà imposibilà. In care tarà occidentalà se pot construi vile de sute de mii de €€€€ fàrà nici o justificare de venit ??? S-ar putea face toate astea fàrà ca fiscul, politia , primarul sà fie pe felie sau macar sa inchida ochii ??? Unii nici màcar nu au autorizatii de constructie . De ce nu fac asta in tàrile pe unde s-au dus ??? F simplu, acolo dacà depui la banca peste 7.500€ in lichid , politia antifrauda e sesizata din oficiu.

Romànii nu vor rezolva problema pànà nu se va face imposibila spalarea banilor, iar aici sunt interese "mai sus" ca verificarile sa nu aiba loc.

 

fapt real:

s-a dus un proaspat inspector in constructii la un "palat" aparut peste noapte si a cerut hartiile. au zis ca le aduc a doua zi. a revenit omu' a doua zi si stiti ce iau zis: iau vorbit calm, ca unui vechi tovaras, cu date exacte ca din dosarele SRI-ului, de parinti de copii de rude si de prieteni: adrese, locuri de munca sau scoli, chiar si obiceiuri pe care le are fiecare; este extraordinar ca aveau date despre oameni aflati in 4 judete din tara, doar in 24 de ore; ce uniti sunt in fata pericolului! ce credeti ca a facut omu'! cand statul roman o sa poata proteja slujbasii de astfel de actiuni atunci mai vorbim. oricum fiecare are propriile cozi de topor. si ei ca si noi incearca sa le fie mai bine; problema noastra e ca ei se adapteaza mai repede iar Romania e un organism bolnav cu reactii incete sau eronate. e vorba doar de supravietuire. cine vrea sa traiasca reactioneaza; cine nu, sa-si duca crucea fara zgomot ca o merita.

Nemaipomenit ....

pài si de la cine au aflat ei dacà nu tot de la politie, SRI, etc.... La ce sa ne asteptam daca insusi Blaga santajeaza cu dosare "mai sus" ( favorizarea infractorului), dacà Bà$$$€ e nasul unui mare interlop prin aliatà, nu stiu dacà nu cumva Bercea Mondialu' ,de sus s-a dat semnalul cà MAFIA e la conducere....

Asa cà ce sà ne luàm de tigani, drumul lor càtre infractionalitate e protejat chiar de autoritàti ....

De asta din pàcate la alegeri nefraudate ar iesi nebunul de Vadim, care e singurul care denuntà MAFIA ...restul sunt bine ancorati pt a proteja sutele de milioane pe care stau ... acum isi pun oameni de paie in fatza, Ponta, Udrea, etc, si ei numàrà paraii in spate ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor